Kylmää sotaa Lapissa: vaiettujen tapahtumien todistajat

Registered by wingSoozreaderwing of Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on 1/6/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingSoozreaderwing from Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Wednesday, January 06, 2021
Takakannesta: Hyisiä tosikertomuksia suurvaltojen ja Suomen kovasta pelistä pohjoisessa. Asiansa vahvasti tuntevien kirjoittajien kokoelma kiinnostavia tapauksia kylmän sodan aikaisesta Pohjois-Suomesta. Vähemmän tunnettua lähihistoriaamme valaisevat arkistolähteet, silminnäkijät ja veteraanivaikuttajat. Kirjaan sisältyy myös yksittäisten ihmisten kiehtovia kertomuksia. Kylmän sodan aikana Lappi oli Suomen puolustuksen ydinaluetta. Suurvallat näkivät Lapin strategisena voimakenttänä, ja Suomen piti puolustaa tiukasti kansainvälistä asemaansa juuri Lapissa. Neuvostoliitto tiesi CIA:n tarkkailevan Lapista käsin itäistä ilmapiiriä ja piti siksi Lappia silmällä. Monista hätkähdyttävistä tapahtumista on ennen tätä kirjaa liikkunut vain huhuja. Esimerkiksi 1950-luvun alussa Neuvostoliitto pyrki perustamaan Pohjois-Skandinaviaan sosialistisen samojedien neuvostotasavallan. 1960-luvulla presidentti Urho Kekkonen elätteli toiveita vaihtaa pohjoinen Lappi osaan menetettyä Karjalaa ja 1980-luvun lopulla rajusti riitelevien neuvostojohtajien Suomen-vierailua turvasivat umpihumalassa olevat neuvostoliittolaiset pistoolimiehet.

Journal Entry 2 by wingSoozreaderwing at Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Wednesday, January 06, 2021
Puoliso luki tämän ja totesi, että tarinat olivat mielenkiintoisia, politiikka ei.

Released 1 mo ago (1/24/2021 UTC) at by mail / post / courier, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kiitos virtuaalimiitin nappauksesta! Mielenkiintoisia lukuhetkiä seuraavalle lukijalle!

Journal Entry 4 by eijukka at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, January 27, 2021
Kiitos Soozreader kirjasta!
Ns. Lapin sodasta itselläni on jonkin verran tietoa, mutta tämä "kylmä sota" on melkoisen tuntematon alue. Sotakirjat eivät todellakaan ole omaa mielilukemistani ;-), joten kirja ainakin aluksi siirtyy perheen miespuoleisen crossaajan lukupinoon. Mutta aion kyllä ainakin selailla kirjaa ja kuvat ovat aina kiinnostavia!

Journal Entry 5 by atorox222 at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, February 17, 2021
Kirja kertoo sodanjälkeisestä ajasta Suomessa, myös poliittisesti niin sanotusta suomettumisen ajasta. Mukaan on saatu mielenkiintoisia tarinoita mm. lentoseikkailuista rajan yli, Inarin ohjusjupakasta joulupukkeineen, ym monia unohtuneita tai vähemmän esiin tulleita tapahtumia. Pääpaino on Pohjolassa, mutta koska kuvataan kylmän sodan aikoja Suomessa, osa jutuista koskee koko Suomea. Aihepiiri on varsin laaja, ja kirjoittajien on varmaan ollut vaikea päättää, mitä aiheita tähän kirjaan valitsevat. Tästä syystä kirja on vähän pirstaleinen ja jutut laidasta laitaan. Osa on yksittäisten ihmisten kertomuksia ja osa laajempaa poliittista historiaa, kuten esim. Neuvostoliiton hajoaminen. Ns. kylmän sodan ajasta on tehty muitakin kirjoja. Suunnitelmat Lapin vaihtamisesta Karjalaan ovat kiintoisia, vaikkakin jo osin unohtuneet, samoin Neuvostoliiton esityksestä kaikkien neljän valtion pohjoisosien yhdistämisestä yhteisalueeksi ns. Samojedien tasavallan alueeksi , en ollut kuullutkaan.
Kiinnostava kirja, jonka loppuun on kerätty myös lähdeluettelo.

Kirja vapautuu kontrolloidusti.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.