Seikkaileva jälkiruoka

by Agatha Christie | Mystery & Thrillers | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingkirjakkowing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 5/10/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingkirjakkowing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, May 10, 2021
En ole vielä päässyt kunnolla takaisin kotiin putkirempan jäljiltä, mutta kirjoja on pakko karsia, kun aloitin älykkäästi karsimalla hyllyjä. Olen lukenut varmaan joskus vuonna keppi ja kivi, kun kirja ilmestyi suomeksi. Sisältää viisi kertomusta. Englanniksi The adventure of the Christmas pudding. Kuulostaa ihan Chanian kirjalta.

Journal Entry 2 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, May 10, 2021

Released 1 mo ago (5/10/2021 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja ehkä näyttää Chanian kirjalta, mutta se oli ainoa kolmesta tarjolla olevasta Christiestäni, jota Taryalla ei vielä ollut hyllyssään. Oli jopa toivelistallaan!

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, May 12, 2021
Sain tämän toivelistakirjani toissapäivän kirjanvaihtotilaisuudessa, joka venyi pieneksi geokätkönhuoltokierrokseksi, kiitos kyydistä ja seurasta! Niin ja kirjasta myös :D Otin kirjan mukaani koronarokotukseen eilen, mutta muuten en sitä sitten kovin paljon ehtinytkään lukea. Menossa on 71/282 ts. ensimmäinen kertomus eli nimikkotarina Seikkaileva jälkiruoka on luettu.

Yle on ansioitunut viime talvena ja tänä keväänä uusimalla kaikki mahdolliset Hercule Poirot - ja Neiti Marple -elokuvat ja -sarjat. Tällainen paatunut fani toki katsoo ne ties kuinka monennen kerran, vaikka kyllä ihmetytti enemmän kuin hiukan, miksi sunnuntai-iltapäivisin lähetettiin peräkkäin kaksi puolentoista tunnin Poirot-elokuvaa. Yksi per sunnuntai lystiä olisi riittänyt pidempään.. Arkiaamupäivisin lähetettyjä vajaan tunnin mittaisia Poirot-uusintoja jäi töiden takia paljon katsomatta enkä ole ehtinyt katsoa niitä Areenastakaan, josta alkupään jaksot ovat jo poistuneetkin.

Kuvassa eilisen koronarokotuskäynnin paitani ja viihdykkeeni.

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Wednesday, May 12, 2021
Palatakseni vielä tuohon nimikkotarinaan, jonka olen nähnyt televisiosta aika monta kertaa ja viimeksi aika hiljattain. Juoni, tapahtumat, kuvakulmat ja vuorosanat olivat siis melko tarkasti muistissa ja yleensä teenkin niin, että pidän vähän väliä ennen kuin luen kirjan - jälleen kerran. Nyt en kuitenkaan malttanut ja niinpä tulinkin kiinnittäneeksi tavanomaista enemmän huomiota kirjan ja filmatisoinnin eroihin: milloin tapahtumapaikka oli vaihdettu aivan toiseksi, milloin taas keskusteluun osallistuivat aivan eri henkilöt kuin kirjassa jne ;)

Aivan aluksi brittien jouluruokapöytä kuulosti kiehtovalta - voisin aivan hyvin vaihtaa meikäläiset laatikot ja muut Agatha Christien alkusanoissa kuvailemaan lapsuuden jouluateriaan: osterikeittoon ja piikkikampelaan, paistettuun kalkkunaan, keitettyyn kalkkunaan ja häränpaistiin, luumuvanukkaaseen, joulutorttuihn, sokerikakkuun ja muihin jälkiruokiin. No, ainakin yhdeksi jouluksi (vaikka luulen kyllä, että useammaksikin) :)

Tarinan edetessä brittien joulunvietto ruokineen ja monine koristeluineen (orjanlaakerin oksia taulujen takana!) ja muine tapoineen alkoi tuntua yliampuvalta, itse kun en ole millään lailla "jouluihminen" vaan alan karttaa kauppojen jouluvouhotusta hyvissä ajoin loka-marraskuussa. Käänne tapahtui tarinan puolivälissä:
"Joulutortut ja jälkiruoka seurasivat vanukasta. Seurueen vanhemmat jäsenet vetäytyivät sitten tervetulleelle ruokalevolle ennen teeaikaa, jolloin sytytettäisiin juhlallisesti joulukuusen kynttilät."
No nyt on osattu priorisoida asiat pyhäpäivien vietossa! Ruokalepo! Meille vanhemmille jäsenille! Kyllä voisin viettää seuraavan joulun Kings Laceyssa! :D

Sen sijaan Poirot'n imartelua sivulla 45 teki melkein häijyä lukea, kun tietää, mitä hän oikeasti ajattelee englantilaisesta ruoasta :P

Journal Entry 5 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Saturday, May 15, 2021
Luin tässä välissä loppuun Dexterin Kolmannen virstan arvoituksen, jotta saan sen postin matkaan, ja sitten palasin tähän. Kaksi seuraavaa tarinaa on nyt luettu. Kakkostarinan televisioversion olin myös nähnyt hiljattain ja lukiessa huomioni kiinnittyi niiden juonieroihin. Kirjan stiletti oli vaihtunut toiseen murha-aseeseen ja täytyy tunnustaa, että elokuvaversio oli kyllä siltä osin tyylikkäämpi ;)

Kolmatta tarinaa, Rakkina toisten jaloissa, en muistanut, vaikka olen senkin filmatisoinnin joskus nähnyt. Olikin mukava lukea vaihteeksi jotain, josta ei tiennyt seuraavia tapahtumia :D Sitä ei ihan helposti tapahdu, sen verran moneen kertaan olen Christien kirjat lukenut ja nytkin olen taas katsellut tiiviisti Christie -elokuvia koko talven ja kevään, kun Yle on lähettänyt uusintoja joka arkipäivä sekä sunnuntaisin yhteensä kymmenittäin, ainakin 50. Arkiaamupäivien sarjat on toki pitänyt katsella sitten myöhemmin Areenasta ja osa niistä on mennyt ohi, kun ne ovat olleet katseltavissa vain kuukauden ajan. Myös MTV3 on näyttänyt Christie-elokuvia.

Assegai piti googlata ja tämän tarinan Mon Repos toi tietenkin mieleen Monrepos'n Viipurissa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Monrepos) :)

Osallistun kirjalla Matkustan maailman ympäri -lukuhaasteeseen, kolmannessa tarinassa mainitaan paitsi Intia, myös Länsi-Afrikka ja Mpalan kultaesiintymä. Kyseessä lienee Brittiläinen Länsi-Afrikka, https://fi.wikipedia.org/wiki/Brittil%C3%A4inen_L%C3%A4nsi-Afrikka. "Yhdistynyt kuningaskunta hallitsi eri osia näistä alueista tai kokonaan 1780-luvulta aina 1960-luvulle asti, jolloin ne itsenäistyivät ja jolloin Gambia, Sierra Leone, Ghana sekä Nigeria tulivat omiksi itsenäisiksi valtioiksi."

* * * * *
Edit 21.5.2021: Katsoin eilen Areenasta väliin jääneen Poirot-jakson nro 32, joka oli tullut televisiosta 21.4. ja oli nyt poistumassa katsottavien joukosta. Jakson nimi oli aivan eri, mutta tämä kolmas tarinahan se oli :) Bongasin useita eroavaisuuksia, mutta kaikkein eniten häiritsi roolitus: murhan uhri, ärsyttävä sir Reuben oli Kyläsairaala-tv-sarjasta tuttu kirurgi :D

Journal Entry 6 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Sunday, May 16, 2021
Luettu loppuun tänään. Neljännen tarinan Uni olen nähnyt useamman kerran, ihan äskettäinkin, joten se oli tuttu. Elokuvaversiossa murha oli tehty nerokkaammin, tästä puuttui tehtaan pillin vihellys tietyn valmistusvaiheen merkkinä ja myös draama murhaajan nappaamisessa, jossa elokuvassa avusti tehtailijan tyttären poikaystävä ;) Tässä tarinassa Poirot'lla on rannekello :O

Viimeisessä kertomuksessa ei ollutkaan Poirot'a vaan neiti Marple, mikä oli mukavaa vaihtelua, vaikka Poirot onkin suosikkini <3

Journal Entry 7 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Friday, May 21, 2021

Released 3 wks ago (5/21/2021 UTC) at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Sitten seuraavalle lukijalle!

Journal Entry 8 by -Ansa at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Monday, May 31, 2021
Kaikki viisi tässä olevaa tarinaa ovat juoneltaan hyviä, mielenkiintoisia. Suosittelen lukemista.
(30.5.2021)

Journal Entry 9 by -Ansa at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Monday, May 31, 2021

Released 2 wks ago (5/31/2021 UTC) at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Parin kirjan palautus.

Journal Entry 10 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Thursday, June 03, 2021
Katsotaan, minne tämä seuraavaksi matkaa.. :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.