Kikkers

by Yan Mo | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9044518356 Global Overview for this book
Registered by wingiiwiwing of Zeist, Utrecht Netherlands on 11/10/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Thursday, November 10, 2022
Alstublieft boetseert u mij inderdaad, maar zonder mij kapot te maken. Als mijn toneelstuk eenmaal als boek uit is, kan ik een foto van uw kunstwerk op de omslag zetten.
Gezien wat de omslag van de Nederlandse uitgave geworden is, moest ik hier wel om grinniken. Dat had Mo Yan niet kunnen voorspellen!

Dit boek bevat vier enorme brieven in romanvorm van de verteller aan een Japanse schrijver, en een toneelstuk dat de verteller over de geschiedenis heeft geschreven.
Ik begrijp uit een artikel uit de Volkskrant dat de roman tot stand is gekomen na een bezoek van de beroemde Japanse schrijver Kenzaburo Oë aan Mo Yan en zijn geboortestad.
In deze roman volg je de Chinese geschiedenis van voor de culturele revolutie tot ongeveer nu. In het Tweede deel, brief 4, zie je hoe China veranderd is!
De hoofdpersoon is een tante van de verteller, wiens liefdesinterest naar Taiwan is gevlucht. Ze is een verloskundige die de nieuwste inzichten in verloskunde uit de jaren veertig en vijftig in de praktijk brengt, tot de eenkindspolitiek haar drijft, als goede Chinese communiste, om de overheidsregels met harde hand te handhaven. Ze sterriliseert mannen met een zoon, en achtervolgt vrouwen die zwanger zijn van hun tweede kind om ze te dwingen tot abortus. Ze is een complex persoon, zeker niet iemand die je liefhebt, ondanks haar schuldgevoel.
De roman is breed en gaat alle kanten op, maar ik vind dat juist wel leuk.

Volgens de vertaler is Kikkers geen politiek boek. Toch vind ik, stelt het de praktijken en de gevolgen daarvan wel aan de kaak. Het is geen boek dat autoriteiten vrijpleit. Het vertelt ook iets over de Chinese traditie denk ik, in de manier waarop gewone mensen de overheidsregels ondergaan en zich onderwerpen.

Journal Entry 2 by wingiiwiwing at Brugakker in Zeist, Utrecht Netherlands on Monday, February 6, 2023

Released 1 mo ago (2/6/2023 UTC) at Brugakker in Zeist, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Op een bankje

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.