Tokuen resepti

by Durian Sukegawa ; Raisa Porrasmaa, suom. | Literature & Fiction |
ISBN: 9789524833950 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing on 12/11/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Sunday, December 11, 2022
Japaninkielinen alkuteos あん (An) 2013, suom. Raisa Porrasmaa, Sammakko 2020. 196 s.
Englanninkielisenä Sweet Bean Paste.
Elokuva kirjan pohjalta Kirsikkapuiden alla.

Sentarō työskentelee pienessä kadunvarsileipomossa maksaakseen omistajalle velkansa. Hän on sovittanut huumetuomion vankilassa mutta ei halunnut paljastaa rikoskumppaneita vaan lainasi näiden vaatimat rahat leipomon omistajalta ja on nyt vähän niinkuin pakkotyössä. Katukojun tärkeä tuote on dorayaki-leivonnainen, perinteinen punapaputahnalla täytetty kakkunen.
Kojuun ilmestyy vanha nainen Tokue, joka haluaa auttaa leivonnaisten teossa. Hän korvaa valmistahnan itse tehdyllä paputahnalla, ja maku on aivan toinen. Kauppa käy.
Leivonnaisia ostavat erityisesti lähistön koululaiset, ja 15-vuotias tyttö Wakana alkaa viihtyä Sentarōn ja Tokuen seurassa.
Valitettavasti omistajarouva ei katso hyvällä Tokueta, tarkemmin tämän käsiä, joissa näkyy aiemmin sairastettu Hansenin tauti. Tokue joutuu jättämään leipomon, eikä Sentarō onnistu korvaamaan tämän paputahnaa. Mutta Sentarō ja Wakana eivät jätä Tokueta.

Kirjan kantava ajatus on, että menestykseen ei ole helppoa reseptiä. Kolmikon ystävyys tuottaa kuitenkin muita hyviä asioita, vaikka tarina on lopulta enemmän melankolinen kuin auvoinen.
Toinen kantava ajatus on, että on tärkeää kuunnella - niin metafysiikan puolelle kuin papujen kuunteleminen jo meneekin :)
Aihealueena Hansenin tauti on sekä kiinnostava että syrjään jäämisen ja yksinäisyyden tematiikkaan tässä hyvin istuva.

Teoksella on siis puolensa, mutta kun oma suhteeni ruokaan on lähinnä pragmaattinen, en oikein jaksanut kiinnostua paputahnan finesseistä. Ja laahaava dialogi ärsytti!

- ruzena

Poleenin kierrätyshyllyyn.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.