Talvipäiväkirja

by Paul Auster | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: 9789513173852 Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 3/23/2024
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Saturday, March 23, 2024
Polenkan hyllynsiivouksesta saatu, kiitos :)

Alkuteos: Winter Journal, 2012. Kääntäjä: Erkki Jukarainen. Tammen keltainen pokkari, 2013, 225 sivua. 1. suomenkielinen painos ilmestyi 2012.

Takakansi:

Kirjailijatähden rehelliset muistelmat

Paul Austerin kirjallinen ura käynnistyi teoksesta Yksinäisyyden äärellä (1982), joka kertoi hänen isästään. 30 vuotta myöhemmin ilmestyneen Talvipäiväkirjan yhdeksi keskeiseksi hahmoksi nousee Austerin äiti. Auster kertoo vanhempiensa hankalasta avioliitosta, äitinsä toisessa avioliitossa löytämästä onnesta ja miehen kuolemaa seuranneista vaikeista vuosista.

Auster käy läpi myös oman elämänsä vaiheita lapsuudesta nykyhetkeen ja vanhenemisen tuntoihin. Hän ei kaihda kipeitä aiheita, vaan kertoo epäonnistuneesta ensimmäisestä avioliitostaan ja liikenneonnettomuudesta, jossa hänen toinen vaimonsa ja tyttärensä olivat saada surmansa ja jonka jälkeen hän ei ole auton rattiin tarttunut. Elämän raskaita hetkiä tasapainottavat onnelliset muistot: jo pikkupoikana alkanut rakkaus baseballiin, matkat maailmalla, kirjat ja ystävät ja ennen kaikkea kolmikymmenvuotinen suhde toiseen vaimoon, kirjailija Siri Hustvedtiin.
***

Luettu toukokuussa 2024.

Olin noin puolivälissä menossa tätä kirjaa, kun tuli suru-uutinen Paul Austerin kuolemasta (30.4.). Kuolema on läsnä myös tässä kirjassa, kun Auster muistelee useiden läheistensä kuolemaa. Myös oma kuolema mietityttää. On ollut tilanteita, jolloin kuolema on käynyt lähellä ja ihan kirjan lopussa Auster heittää ilmoille kysymyksen "Montako aamua on vielä jäljellä?"

Austerin tekstiä on nautinto lukea. Päiväkirja etenee hyppäyksittäin asiasta toiseen usein mielleyhtymiä seuraten. Kirjoitustavassa on jotain hengästyttävää, mutta lukijana sanojen virtaan uppoaa leppoisasti mukaan.

Osallistun kirjalla kuukauden kirjailijat kiertoon -haasteeseen.
***

Journal Entry 2 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Monday, June 24, 2024

Released 3 wks ago (6/25/2024 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja menossa Oikulle.

Osallistun kirjalla Vapautusten vuosi -haasteeseen (kesäkuun teemana Helmet-haaste, tämä kirja käy esim. kohtaan 26. Kirjan nimessä on sana kirja).

Journal Entry 3 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 25, 2024
Kiitos (Talvipäivä)kirjasta, halonhakkaaja!

Journal Entry 4 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Sunday, July 7, 2024
Tätä lukiessa tuntui kuin keskustelisi jonkun lapsuuttaan, nuoruuttaan, elämäänsä muistelevan henkilön kanssa. Muistot olivat niin elävästi kuvattuja ja punoivat pikku hiljaa kertomuksen Austerin ja monien hänelle merkityksellisten henkilöiden "kohtalosta".

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.