Huoneistossa on eläimiä ja muita kirjoituksia

by Tomi Kontio | Other | This book has not been rated.
ISBN: 951314030X Global Overview for this book
Registered by winghalonhakkaajawing of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 6/16/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by winghalonhakkaajawing from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, June 16, 2021
Tammi, 2007. Kovakantinen, 328 s.

Kirjasampo.fi:
Pääosa kirjoituksista on ilmestynyt aiemmin Me naiset- ja Metro-lehdissä.
Runoilija on tirkistelijä. Hän pystyy paljastamaan sanan koko sen kolhossa konkreettisuudessa tai löytämään siitä suloutta, jonka sen kova merkitys kätkee.

Mikä on kirjailijan tehtävä? Millainen on uskottava runoilija? Miksi perinteiseen ravintoympyrään ei enää kannata uskoa? Miksi on niin vaikea kertoa tai muistaa hyviä vitsejä? Miten saada kuusivuotias tyttö hyväksymään, että on parempi laittaa oveen lappu jossa sanotaan että Huoneistossa on eläimiä kuin Kodissa on eläimiä.

Tomi Kontion kolumnit ovat hullunhauskoja tarinoita, poleemisia kiistakirjoituksia, sydämellisiä tunnustuksia ja avartavia sattumuksia arjen keskeltä. Kirjailijan arjen keskeyttävät esimerkiksi kadulla vastaan kävelevä päätön mies, kapakassa loputtomasti filosofoiva Keijo ja ovikelloa soittava teologi. Hiukan suurempi haaste on päästä yhdestä Lounais-Afrikan maasta toiseen aamuyöstä ilman passia ja viisumia.

Afrikan lisäksi kolumneissa matkataan Itä--Helsingissä, Ruotsissa, Hollannissa, Walesissa ja Kanarialla, kummastellaan, kyseenalaistetaan ja opitaan. Kontio selvittää mistä syntyy runoilijan inspiraatio, esittelee oman alkoholipoliittisen ohjelmansa ja perustelee tietokonepelien pelaamisen hyödyllisyyttä. Niin ikään hän toivoo tyttäriensä löytävän sopivia kapinoinnin kohteita juuri isänsä sukupolvelle tärkeistä asioista.

Kolumnit myös muistuttavat siitä miksi kesä ei ole kesä ilman rupia. Ja että ihminen voi nähdä enkeleitä silloin kuin vähiten odottaa, mutta eniten niitä tarvitsee. Ennen muuta Tomi Kontion tarinalliset kolumnit vahvistavat uskoa tarinoiden kertomisen tärkeyteen. Sillä tarinat kertovat meille keitä me olemme. ”Ennen en ajatellut, että äitini tarinoilla olisi ollut opetus. Ajattelin niitä vain muistoina. Nyt olen sitä mieltä, että kaikilla tarinoilla on opetus, kuka ne sitten kertookin.”
***
Luettu heinäkuussa 2021
Pidän sanaleikeistä ja -vääntelyistä Fingerpori-muodossa kyllä, mutta näissä tarinoissa ne olivat pitkäpiimäistä luettavaa. Osa tarinoista oli ihan hauskoja, osa liian "satumaisia" minun makuuni.

Hyllystä löytyy Kontio runoteos "Vaaksan päässä taivaasta", jota aloin lukea nyt uudestaan. Siinä on samanlaista sananvääntelyä. Ehkä ekalla lukukerralla se ei niin ärsyttänyt, mutta nyt kun näiden tarinoiden lomaan aloin niitä runoja lukea, niin tuntui, että niistä oli tullut jo sopiva annos täyteen.

Yhdessä kirjoituksista (Sisäinen tekijä) kertojaminä muistelee äitinsä tarinoita ja kertoo sen pohjaltaan kirjoittamasta runosta, joka löytyy juuri tuosta "Vaaksan päässä taivaasta"-runoteoksesta. Jännä oli lukea tarina molemmissa muodoissa.

Kirjassa mainitaan myös Viikin koetilan luukkulehmät (s. 57-58). Itse olen nähnyt samanlaisia lehmiä Jokioisissa, Maatalouden tutkimuskeskuksen pelloilla, missä osalla tutkimuslehmistä oli kyljessä pyöreä luukku.

Tarinaa riittää reissuista maailmalla ja Suomessa. Kuopio ja Partasen ahvenkukot mainitaan myös :)

Osallistun kirjalla Delennan Matkustan ympäri maailmaa -haasteeseen. Kirjassa käydään mm. Beninissä, missä retkiohjelmaan kuuluu myös leijonanmetsästystä, vaikka tarinassa annetaan kyllä ymmärtää, että alue on liian etelässä, jotta siellä olisi leijonia (s. 50-52).

Released 4 mos ago (9/6/2021 UTC) at K-Citymarket Päiväranta in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

Paketointipöydällä. Hyviä lukuhetkiä löytäjälle!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.