Blikwisselingen

by Robbert Dijkgraaf | Science | This book has not been rated.
ISBN: 9035133366 Global Overview for this book
Registered by wingKafka1954wing of Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium on 1/12/2023
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingKafka1954wing from Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium on Thursday, January 12, 2023
Gekregen voor BookCrossing!

Blikwisselingen: een bundeling van de stukken die Dijkgraaf schreef voor NRC Handelsblad, de Groene Amsterdammer en de Academische Boekengids. Beeldend, met humor en relativering, zonder onnodig jargon en nooit vanuit de hoogte deelt hij zijn verwondering en kennis. Met sprekend gemak wisselt hij daarbij van register: zowel speculatieve grote vragen – zijn wij alleen in het heelal? wanneer is het einde der tijden te verwachten? – als aardse kwesties – hoe de vakdocent in ere te herstellen? wat te doen met het centraal examen? – komen aan bod. En Dijkgraaf maakt duidelijk dat beide soorten vragen meer met elkaar verband houden dan het lijkt: de basis voor de scherpe en creatieve geesten die het universum beetje bij beetje weten te doorgronden ligt mede in prikkelend onderwijs en stimulerende leermeesters. Als iets uit Dijkgraafs stukken spreekt is het niet “zie mij eens erudiet en slim zijn” maar schatplichtigheid. Aan de reuzen uit de wetenschap op wier schouders hij verder kan kijken, aan al die collega-wetenschappers die net als hijzelf kleine stukjes bijdragen aan een gezamenlijke puzzel, en ja ook aan de Poolse loodgieters die met zoveel expertise het labyrint aan buizen van de deeltjesversneller CERN bij Genève aan elkaar lassen.

Niet toevallig gaat het in Blikwisselingen vaak over wetenschap als een maatschappelijk fenomeen, als sociale zoektocht. Dat de waarheid daarbij als het ware steeds ‘wijkt’, of beter, dat elke vermeerdering van kennis nieuwe onwetendheid genereert, is voor Dijkgraaf niet frustrerend. “In de dagelijkse praktijk is wetenschap vooral een gevecht tegen de eigen beperkingen en vooringenomenheid,” schrijft hij bescheiden, maar dat staat zijn montere pleidooi om het wetenschappelijke gilde in ere te houden geenszins in de weg.

Journal Entry 2 by wingKafka1954wing at Minibieb Claud in Baarle-Nassau, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, January 29, 2023

Released 2 mos ago (1/29/2023 UTC) at Minibieb Claud in Baarle-Nassau, Noord-Brabant Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Goeie reis, boek!
Maak maar veel nieuwe vrienden...


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.