Kirjailija joka kadotti kirjaimet ja muita mielen arvoituksia

by Oliver Sacks | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789513169107 Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 4/20/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, April 20, 2022
Alkuteos The Mind's Eye (2010). Tammi, suom. Henry Tanner, 2011. Pokkari, 288 s.

Esittely (adlibris.com):
Mitä jos ihminen menettää aikaisemmin itsestään selvänä pitämänsä taidon kuten puhumisen, lukutaidon tai näkökyvyn? Miltä sellainen tuntuu? Miten oppia elämään sen kanssa? Pianisti Lillian menettää yhtäkkiä kyvyn lukea nuotteja ja lopulta myös tunnistaa yksinkertaisia arkisia esineitä. Howard, kirjailija, ei sairauskohtauksen jälkeen osaa enää lukea. Pat joutuu etsimään tavan olla isoäiti sairastuttiaan aivovaurion jälkeen afasiaan. Neurologi Sacks kertoo omasta syövän myötä heikentyneestä näkökyvystään. Miten ihminen oppii lukemaan ja muistamaan? Miten me tunnistamme asioita vaikkemme ole nähneet niitä pitkään aikaan? Mitä näkeminen oikein on, entä puhe? Miten ihminen näkee sielunsa silmin ? Oliver Sacks pohtii kiehtovasti ihmisen aivojen kykyä toimia ja palautua vakavien vaurioiden jälkeen. Kirjailija joka kadotti kirjaimet on tutkimusmatka aivojen maailmaan. Se on ylistyslaulu ihmisaivojen mukautumiskyvylle ja luovuudelle.
***

Luettu huhtikuussa 2022.

Todella paljon mielenkiintoista asiaa. Tämä jää toistaiseksi pysyväishyllyyni, koska tuntuu kovasti siltä, että haluan palata tähän kirjaan myöhemminkin.

Kiinnostavaa on sekin, kuinka vähän monista asioista vielä tiedetään. Esim. näkemiseen liittyen Sacks kirjoittaa, ettei olla vielä varmoja, onko ehkä olemassa iso ero esineiden näkemisen ja kuvien hahmottamisen välillä. "Kerrotaankin, että alkukantaisten kulttuurien edustajat, jotka eivät ole aiemmin nähneet valokuvia, eivät pysty ymmärtämään, että ne ovat kuvia jostakin konkreettisesta asiasta." Jos kuvien näkeminen pitää erikseen oppia, voi aivojen vaurioitumisen seurauksena tämä kyky myös hävitä. (s. 22)

Afasiasta en ollut tiennyt, että siinä ei niinkään katoa varsinainen puhuminen, vaan itse kieli eli kielen ilmaiseminen tai sen ymmärtäminen, kokonaan tai osittain. Viittomakieltä käyttävä synnynnäisesti kuuro voi esim. aivovamman johdosta menettää kyvyn viittoa tai ymmärtää muiden viittomia. (s. 46)

Sacks lainaa tekstiä Colin Turnbullin teoksesta The Forest People. Turnbull kertoo automatkasta pygmimiehen kanssa, joka ei ollut koskaan aiemmin poistunut viidakosta. Kun avarassa maastossa parin kilometrin päässä näkyi laiduntavia afrikanpuhveleita, Kenge luuli niitä hyönteisiksi. "Aluksi en oikein ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti; sitten tajusin, että metsässä näköetäisyys on niin rajallinen, ettei ole suurtakaan tarvetta ottaa huomioon etäisyyden vaikutusta arvioitaessa kokoa." Kenge ei uskonut, kun Turnbull kertoi niiden olevan puhveleita. "Kun ajoimme lähemmäs, "hyönteiset" varmaankin näyttivät kasvavan aina vain isommiksi. Kenge piti kasvonsa liimattuina ikkunaan, eikä mikään olisi saanut häntä laskemaan katsettaan. En saanut koskaan selville, mitä hän uskoi tapahtuvan - ajatteliko hän niiden olevan puhveleiksi muuttuvia hyönteisiä vai pienepieniä puhveleita, jotka kasvoivat nopeasti sitä mukaa kun me lähestyimme niitä. Hän kommentoi ainoastaan, etteivät ne olleet oikeita afrikanpuhveleita ja ettei hän aikonut astua autosta ulos, ennen kuin olisimme poistuneet puistosta." (s. 138)

Hauska yksityiskohta oli, kun Sacks kertoo muistojaan View-Master -laitteesta (s. 134). Olin ihan unohtanut, että meilläkin oli lapsena sellainen. Sisään laitettiin kuvakiekkoja, joita laitteen avulla pystyi katsomaan kolmiulotteisesti.

Koska kirjassa puhuttiin paljon näkemisen oppimisesta, tuli itselle se ajatus, että siinä voisin harjoitella "paremmaksi". Katselen ihan mielellään esim. maisemia ja tauluja, mutta kyllästyn hyvin nopeasti. Suunnittelenkin, että voisin treenata kahta erilaista katsomisen tapaa. Herkästi "sanallistan" muutenkin näkemääni, mutta voisin joskus katsoa asioita niin, että kuvailen mielessäni näkemääni entistä tietoisemmin ja tarkemmin. Toinen, ihan vastakohtainen tapa, taas olisi se, että yrittäisin katsoa niin, etten sanallisesti ja älyllisesti miettisikään näkemääni. Tämä on kyllä hankalampi treenattava, mutta uskon että siinäkin voi kehittyä. Jos vaan muistaa harjoitella :)

Journal Entry 2 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 25, 2024

Released 3 wks ago (6/25/2024 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Bc-piknikillä tarjolla. Hyviä lukuhetkiä!

Osallistun kirjalla Vapautusten vuosi -haasteeseen (kesäkuun teemana Helmet-haaste, tämä kirja käy esim. kohtaan 46. Kannen pääväri on musta).

Journal Entry 3 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 25, 2024
Päätyi piknik-miitistä minulle.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.