Ru

by Kim Thúy; Marja Luoma (suom.) | Literature & Fiction |
ISBN: 9789512410736 Global Overview for this book
Registered by ruzena on 12/13/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by ruzena on Friday, December 13, 2019
Ranskankielinen alkuteos Ru (2009), suom. Marja Luoma, Gummerus 2019. 144 s.

Governor General's Award for French-language fiction 2010

Kirja kertoo heti aluksi, mistä sen nimi tulee. Ranskan kielessä sana "ru" tarkoittaa pientä puroa ja kuvaannollisesti virtaamista, esimerkiksi kyynelten, veren tai rahan. Vietnamin kielessä sana "ru" tarkoittaa kehtolaulua, tuudittamista.

Kim Thúyn esikoisteoksella on omaelämäkerralliset ainekset, niin romaani kuin onkin. Minäkertoja on lapsena Vietnamin sodan jälkeen lähtenyt perheensä kanssa kommunistihallintoa karkuun venepakolaisina Malesiaan, josta pakolaisleiriltä matka on jatkunut Kanadaan. Siellä hän on kasvanut aikuiseksi, hankkinut perheen ja ammatin, pitää yhteyttä sukulaisiin ja on viettänyt työn puolesta pari vuotta Hanoissakin.

Kirja on muodoltaan fragmenttien kooste, jossa kertoja vaivattomasti saa valtavan määrän asiaa ja tapahtumista pieniin tarinanpalasiin, joissa kaikki on kohdallaan, ei ole turhaa virkettä eikä turhaa vihjettä. Teksti todella virtaa, milloin tuudittaen, milloin (ainakin lukijaa) kuohuttaen.
Kokemukset eivät ole katkeroittaneet yläluokkaisesta suvusta polveutuvaa ja sitten kaiken menettänyttä kertojaa. Vaikeatkin asiat ja ikävät muistot kerrotaan itämaisella tyyneydellä ja usein jopa viistolla huumorilla. Asenne ratkaisee!

-ruzena

19.10.2020 Hetken jo kaavailin kirjaa rinki- tai sädekirjaksi, kun se mahtuu kulkemaan pienessä Helpostissa tai vastaavassa ja kun sillä on tällä hetkellä peräti viisi toivojaa. Mutta voivathan toivojat halutessaan itsekin järjestää kirjan kulkemaan toisilleen, joten toivotan sille menestystä ja pitkiä lukijoita!

Journal Entry 2 by wingSaka74wing at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, October 22, 2020
Suurkiitos yllätystoivekirjasta! Kylläpä tämä piristi kummasti sadepäivää. Tälle on monta toivojaa, joten koitan lukea lähiaikoina ja laittaa eteenpäin.

23.10. Varattu Flower78:lle

Journal Entry 3 by wingSaka74wing at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 27, 2020
Ajattelin jo viikolla, että kun perjantai koittaa ja työviikko on takana, aloitan tämän kirjan, sillä ajattelin ettei tämä kirja sovellu työmatkalukemiseksi. No ei tosiaan sovellu. Aloitin kirjan ja luin sen samantien loppuun. Teksti ja tarina vangitsivat minut enkä malttanut lopettaa lukemista ennen kuin kirjan viimeisetkin sanat oli luettu.

Kirjassa ei ollut mitään ylimääräistä, vaan jokainen sana ja lause oli täynnä asiaa. Lukiessa ajattelin, että monet kirjailijat saisivat ottaa mallia tästä teoksesta. Kirjaa ei tarvitse paisuttaa kaikenlaisilla asioilla, vaan on tärkeää keskittyä olennaiseen ja kirjoittaa sulavasti ja vaivattomasti. Näin pystyy tarjoamaan lukijalle antoisan hetken kirjan parissa ja saa lukijan lisäämään toisenkin kirjailijan suomennetun teoksen toivelistalleen.

Journal Entry 4 by wingSaka74wing at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 16, 2021

Released 1 mo ago (1/17/2021 UTC) at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Toivekirja matkaa seuraavaksi Keravalle. Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 5 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, January 17, 2021
Paljon kiitoksia tästä toivelistakirjasta!

Journal Entry 6 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 23, 2021
Pieni, mutta suuri kirja. Vaikuttavia lyhyitä yksittäisiä tarinoita, joiden lukeminen oli sujuvaa ja miellyttävää, vaikka aiheiltaan kaikki eivät niin mukavia olleetkaan. Lisää tällaista luettavaa!

Tämä on näitä harvoja kirjoja, jonka voisin lukea joskus uudestaankin, mutta tämä kappale saa nyt jatkaa matkaansa, jotta muutkin lukijat saavat nauttia tämän kirjan lukemisesta.

Journal Entry 7 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 07, 2021

Released 2 wks ago (2/8/2021 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Toivelistakirja lähtee postitse lukutuolille. Hyviä lukuhetkiä ja mukavaa talven jatkoa!

Journal Entry 8 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 09, 2021
Tämän viehättävän kirjailijan haastattelun näkeminen on jättänyt minuun pysyvän jäljen. Onpas houkuttelevan näköinen kirja!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.