Dieren kunnen de pest krijgen

by Esther Ouwehand | Health, Mind & Body |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingestroocloeckwing of Haarlem, Noord-Holland Netherlands on 3/8/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingestroocloeckwing from Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Monday, March 08, 2021
Toen nog geen enkele minister ooit van ‘zoönosen’ had gehoord, agendeerde Esther Ouwehand deze bedreiging voor de volksgezondheid al. Dat was in 2007, toen zij net een jaar lid was van de Tweede Kamer voor de enige politieke partij die de belangen van andere levende wezens als uitgangspunt kiest. Inmiddels is 75% van de infectieziekten die de mens bedreigen afkomstig uit het dierenrijk. De oorzaken? Menselijk ingrijpen in natuurgebieden, wereldwijde handel in dieren en uiteraard de intensieve veehouderij. Ouwehand laat zien hoe ons land daarin al jaren een twijfelachtige koppositie inneemt én hoe gevaarlijk dat is. Geen land ter wereld huisvest op zó weinig grond zóveel dieren als Nederland. Jaarlijks worden in ons land 640 miljoen dieren na een kort en miserabel leven gedood. Ons land is daarmee een ware kweekvijver voor zoönosen. Toch weigeren de traditionele partijen in politiek Den Haag al jaren om in te grijpen, ondanks waarschuwingen van virologen. Nu het leven van mensen bedreigd wordt door covid-19, Q-koorts, levensgevaarlijke vormen van vogelgriep en tal van andere virussen en bacteriële infectieziekten, zullen we ons ernstig moeten bezinnen op onze omgang met dieren, natuur en het klimaat. Ouwehand zet in Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? de grondoorzaken van de huidige pandemie op een rij én laat zien hoe we nieuwe pandemische dreigingen kunnen voorkomen. Oplossingen die niet moeilijk hoeven te zijn, maar die wél politieke moed vereisen.

Journal Entry 2 by wingestroocloeckwing at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Monday, March 08, 2021
Covid is een zoönose: het is aantoonbaar overgesprongen van dier naar mens. En het is niet de eerste zoönose die dat doet. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van Partij van de Dieren, omschrijft in dit handzame boekje hoe dit al (minstens) een eeuw aan de gang is, wat de oorzaken zijn en hoe we dit in de hand kunnen houden. De Spaanse griep (1918-1919) kwam hoogstwaarschijnlijk van pluimvee. De Aziatische griep (1957-1958) was deels vogelvirus. De Hongkong griep (1968) ook. De Mexicaanse griep (2009) kwam van varkens en vogels. Van welk dier Corona komt, weten we nog niet. We maken het de virussen makkelijk: hoe minder biodiversiteit op een plek, hoe minder ‘verdunning’ er optreedt, en hoe sneller de besmetting gaat. Dus op plekken met veel gefokte dieren, en met heel veel mensen op een kluitje. Dat weten we al jaren en we (lees: de politiek) doen er niets aan.

Ouwehand maakt goed duidelijk dat onze behandeling van dieren niet alleen te triest voor woorden is, maar ook dat het veel onveiligheid met zich meebrengt. Je proeft de woede als ze vertelt over moties die worden aangenomen, maar niet uitgevoerd. En de frustratie als het gaat over de enorme bedragen die werden besteed aan het compenseren van geruimde nertsen fokkerijen, zonder voorwaarden. De fokkers fokten vrolijk verder, nu met geiten, óók in megastallen. Wat aantoonbaar Q-koorts kan veroorzaken, waar óók mensen aan zijn overleden. Maar ja, het levert ze mooie winsten op… Het boekje is daarom ook een politiek manifest, om ons niet langer door de landbouwlobby of de economie in gevaar te laten brengen.

Ouwehand heeft er een goed onderbouwd, zeer leesbaar en natuurlijk actueel betoog van gemaakt dat je wel móét overtuigen. Complimenten!

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Kijk eens op haar website! (less)

Released 1 mo ago (3/8/2021 UTC) at Stoofsteeg 35-49 minibieb / LFL (niet openbaar) in Haarlem, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Hey daar vinder!

Je hebt me gevangen!

Meld hier op de site dat ik bij jou ben, dat kan met een avatar, maar eventueel óók anoniem. In ieder geval gratis, zonder SPAM en zonder verplichtingen!
Lees mij en laat mij dan weer vrij. Mijn voorgaande lezers kunnen mijn reizen volgen, en als je je registreert bij BookCrossing kun jij ook mij en je andere boeken volgen over de wereld! Iedere keer dat het boek opgepikt, gelezen en vrijgelaten wordt, krijg je een emailtje.

Vrijlaten kun je doen door mij naar de vindplek terug te brengen,
óf je geeft me door aan een vriend/vriendin, je tante of neef,
óf je laat me ergens los in het wild, bijvoorbeeld op het station of op een bankje.
Neem me mee op vakantie! Of laat me achter op je werk. Of bij de tandarts....
Wat jij wilt! Zet me echter niet in je kast, daar word ik ongelukkig van... :-(

Want ik hou van reizen! Veel leesplezier met mij!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.