Elisabet II - Kuningatar ja nainen

by Antonio Caprarica | Biographies & Memoirs |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Pikkis of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 10/17/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Pikkis from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Sunday, October 17, 2021
Takakannesta: "Jo yli 65 vuotta Isoa-Britanniaa hallinnut Elisabet II on maailman pisimpään vallassa ollut elävä monarkki. Hän on nähnyt pitkän elämänsä aikana toisen maailmansodan kauheudet, tehnyt yhteistyötä 13 pääministerin kanssa Churchillista Mayhin, tavannut 7 paavia ja 13 Yhdysvaltain presidenttiä. Hän on kokenut kuningashuoneen suosion huiput mutta myös aallonpohjat ilkeine juoruineen ja paljastuksineen. Vaikka Elisabet on elänyt suuren osan elämästään parrasvaloissa, on hänen yksityiselämänsä jäänyt enimmäkseen hämärän peittoon. Juuri näitä varjoon jääviä alueita Antonio Caprarica haluaa kirjassaan valottaa ja kertoa totuudenmukaisesti, kuka oikeastaan on Elizabeth Alexandra Mary Windsor ja millaista hänen elämänsä on ollut naisena ja hallitsijana.
Luotettaviin sisäpiirilähteisiin nojaava teos kertoo elävästi kuningattaren koko elämäntarinan. Kiintoisat anekdootit piirtävät kiehtovan luonnekuvan naisesta, joka on aina asettanut asemansa tuomat velvollisuudet kaiken muun edelle."

Oli todella mielenkiintoista lukea tätä kirjaa, koska huomasin tietäväni kovin vähän tästä ikonisesta hallitsijasta. Kirja auttoi ymmärtämään kaikkea kulissientakaista elämää ja sai käsittämään, miten paljon Elizabeth on joutunut kokemaan ja kestämään pitääkseen hyvää julkisuuskuvaa yllä. Skandaaleja toisensa perään omaa puolisoa myöten, mutta kaikki on pitänyt kestää ja hyväksyä. Miten julmaa elämä onkaan naiselle ollut kautta historian, mitä tulee miesten vapauteen liihotella naisseikkailusta toiseen, mikä ei naisen kohdalla tulisi kysymykseenkään. Siinä ei taida eroa olla sillä onko kuninkaallinen vai tavallinen ihminen. Arvostukseni Elizabethia kohtaan nousi kyllä entisestään luettuani tämän kirjan kun taas kiiltokuvapoika Philip putosi ryminällä jalustaltaan.

Journal Entry 2 by Pikkis at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 7, 2022

Released 6 mos ago (6/7/2022 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarjolle illan bc-miittiin!

Journal Entry 3 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, June 7, 2022
En mitenkään seuraa Ison-Britannian tai minkään muunkaan maan kuninkaallisia, mutta elämäkerrat ovat yleensä mielenkiintoisia. Kiitos!

Journal Entry 4 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, September 21, 2022
Tämän lukeminen olikin nyt oikein ajankohtaista. Kuningatar Elisabetilla oli pitkä ja rikas elämä, joka päättyi 8.9.2022. Vaikka ikää olikin jo 96 vuotta, kuningattaren poismeno tuli yllätyksenä. Vain kahta päivää aiemmin hän oli nimittänyt Liz Trussin Britannian uudeksi pääministeriksi. Edellinen pääministeri Boris Johnson on muuten ensimmäinen pääministeri, joka on syntynyt Elisabetin hallituskaudella (v. 1964). Itse asiassa suurin osa briteistä on syntynyt Elisabetin hallituskaudella.

Koska en ole brittikuninkaallisia seurannut, tästä kirjasta tuli todella paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa. Kirja on kirjoitettu v. 2016, joten muutama vuosi tästä koko elämäntarinasta jäi vielä puuttumaan. Kirjoittaja on italialainen toimittaja ja kirjailija, joka on toiminut 30 vuotta kirjeenvaihtajana mm. Lontoossa.

Eniten kirjassa varmaankin yllätti Philip, jota kirjailija kuvailee lähinnä itsekeskeiseksi öykkäriksi ja naistenmieheksi. Sattuneesta syystä viime aikoina media ovat olleet täynnä Elisabetin elämästä kertovia juttuja. Suurin osa on minulta jäänyt lukematta, ehkä palaan niihin vielä, nyt kun tämä kirja on luettu. Muutaman olen kuitenkin lukenut ja niistä löytyi enimmäkseen positiivista kuvausta siitä, kuinka Philip on tukenut paljon puolisoaan ja siitä kuinka paljon hän Elisabetille merkitsi.

Kirjan mukaan Philip on ollut töykeä ja ilkeä monille, myös puolisolleen ja pojilleen, erityisesti Charlesille. Isä ja poika olivat suoranaisessa välirikossa ja syynä on saattanut olla Philipin kateus siitä, kuinka Charlesista tulee tulevaisuudessa kuningas.

Mediassa on pohdittu Elisabetin pitkän iän salaisuutta. Osasyynä on tietenkin geenit, mutta kurinalaisuudella ja arkirutiinien säännönmukaisuudella on varmaankin myös osansa. Kirjassa kerrotaan näistä rutiineista ja mm. siitä kuinka ruoka tarjoillaan hänelle geometrisen näköisenä. Kun kirjoittaja ensin kertoo, kuinka kuningatar pitää ruuan ulkonäköä tärkeänä, ei minulle tule mieleen geometrinen ulkonäkö, mikä siis kirjassa selitetään näin: "kaikki ainekset - kala, liha, vihannekset, perunat - on leikattu pikkutarkasti samankokoisiksi paloiksi." Minulle ei ole tullut mieleenkään, että kukaan tekisi noin. Kuulostaa tylsältä, enkä usko että Master Chef -tyyppisissä ohjelmissakaan siitä saisi kauheasti kehuja, jos ei sitten ihan joissain erikoistapauksissa.

Elisabetin ja Philipin häät ovat olleet tietenkin megatapahtuma aikoinaan. Mielenkiintoista oli lukea listausta häälahjoista. Mm. Eleanor Roosevelt lähetti hääparille lahjaksi keittiöpyyhkeitä ja tiskirättejä :)

Kirjoittajan esittää välillä ärsyttävästi faktoina omia arvailuja kuningattaren ajatuksista (tai osa saattaa olla yleisemminkin vallalla olevia arvailuja, mutta silti ne ovat arvailuja). Pääsääntöisesti kuitenkin hyvin mukaansatempaava elämänkerta.

Journal Entry 5 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Friday, September 23, 2022

Released 2 mos ago (9/23/2022 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Mielenkiintoisia lukuhetkiä Elisabetin parissa!

Journal Entry 6 by Alejanda at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, September 28, 2022
Kiitos kirjasta ja kortista. Kortti päätyy kokoelmaan.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.