Säihkyvä maailma

by Siri Hustvedt | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789511279013 Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 4/26/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, April 26, 2022
Alkuteos: The Blazing World (2014). Käsikirjoituksesta suomentanut: Kristiina Rikman. Otava, 2014. Kovakantinen, 426 s.

Esittelyteksti:
New Yorkin taidepiirit tunsivat - jos tunsivat - Harriet Burdenin lähinnä taidekauppias Felix Lordin viehättävänä vaimona, joka oli pitänyt pari taidenäyttelyä itsekin. Mutta Burdenin kuoleman jälkeen näkyviin alkaa piirtyä toisenlainen kuva. Olivatko kolmen nuoren miestaiteilijan kohutut ja ylistetyt näyttelyt sittenkin kuusikymppisen naisen käsialaa?

Kiehtova ja arvoituksellinen romaani rakentuu kuin palapeli: päiväkirjamerkintöjen, haastattelujen ja lehtitekstien kautta lukijalle syntyy vähitellen kuva edesmenneestä Harriet Burdenista. Tämä leikitteli naamioilla ja sukupuoli-identiteetillä niin työssään kuin elämässäänkin.

Mielikuva on ristiriitainen, sillä teksteistä nousee esiin värikäs henkilögalleria, joka on tarinan kohteesta kaikkea muuta kuin yksimielinen. Harriet teoksineen on arvoitus, joka vetää lukijankin mukaan mysteeriä selvittämään.


***
Luettu marraskuussa 2023.

Heti kirjan alusta olin ihan wau-fiiliksissä, että tämähän on just mun kirja. Ehkä vähän epävarmoilla odotuksilla olin lähtenyt tätä kirjaa lukemaan. Hustvedt kuuluu kirjailijoihin, joita haluan lukea enemmän, mutta aiemmin luetuista hänen kirjoistaan ei ollut jäänyt muistikuvia. Journaleista selviää, että What I Loved -kirjasta olen pitänyt todella paljon. Summer Without Men -kirjasta ei ole merkintöjä ja mietin, olenkohan jättänyt sen kesken. What I Loved ei näköjään ollut vakuuttanut minua heti kirjan alussa, joten olenko luovuttanut tämän toisen kanssa liian helposti vai jättänyt muuten vaan kirjoittamatta siitä mitään. Hyllyssä on tällä hetkellä odottamassa lukemista The Blindfold ja Amerikkalainen elegia ja kyllä nyt vähän kiinnostaisi lukea nuo kaksi edellä mainittuakin uudelleen.

Kirjassa käsitellään mielenkiintoisesti toden ja valheen suhdetta. Kun Harriet luo uusille näyttelyilleen valetekijät, hän pelaa peliä taiteella, mutta se toimii välineenä totuuden paljastamiseen. Sen totuuden, että taidetta pitäisi arvioida riippumatta tekijän sukupuolesta. Esimerkiksi Rune taas pelaa isompaa peliä, joka kattaa koko hänen elämänsä. Pelillä hän pyrkii nostamaan omaa arvoaan ja siihen liittyy muiden ihmisten manipulointi. Ja nyt kun kirjoitin tuon lauseen, aloin pohtia että samahan pätee Harrietiin. Toinen vaan pyrkii totuuteen ja toinen valheeseen. Mutta mitä ovat oikeastaan totuus ja valhe? Kenen totuus ja kenen valhe?

Entä mitä on taide? Pitääkö taiteella olla tekijä? Pitääkö tekijän olla tietynlainen?

Harrietin henkilöhahmon omista ajatuksista löytyy eniten ajatuksia herättäviä pohdintoja. Esim. sanojen ja todellisuuden suhde on minusta aina kiinnostavaa, kuten "...ihmisillä on eri nimiä samoille asioille riippuen siitä mikä heitä kiinnostaa, mutta että sanat voivat myös muuttaa sitä miten näemme asiat." (s. 124)

Muistin ominaisuudet jaksavat myös aina kiinnostaa aiheena. Esim. ajatus siitä, että toistuvista, arkipäiväisistä tapahtumista muistaa vähemmän. (s. 188) Ehkä se on merkki siitä, että mindfullnessiä kannattaisi harrastaa enemmän :)

Kirjassa oli paljon faktaa niin taiteista kuin tieteistäkin. Scifi-kirjailija James Tiptree, oikealta nimeltään Alice Sheldon (s. 230-232), piti googlettaa ja selvittää, että onko faktaa vai fiktiota. Ja faktaahan se oli.

"Minua siunataan sisäisillä jäätelökauhallisilla..." (s. 227) Tämä ihana lauseen alku piti kirjoittaa tähän ylös. Sanojana on Barometri.

Yhden presidentin verran pystyy tällä kirjalla osallistumaan myös Presidenttipeliin. George W. Bush löytyy sivulta 202.

Released 3 mos ago (11/29/2023 UTC) at Pääkirjaston vaihtohylly in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

Ala-aulan vaihtohyllyssä. Hyviä lukuhetkiä löytäjälle!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.