Mørke: stjerner, redsel og fem netter på Finse

by Sigri Sandberg | Nonfiction | This book has not been rated.
ISBN: 8252197914 Global Overview for this book
Registered by winglunaciawing of Grünerløkka bydel, Oslo fylke Norway on 12/29/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by winglunaciawing from Grünerløkka bydel, Oslo fylke Norway on Sunday, December 29, 2019
Har mørket blitt ein avgrensa ressurs?

Vinteren i Noreg er lang og svart. Eller er han eigentleg det? To tredelar av nordmenn bur no slik at dei ikkje kan sjå Mjølkevegen. Det blir stadig fleire gatelykter, utelys og skjermar. Kva gjer alt dette kunstige lyset med oss menneske, med dyra og alt som lever?

Sigri Sandberg har alltid vore mørkredd. Ho dreg aleine til fjells vinterstid for å finne ut meir om mørket og eigen redsel. Vi møter også ei anna kvinne, Christiane Ritter, som overvintra i ei fangsthytte på Svalbard i 1934.

Sandberg skriv om kva som skjer i kroppen når det blir natt. Ho fortel om søvn, stjerner, svarte hol, nordlys og mørketid, men også om himmellover og den globale kampen for nattehimmelen. Kanskje er det slik at dette mørket Sandberg er så redd for, er mykje viktigare enn vi trur?

Journal Entry 2 by winglunaciawing at Grünerløkka bydel, Oslo fylke Norway on Sunday, December 29, 2019
Mørke : Stjerner, redsel og fem netter på Finse av Sigri Sandberg er ei av disse bøkene som virkelig pirret nysgjerrigheten min. Bakpå boka kan man lese at forfatteren alltid har vært mørkeredd, men allikevel reiser hun til fjells alene på vinteren. Til Finse, intet mindre, langt uenfor allfarvei. Og dette skulle boka handle om, i tillegg til lysforurensning, stjerner, og annet interessant. Boka kom ut på Samlaget våren 2019.

Jeg tror at noe av årsaken til at jeg ble dratt til boka er mitt eget forhold til mørke. Mørkeredd er jeg ikke, men synes heller det er noe vakkert ved det. De tre årene jeg bodde i Finnmark, var det ikke mørketiden jeg likte minst, men sommeren. Blåtimen vi hadde cirka midt på dagen i mørketida (hvis vi hadde klarvær) var noe annet enn det vi tenker på som blåtimen her sørpå. Jeg var heldig og kunne se fjellene fra kontorvinduet, og det blålige lyset som la seg over snøkledte topper var nærmest magisk.

Sigri Sandberg har definitivt klart å sette i gang tankeprosesser hos meg. Tidligere i høst overnattet ei venninne og kollega på Fuglemyrhytta i Nordmarka. Hytta hadde fantastisk utsikt over Oslo, og hadde ikke innlagt strøm (kun solcellelamper). Om kvelden, etter at alt lys var slukket kunne vi se et teppe av lys som lå over byen. Og det er klart jeg ikke er uberørt når Sandberg kan fortelle om hvordan alt liv på planeten vår påvirkes av alt dette kunstige lyset. Visste du at 2/3 av Norges befolkning bor slik til at de ikke kan se Melkeveien fra der de bor? Jeg visste ikke det før jeg leste Sandbergs bok.

Mørke er et godt eksempel på at sakprosa som ikke er biografisk ikke tenger være kjedelig. Denne boka var utrolig interessant om et tema som bør berøre oss mer. Jeg likte den kjempegodt, og håper flere vil lese den!


Journal Entry 3 by winglunaciawing at Grünerløkka bydel, Oslo fylke Norway on Monday, December 30, 2019
Denne boka vil reise!

BOKSTRÅLE:

lunacia
LeishaCamden
Graabein<- boka er her
Sota48
Haugtussa
Deepswamp
Nordpirat
babelfisk
Panzeranzi

Journal Entry 4 by winglunaciawing at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Thursday, January 09, 2020

Released 1 mo ago (1/9/2020 UTC) at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Boka er nå gitt til LeishaCamden.

Journal Entry 5 by wingLeishaCamdenwing at Alna bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, February 13, 2020
Boka ble med meg hjem og er nå lest. Den var meget lesverdig. Tankevekkende. Jeg lærte en del ting. Ganske bekymringsverdig også. Nå skal den videre til neste leser.

Released 1 wk ago (2/13/2020 UTC) at -- By post or by hand/ in person, RABCK , bookring/ray, Oslo fylke Norway

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Til neste på lista 😊

Journal Entry 7 by Graabein at Sagene bydel, Oslo fylke Norway on Friday, February 14, 2020
Fikk denne fra LeishaCamden på BC-treffet i går. Gleder meg til å lese.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.