Aino Sibelius

by Riitta Konttinen | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: 9789522346025 Global Overview for this book
Registered by Koivula5 of Nivala, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on 4/11/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Koivula5 from Nivala, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, April 11, 2021
Aino Sibeliuksesta (1871-1969) puhutaan ja kirjoitetaan yleensä aina jonkun miehen kautta – useimmiten aviomiehensä Jean Sibeliuksen, mutta myös suomalaisen kulttuurin keskeisiin vaikuttajiin kuuluneiden veljiensä, kirjailija Arvid Järnefeltin, taidemaalari Eero Järnefeltin ja säveltäjä-kapellimestari Armas Järnefeltin. Hän esiintyy vaimona ja sisarena, mutta myös tunnettujen vanhempiensa Alexander ja Elisabeth Järnefeltin tyttärenä.

Aviomies Jean Sibelius kutsui Ainoa ”tunteiden taiteilijaksi”, mutta hänessä oli paljon muutakin lahjakkuutta. Hän tuli perheestä, jossa musiikki, kuvataiteet ja kirjallisuus olivat jokapäiväistä elämää. Ne vaikuttivat myös Ainoon, hän oli monipuolisesti lahjakas, mutta pätevä myös käytännön asioissa. Hänen puutarhansa Ainolassa tuotti perheelle kipeästi tarvittavaa ruokaa. Hän oli hyvä pianonsoittaja, hän teki käännöstöitä ja kirjoitti tarinoita. Paitsi miehensä musiikin ymmärtäjänä ja tämän sävellystyön tukijana, Aino Sibelius toimi viiden tyttärensä kotiopettajana.

Aino Sibeliuksesta on kirjoitettu lukuisia artikkeleita, jotka ovat muokanneet käsitystä säveltäjämestarin puolisosta eräänlaisena kansakunnan ihannevaimona. Sitäkin hän oli, mutta oli myös toisenlainen Aino. Hänen elämänsä näyttää olleen täynnä työtä, ja siihen sisältyi jatkuvaa huolta: lasten sairastelua, yhden tyttären varhainen kuolema, aviomiehen toistuvia, pitkiäkin, ulkomaanmatkoja ja mieltymystä ”viftailuihin”, pitkään myös pulaa rahasta. Ainon terveyskään ei ollut kovin vahva, hän kärsi paitsi hermoista myös reumasta. Silti hänen elämänkaarensa oli pitkä, ja siihen sisältyi vahvoja tunteita ja syvää rakkautta.

Journal Entry 2 by Koivula5 at Nivala, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, April 11, 2021
Hmm. "...saattoi olla kuulemassa...", "...ilmeisesti...", "Aino varmasti tapasi..." - Juu vai ei? Välillä tuli olo, että kirjoittaja on tehnyt Ainon historiasta oman mielensä mukaisen?
Jotenkin sekava, välillä palataan taaas aikaisempaan. Loputonta "keitä siellä oli" -kerrontaa.
Silti: mielenkiintoinen tutustuminen Ainoon! Rakkaus on ihmeellinen. Elämä onnea, surua, kovaa työtä, tasapainottelua monen asian kanssa. Samalla tutustuminen tuon ajan kulttuuriyhteisöön - paljon tuttuja nimiä Sibeliusten ystävä- ja tuttavapiirissä. Eli: paikkansa ansaitseva kirja, mutta olisin kaivannut tiivistystä.
Helmet: 48 (kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta; Lapsenpiika se toinen; esim. lasten sairaudet, Jeanin viftailu, Elisabeth usein auttamassa,...)
Popsugar: 38 (about art or an artist)
Matkustan... Saksa

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.