Het maakbare brein

Ruil- en weggeefboek!
Registered by wingestroocloeckwing of Haarlem, Noord-Holland Netherlands on 3/6/2022
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingestroocloeckwing from Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Sunday, March 6, 2022
Kun je op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of je angsten overwinnen? Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Hierdoor kunnen we onszelf op alle fronten blijven ontwikkelen.

Het maakbrare brein beschrijft hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe zich dit verhoudt tot het leren van een tweede taal, een absoluut gehoor of het onderdrukken van impulsen. Bijzondere levensverhalen laten zien dat gedrag en omgeving je hersenen vormen en je vermogens bepalen: een violiste die een kwart van haar hersenen verloor kon toch professioneel blijven spelen, en een jongen die door kippen werd opgevoed verandert zijn kippengedrag in menselijk gedrag.
Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. Het maakbare brein geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Journal Entry 2 by wingestroocloeckwing at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Friday, November 25, 2022
Wat een boeiend boek over neurowetenschap!  Sitskoorn stelt dat ons brein bepaalt wie we zijn en wat we doen, maar ook dat wat we doen weer invloed heeft op het brein. Het draait allemaal om plasticiteit, de manier waarop het brein verbindingen aanlegt (vlak na de geboorte worden er wel zo'n honderd duizend per SECONDE aangelegd) en ook weer afkapt. Verbindingen die je veel gebruikt worden dikker en sneller , verbindingen die je niet gebruikt sterven af en verdwijnen (zo'n twintig miljard per DAG). Deze fysieke werking wordt in detail uitgelegd, van de allerkleinste onderdelen, zenuwcellen, met hun cellichamen en dendrieten, tot de belangrijkste structuren, zoals de amygdala , de thalamus, de verschillende hersenschorsen en nog veel meer.

Grappig is hoe Sitskoorn onze ochtendroutine vertaalt in de activiteiten van al die onderdelen. Ik werd er moe van! Andere interessante stukken gingen over de oorzaak van fantoompijn, waarom blinden beter horen, etc. Ook goed om te weten: wijsheid komt inderdaad met de jaren, ouderen kunnen informatie beter met elkaar in verband brengen, doordat elk jaar de hoeveelheid 'witte stof' toeneemt.  Kom maar op met dat stofje!

Knap hoe Sitskoorn veel best technische informatie in een bijzonder toegankelijk verhaal heeft weten te verpakken. De voorbeelden die ze gebruikt, over mensen met bijzondere vaardigheden, of bijzondere gebeurtenissen, passen goed en zijn heel interessant. Er wordt veel gebruik gemaakt van plaatjes, om de werking van het brein aanschouwelijk te maken. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting in bullets. Verder is er een uitgebreide onderbouwing.  Ik heb hier veel van opgestoken en begrijp nu ook hoe je je vaardigheden kunt verbeteren door er alleen maar aan te denken. Hoe handig!

Journal Entry 3 by wingestroocloeckwing at Jazzy Bar in Fuengirola, Málaga Spain on Saturday, November 26, 2022

Released 2 mos ago (11/26/2022 UTC) at Jazzy Bar in Fuengirola, Málaga Spain

WILD RELEASE NOTES:

Hey daar vinder!

Je hebt me gevangen!

Meld hier op de site dat ik bij jou ben, dat kan met een avatar, maar eventueel óók anoniem. In ieder geval gratis, zonder SPAM en zonder verplichtingen!
Lees mij en laat mij dan weer vrij. Mijn voorgaande lezers kunnen mijn reizen volgen, en als je je registreert bij BookCrossing kun jij ook mij en je andere boeken volgen over de wereld! Iedere keer dat het boek opgepikt, gelezen en vrijgelaten wordt, krijg je een emailtje.

Vrijlaten kun je doen door mij naar de vindplek terug te brengen,
óf je geeft me door aan een vriend/vriendin, je tante of neef,
óf je laat me ergens los in het wild, bijvoorbeeld op het station of op een bankje.
Neem me mee op vakantie! Of laat me achter op je werk. Of bij de tandarts....
Wat jij wilt! Zet me echter niet in je kast, daar word ik ongelukkig van... :-(

Want ik hou van reizen! Veel leesplezier met mij!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.