Vader

by Karl Ove Knausgard | Literature & Fiction |
ISBN: 9789044534979 Global Overview for this book
Registered by gerbie7 of Goor, Overijssel Netherlands on 8/24/2020
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by gerbie7 from Goor, Overijssel Netherlands on Monday, August 24, 2020
Karl Ove Knausgard – Vader

Pas in de twaalfde druk hapte ik toe. Een goedkope uitgave nog wel. Het enige dat ik van hem las, stond in Hard Gras. Maar zijn bestsellerserie was nog niet verleidelijk genoeg voor mij. En zelfs na het kopen, duurde het een tijdje voordat ik begon.

Deze zomer, paar dikke boeken mee voor op vakantie, waagde ik me eraan. En zelfs nu, na lezing, weet ik niet of ik het goed mag vinden van mezelf of niet. Ik las het met plezier, paar keer naast het zwembad een flinke sessie en ik was erdoor. Maar maakt dat nou een goed boek. Iemand vatte het voor mij samen. “Kabbelt lekker door”, al weet ik ook niet of dat nu een aanbeveling is.

Zeker weet ik dat ik er niet het meesterwerk in zie dat de verkoopcijfers en de lovende recensies doet vermoeden. Zal dus aan mij liggen. Aan de andere kant, bij vele bestsellers die ik niet eens wil lezen, is de kritiek het met mij eens. Maar ik weet ook zeker dat het geen slecht boek is. Moet ik dus nog maar een van deze dikke pillen lezen om een definitief oordeel te vellen?

In het als autobiografie geschreven Vader (de Nederlandse titel), staat zijn vader inderdaad centraal. Nu hij zelf kinderen heeft, denkt hij terug aan zijn eigen jeugd en dan vooral de rol die zijn vader daarin speelde. Dus tussen de korte stukken in het heden, zijn het vooral veel jeugdherinneringen. Erg gedetailleerd beschreven, duidelijk.

De dood van zijn vader is een erg belangrijk moment, maar dat het je lukt om daar meer dan 200 bladzijden over te schrijven, zonder dat de begrafenis zelf erin voorkomt, is een hele prestatie. Aan de andere kant, je kunt hele Ikea Billys vullen met boeken over de vader-zoon verhouding van vele schrijvers. Dus zo bijzonder is het ook weer niet.

Komt niet vaak voor, meestal heb ik wel een oordeel, maar deze keer weet ik het gewoon niet.

Citaat: “Dat papa toenadering tot me zocht, wilde niet zeggen dat hij me niet sloeg of naar me schreeuwde als hij woedend was, of niet de meest ingenieuze straffen voor me bedacht, het betekende alleen dat het beeld dat ik van hem had niet eenduidig was, zoals dat misschien in grotere mate voor Yngve gold. Dat die hem sterker haatte en dat dat gemakkelijker was.” (p.340)Nummer: 20-086
Titel: Vader (Min kamp. Forste bok)
Auteur: Karl Ove Knausgard
Taal: Nederlands (Noors)
Jaar: 2011 (2010)
# Pagina’s: 543 (17218)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-445-3497-9


Meer:
Wikipedia
Hebban
Volkskrant

Journal Entry 2 by gerbie7 at Zutphen - Oldenzaal in - In de trein, Overijssel Netherlands on Monday, November 30, 2020

Released 1 mo ago (11/30/2020 UTC) at Zutphen - Oldenzaal in - In de trein, Overijssel Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

In het bagagerek.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.