Tuschritningen

by Hjalmar Söderberg | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingDeepswampwing of Oskarshamn, Småland Sweden on 12/17/2020
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingDeepswampwing from Oskarshamn, Småland Sweden on Thursday, December 17, 2020
Historietterna är ett urval från Söderbergs första novellsamling (1898) och har setts som ett tecken på hans stora betydelse för svensk litteratur. Texterna innehåller stråk av existentiella och allmänmänskliga frågor, där Söderberg skapar sin alldeles egna litterära genre.

I Tuschritningen träder en man in i en bod för att köpa en cigarr. Som av en ingivelse visar han det unga butiksbiträdet en tuschritning han bär med sig i plånboken. När flickan skärskådat den ett tag, undrar hon vad den betyder, en fråga som herren inte kan svara på hur mycket han än försöker. Den betyder ju nämligen ingenting. Men flickan känner sig bortgjord och bannar berättarjaget för att göra en fattig flicka till åtlöje. Det är en berättelse om klasskillnadernas konsekvenser, om kunskapstörst och om att få känna sig betydelsefull.

De övriga historietterna är Spleen, En kopp te och Duggregnet. I berättelserna känns Söderbergs säregna detaljrikedom och precisa berättarstil igen.”Nå, vad betyder det?” frågade hon till sist med ett vetgirigt ögonkast.
Jag blev en smula häpen.
”Det betyder ingenting särskilt”, svarade jag. ”Det är bara ett landskap. Det är mark, och det där är himmel, och det där är en väg … En vanlig väg …”
”Ja, det måtte jag väl se”, fräste hon till i tämligen ovänlig ton; ”men jag ville veta vad det betyder.”

Journal Entry 2 by wingDeepswampwing at Oskarshamn, Småland Sweden on Monday, December 21, 2020

Released 9 mos ago (12/21/2020 UTC) at Oskarshamn, Småland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Gott Nytt År!

Journal Entry 3 by wingAskeladdawing at Skien, Telemark fylke Norway on Monday, February 22, 2021
Tusen takk, Deepswamp! Denne boka dukket overraskende opp i min postkasse i slutten av forrige uke. Jeg ble så glad! Hjalmar Søderberg! Har en diktsamling av ham, men har aldri lest noen noveller. Leste første novelle straks, og ble slått av hvilken stor forteller kunst dette er!

Bare den første setningen av novellen, måtte lese den flere ganger og virkelig nyte den:

"En aprildag for manga år sedan, på den tid jag ennå undrade over livets mening, gikk jag inn i en liten cigarrbutik vid en bakgata førr at kjøpa en cigarr."

En genial åpningssetning, der han i en setning fanger inn et før og et nå, - og alt det som er i mellom som en forventning. Min nysgjerrighet fanges, hva i alle dager skjedde den dagen, jeg kjenner meg invitert til å bli med ham inn i cigarr butiken, og kjenner duften av sigar og eksotiske krydderdufter, og hører lyden av en liten bjelle som klinger, i det jeg åpner døren forsiktig og følger med ham inn i fortellingen.

Herlig lesning! Gleder meg til resten.

Tusen, tusen takk, Deepswamp, for en veldig hyggelig hilsen i posten!
Det er så moro med novellixer, skulle ønske vi hadde noe tilsvarende her i landet!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.