Vuoren varjo

by Benedict Zilliacus | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by myrtillus of Pori, Satakunta Finland on 6/30/2020
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Tuesday, June 30, 2020
Suomentanut Anna Salo. Karisto, 1987.

"Ei muistelmateos, ei. Mutta imperfekti, vanhenevan miehen aikamuoto, sopii silti minulle", kirjoittaa Benedict Zilliacus, joka kulkee tämän kirjan sivuilla muutamia elämänsä polkuja takaisin päin. Ja tulee samalla kirjanneeksi suuren määrän kulttuurihistoriaa.

Otsikon vuori on Karhumäki, Karhuvuori, joka kuhisee petoja Oscar Parlandin kuuluisan Lumotun tien pikku-Rikin mielikuvissa. Benedict Zilliacuksen tajunnassa vuori siirtyy kesään 1944 ja Tali-Ihantalaan, Pohjolan sotahistorian verisimpään taisteluun. Tarkkanäköisesti kirjoittaja jäljittää varjoa, joka noista päivistä on seurannut sodan käynyttä, myös häntä, auringossa kulkijaa.

Toinenkin polku vie Viipurin lähelle. Kirjoittaja palaa Hapenensaareen isänsä, antiikintutkija Emil Zilliacuksen kotikartanoon ja perheen kesäparatiisiin. Ja yhtäkkiä herää mennyt maailma eloon valoineen ja varjoineen, äänineen ja tuoksuineen. Täältä haarautuu polku Saaristomeren huikaiseviin maisemiin, jonka suolaiset tuoksut huumaavat "yhtä voimakkaasti kuin kadotetun Karjalan maailman hunajaisemmat tuoksut aikanaan lapsen ja nuoren miehen".

Lehtimiehenä kirjoittaja on kulkenut pitkän tien. Hän on seurannut valtiomiehiä ja jäljittänyt tavallista ihmistä, hän on matkustanut keskelle kriisejä ja tehnyt matkoja tuntemattomaan. Zilliacus on tavannut yhteiskuntaelämän vaikuttajia ja tunnettuja poliitikkoja, kruunupäitä ja presidenttejä, joiden julkista ja yksityistä minää hän valottaa herkullisin vedoin.

Kulttuuriskribentin ja sketsinikkarin taipaleelta tallentuu palanen teatteri- ja televisiohistoriaa: monet vuodet kirjoittaja työskenteli Lilla Teaternin kanssa, ja hän oli mukana myös television maihinnousussa.

"Kaikki tämä ikään kuin haipui välivuosiksi, mutta alkaa palautua mieleen. Ihmisen muisti näkee ja tuntee, kuulee ja käsittää, minkälaista silloin oli ja siunaa menneenkin aikamuodon."


Olen aikaisemmin lukenut Benedict Zilliacuksen kirjan Kertomus kadonneesta saaresta, josta pidin todella paljon. Niinpä kun näin Vuoren varjo kirjan kirjaston poistomyynnissä, ostin sen suurin odotuksin. Tämä kirja osoittautui kuitenkin aivan erilaiseksi muistelmateokseksi. Hetkellisesti kuitenkin piipahdetaan Hapenensaaressa luvussa Omenapuiden saari, mutta tietenkin kirjailija kantaa muistoa rakkaasta saarestaan mukanaan läpi elämänsä. Pääasiassa kirjassa muistellaan kirjailijan jouralisti-uran vuosia ja niiden mukanaan tuomia kommelluksia ympäri maailmaa. Kirjan alussa ollaan keskellä sotaa, josta kirjoittaja kokee selvinneensä kuitenkin vähällä, vaikkakin hän niitäkin muistoja kantaa mukanaan läpi elämänsä. Kirjan nimellä Vuoren varjo tarkoitettaneekin sodan varjoa. Ihan mielenkiintoista luettavaa oli tämäkin muistelmateos, mutta se ei mielestäni yltänyt samalle tasolle kuin Kertomus kadonneesta saaresta. Mielestäni kuvat olisivat piristäneet kirjan sisältöä.


Journal Entry 2 by myrtillus at Reposaari in Pori, Satakunta Finland on Thursday, August 13, 2020

Released 1 mo ago (8/15/2020 UTC) at Reposaari in Pori, Satakunta Finland

WILD RELEASE NOTES:

Merimiina, Satamapuisto, Reposaari

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.