Lapinmaan Nilla

by Paula Havaste | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingTaryawing of Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on 12/16/2021
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTaryawing from Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Thursday, December 16, 2021
Kiehtova historiallinen lukuromaani, suosikkisarjan itsenäinen jatko-osa

Nillaa riuhdotaan kahtaalle. Hän syntyy lapinpojaksi kotasavujen maille ja oppii kumartamaan syvään seitoja, ahkkoja ja muita Lapinmaan jumalia. Sitten hänet annetaan kasvatiksi katekeetta Henrikille, joka käskee Nillan rukoilla Herraa Seepaotia, Kiesusta ja muita ristinuskon pyhiä. Päätöksenteon hetkellä on valittava Lapinmaan ja kirkon pyhien välillä.

Vaikein päätös on kuitenkin edessä, kun Nilla tapaa Maarian. Tämä on kaikkea, mitä mies voi toivoa: kaunis, nöyrä, osaava, hellä kumppani ja hyvä äiti. Mutta Maariassa on kauhea tahra, joka tekee hänestä halveksitun kaikkien muiden paitsi Nillan silmissä. Kun se tahra uhkaa tarttua Nillaan, on jälleen uuden päätöksenteon aika.

Paula Havasteen kaksi aiempaa suosikkiromaania Kymmenen onnen Anna ja Kotasavun Marja kertoivat entisajan naisen elämäntarinan. Lapinmaan Nilla on niiden itsenäinen jatko-osa.

Loisto-pokkari
Toinen painos, Gummerus 2006

– Alkuviikon hankinta SPR:n Kontista (6 pokkaria yhteishintaan 2 €).

Journal Entry 2 by wingTaryawing at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Thursday, December 16, 2021
"Pakkohan" kirja oli tähän hintaan ostaa, sillä pidin noista kahdesta aiemmasta osasta :)

Kymmenen onnen Anna (luettu 1/2020)
– https://www.bookcrossing.com/journal/15658123/

Kotasavun Marja (luettu 5/2018)
– https://www.bookcrossing.com/journal/14996227/
– https://www.bookcrossing.com/journal/15729085/

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Friday, June 3, 2022
Aloittelin kirjaa vähäsen, kun kasvimaan kääntämisen ja kukkapenkin perkaamisen jälkeen kahvittelimme pihalla. Aurinko paistoi, mutta tuuli oli kylmä, joten ei siinä paikoillaan kauan tarjennut istuskella. Kirja edistyi ainoastaan sivulle 9/361. Taidan ottaakin tämän ylihuomenna matkalukemiseksi, kakkoskirjaksi. Se toinen kirja täytyy lukea ensin, jotta saan sen vapautetuksi perillä. Tässä sen sijaan on aineksia vaikka Rantakassiin 2022 ;)

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Tuesday, June 7, 2022
Otin kirjan siis reissulukemiseksi, kun nuo muut kesken olevat ovat kovakantisia ja turhan painavia raahata mukana. Menossa on nyt 107/361. Alku on ollut jokseenkin puuduttava. Lappalaisuudesta on kyllä tullut tietoa, mutta ei tässä oikein ole vauhtiin päästy. Kaipa se kaikki, mitä hän oppii, on taustaa tuleville tapahtumille Nillan elämässä ja sille, mikä ja millainen hänestä tulee, ja onhan tässä sivuja jäljellä :)

Sen verran voi kohta kaksi ja puoli vuotta maailmanlaajuisessa Covid-19-pandemiassa kärvistelleenä ja kulkutaudeista jotain oppineena sanoa, että kyllä taisi iso osa taudeista ja kuolemista johtua asumisolosuhteista talvella, ei niinkään talven kylmyydestä. Jos pienessä pirtissä eletään ja nukutaan kylki kyljessä niin, että täit, luteet ja kirput hyppivät ihmisestä toiseen, saman tekevät kyllä tuberkuloosi ja muut tarttuvat taudit. Ja siihen ahtauteen vielä tultiin varta vasten muualta kuolemaan.

Merkinnän kuva on toissapäivältä IC-junasta.

Journal Entry 5 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Tuesday, June 7, 2022
Kuopion museokaupasta löytyi kaikenlaisen tilpehöörin lisäksi hieno koivupuuhun koverrettu linnunpönttö. Yritin ostaa kirjosiepon pöntön, mutta saattaa tuo olla tiaisenkin. En huomannut niissä muuta eroa kuin hinta, kirjosiepon pönttö maksoi euron enemmän, joten kai sen pitäisi olla suurempi, mutta silmämääräisesti en kokoeroa havainnut. Meillä on ollut samanlainen koivupönttö pihakoivussa ainakin kolme-neljä vuotta ja niin siellä nytkin on ahkera pesintä menossa kirjosiepoilla <3 Tälle pöntölle pitää löytää toinen koivu, mutta kiirehän ei ole, se ehtii joka tapauksessa vasta seuraavaan sesonkiin. Ripustaa se kuitenkin pitää jo syksyllä, jotta uudesta kodista haihtuvat ihmisen jäljet :) Sen edellisen linnunpöntön ostin muuten Hartolasta Päijät-Hämeestä.

Aikomus oli palata Kuopiosta kevyemmän taakan kanssa, vain reppu mukana, kunhan olisin vapauttanut kaikki mukanani toisessa kassissa olleet kirjat. No, lukukirjoista toinen jäi kesken, nappasin Kahvila Kantista Anneliksen vapauttaman BC-kirjan ja kirjaston kierrätyshyllystä pari muuta kirjaa ja ostin sitten vielä linnunpöntön kanniskeltavaksi :D Näiden kantamusten kera – plus se painava reppu – olikin kiva sitten seuraavana päivänä tallustaa helteisessä kaupungissa :D

Museokierros jäi väliin eli Museokortti taas hyödyntämättä, mutta ostosten jälkeen kävin vapauttamassa kirjan Kahvila Kanttiin – jolloin bongasin sen Anneliksen kirjan – sekä tietysti samalla haukkaamassa apetta. Hiukopalaan kuului ohrarieska/-piirakka munavoilla ja toscakakku kahvin kera :)

Journal Entry 6 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Wednesday, June 8, 2022
Eilen ehdin lukea vain vähäsen, sivulle 126/351, mutta johan alkoi tapahtua! :O Tällaistako on muinoin ollut? :O Verot ovat tässä maassa kovat nykyäänkin, mutta perintäkeinot sentään lempeämpiä.. Eikä vastaavaa vastarintaa ole mahdollista tehdä, kun tässäkin maakunnassa ainoa verotoimisto on 50 kilometrin päässä ja se on avoinna kesä- ja elokuussa tiistaisin klo 9–12 ja heinäkuussa kokonaan suljettu (uskomatonta!!!). Niin että jos kohtelu oli kovaa ennen, nyt ei palvelua saa eikä virkamiestä pysty näkemään ollenkaan, vaikka miten haluaisi. Kyllä on maailma mullistunut: ennen lappalaiset pakenivat verovoutia, nyt verovouti pakenee veronmaksajia.

Hurjaa on kirjassa meno Lapinmaalla, mutta ei kirkon ja valtion virkamiehiä ole täällä etelässäkään aina niin hyvällä katsottu, muistetaanpa piispa Henrikin surma Köyliössä vuonna 1156.. Rahasta oli silloinkin kyse: Lallin vaimo oli valehdellut, ettei piispa ollut maksanut ruoasta, oluesta ja heinästä.

Journal Entry 7 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Thursday, June 9, 2022
Paljon en ole ehtinyt lukea, olen sivulla 188/361, Nillasta on tullut jo aikamies. Nyt ei voi enää sanoa tätä tapahtumaköyhäksi! Tosin juuri nyt on niin tyyntä myrskyn edellä, että kohta takuuvarmasti räsähtää..

Journal Entry 8 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Friday, June 10, 2022
Taas edistyi kirja hitusen illan mittaan, nyt 253/361. Huomenna aion saada tämän päätökseen :)

Saa nähdä, onko kesälomalla enemmän aikaa lukea, toivottavasti!

Journal Entry 9 by wingTaryawing at Tammela, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Sunday, June 26, 2022
Luin kirjan loppuun parisen viikkoa sitten ja olihan se tavallaan, tai monellakin tavalla mielenkiintoinen, mutta ei mielestäni lainkaan niin hyvä kuin nuo kaksi edellistä osaa. Lapista ja entisaikojen elämästä/selviytymisestä tuli kyllä tässäkin paljon tietoa. Nillan itsekkyys hätkähdytti, vaikka se varmaan oli siihen maailman aikaan aivan normaalia käytöstä, ellei peräti ainoa hyväksytty tapa toimia. Onneksi sentään Nillakin havahtui lopulta siihen, miten oli Maariaa ja tämän lapsia kohdellut. Paljon oli tässä sairautta, kuolemaa ja muuta ankeutta :(

Osallistun kirjalla Kielillä-lukuhaasteeseen (suomi).

Journal Entry 10 by wingTaryawing at Matkus ostoskeskus in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Sunday, June 26, 2022

Released 3 mos ago (6/27/2022 UTC) at Matkus ostoskeskus in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

Havasteen kirja odottaa lukijaa Elohuoneen kirjanvaihtopisteessä. Käy nappaamassa kesälukemista!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Osallistun kirjalla Vapautusten vuosi 2022/kesäkuu -haasteeseen (kirjan nimessä on mainittu paikka).

Journal Entry 11 by winghetku77wing at Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 25, 2022
25.7.2022 Tarttui mukaan Olohuoneen kirjavaihtopisteestä kesälomareissulla.

Released 2 mos ago (8/4/2022 UTC) at Seinäjoen matkakeskus in Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

WILD RELEASE NOTES:

Jätin kirjan esitetelineeseen matkakeskuksen aulassa.

***************

LÖYTÄJÄLLE:

Kiitos, että nappasit tämän kirjan mukaasi ja tulit vielä vilkaisemaan sen matkapäiväkirjaa. Tieto siitä, että kirja on hyvissä käsissä, on minulle tärkeä. Siksi pyydän sinua kertomaan, että se on sinulla. Toivon myös, että luettuasi kirjan poikkeat uudestaan täällä kirjoittamassa mietteitäsi lukemastasi. Sinun mielipiteesi kiinnostaa minua :). Samalla voit myös kertoa mahdollisista jatkosuunnitelmistasi kirjan varalle.

Jos et ole aikaisemmin tutustunut Bookcrossingiin, niin seuraavat linkit ovat avuksesi:
* Suomenkielinen keskustelufoorumi: http://www.bookcrossing.com/forum/30
* BookCrossing suomenkielisessä Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

LUKUILOA!

Journal Entry 13 by wingAnonymousFinderwing at Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Sunday, August 7, 2022
Tämän parissa viihtyy

Journal Entry 14 by wingAnonymousFinderwing at Isokyrö, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Friday, September 2, 2022
Kaikki Havasteen kirjat ovat viihdyttviä tämä mukaanlukien. Kerronta kirjassa on mielenkiintoista ja pitää mielenkiinnon yllä. Suosittelen

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.