Systrarna i Auschwitz

by Roxane Van Iperen | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9178933587 Global Overview for this book
Registered by Panzeranzi of Göteborg, Västergötland Sweden on 9/20/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Panzeranzi from Göteborg, Västergötland Sweden on Monday, September 20, 2021
"Det är 1940 och »Den slutgiltiga lösningen« ska precis inledas. Nazisterna har ockuperat Nederländerna, men motståndet växer och två judiska systrar - Janny och Lien Brilleslijper - riskerar sina liv för att rädda de som jagas genom att inhysa dem i sitt hus, » t Hooge Nest«. Huset fungerar som fristad och blir en av de viktigaste platserna i landet för judiska flyktingar. Men när huset och dess invånare blir förrådda inleds den mest skräckfyllda tiden i systrarnas liv.
Det är början på slutet. Med tyskt nederlag i sikte blir familjen Brilleslijper - tillsammans med Anne Frank och hennes familj - satta på det sista tåget till Auschwitz. Det som väntar dem där kommer att pröva systrarna långt bortom mänsklig föreställningsförmåga. De blir fråntagna allt utom sitt mod, sitt motstånd och kärleken till varandra." (adlibris.se)

Titeln och omslaget är olyckligt valda tycker jag. Det verkar som om det finns en tanke om att lägernamnet säljer och estetiken i omslagsbilden är trivial. Vi har sett den frånvända ryggen så många gånger just på böcker som skildrar Andra världskriget. Det här är är en skildring "based om a true story", men varsamt och respektfullt. Tiden i lägret är inte, tvärt emot den svenska titelns signalerande, den viktigaste. Systrarna Brilleslijper besatt enormt mod och mitt i ockupationen utförde de och familj och vänner stordåd i det dolda.

Jag är glad att jag läste om hur boken kom till, för jag fick till mig en skildring från en ny synvinkel som jag inte har läst förut.

Journal Entry 2 by Panzeranzi at Göteborg, Västergötland Sweden on Monday, September 20, 2021

Released 4 wks ago (9/21/2021 UTC) at Göteborg, Västergötland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kattunge tassar till Vilda...

Journal Entry 3 by Vilda at Stockholm, Södermanland Sweden on Thursday, September 23, 2021
Kattunge hos mig. Tack! Ser fram emot att läsa den!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.