Torakka

by Ian McEwan; Jaakko Kankaanpää (suom.) | Literature & Fiction |
ISBN: 9789511360469 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing on 12/10/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Tuesday, December 10, 2019
The Cockroach 2019, suom. Jaakko Kankaanpää, Otava 2019. 126 s.

Takakansi:
Torakka ottaa ohjat käsiinsä pääministerin hahmossa ja ryhtyy selättämään Brexit-kaaosta – polttavan ajankohtainen satiiri kantaa kaikuja Kafkasta ja Orwellista.
Jim Sams, nokkela torakka, havahtuu uuteen olemukseensa oudossa makuuhuoneessa. Pelkkä pää painaa viisi kiloa. Raajat ovat raskaat.
Vähitellen Jim muistaa muodonmuutosta edeltävät tapahtumat: kuinka hän huolettomana torakkana vilisti katuojassa nautittuaan pizzan jäänteitä, kuinka hän pakeni tömistelevää mielenosoittajien laumaa sivukadulle, kuinka hän luikahti avoimesta ovesta sisään ja pakeni kissan ja pölynimurin kitaa ylimpään kerrokseen saakka.
Nyt hän on saanut uuden hahmon. Ja hänellä on tärkeä tehtävä. Eikä hän ole yksin.


Kirjailija huomauttaa: "Nimet ja henkilöt ovat kirjailijan mielikuvituksen tuotetta, ja kaikki yhtäläisyydet oikeiden torakoiden, niin elävien kuin kuolleiden, kanssa ovat silkkaa sattumaa."

31.1.2020:

Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Ensinnäkin, tavallisesti säästeliäästi kuivaa brittihuumoria viljelevä McEwan on ryhtynyt kuoliaaksinaurattajaksi. (No, mahtaneeko kanssabrittejä naurattaa...) Toiseksi, kun Kafkan Muodonmuutoksessa Gregor Samsa heräsi syöpäläisenä, tässä torakka herää Jim Samsina. Kolmanneksi, Brittein talousjärjestelmä käännetään kirjaimellisesti ylösalaisin - uusi poliittis-taloudellinen oppi on reversalismi.
Reversalismi toimii siten, että työntekijä maksaa työnantajalle työssäkäynnistään; varat siihen hän saa kuluttamalla, sillä kauppa antaa hänelle rahaa siitä, mitä hän ostaa - mitä enemmän ostaa, sitä enemmän saa seteleitä kassalta. Ja koska kaikenlainen tallettaminen on kiellettyä, rahat voi lappaa vain työpaikkaan. Mitä enemmän kuluttaa, sitä parempiin töihin voi itsensä ostaa! Kauppojen hyllyt tyhjenevät - valtava piristysruiske taloudelle! Ja täystyöllisyys vallitsee - täydellistä!
Ja koittaa päivä, jolloin pääministerin ja hänen torakkahallituksensa ponnistelut tuottavat tuloksen. "Reversalismista oli tullut totta! Ei enää empimistä ja jahkailua! Britannia seisoi uhmakkaasti yksin!"

Kirjan satiirin ymmärtää ilman takakannen Brexit-mainintaakin, ja sekä päätorakka Jim Sams että muita brittitorakoita ja ulkomaanpoliitikkoja on välittömästi tunnistettavissa. Yhdysvaltain twiittaava presidentti Archie Tupper on erityisen näköinen.
Eikä sellainen kirjailija kuin Ian McEwan tarvitse takakansivauhtia Kafkalta tai Orwellilta! Missään nimessä kirja ei ole "kafkamainen", vaan poskettoman hauska. Orwelliakaan en oikein tunnista, eihän tämä ole mikään tulevaisuusfantasia vaan ihan tätä päivää (ensi yötä...)
Nuuskijaluontoni pisti vielä selvittämään, kuka on Timothy Garton Ash jolle McEwan omistaa kirjan. Hän on Euroopan poliittisia muutoksia tutkinut brittihistorioitsija ja McEwanin ystävä.

-ruzena

Journal Entry 2 by Anmavi at Hanko, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 18, 2021
Kiitokset ruzenalle toivelista kirjasta.
Innoissani hyökkäsin tämän ötökän kimppuun jo eilen illalla työpaikalla. Ja alku on kovin lupaava.

Journal Entry 3 by Anmavi at Hanko, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 7, 2021
Tämä pikku Torakka oli varsin viihdyttävä.
Olen samaa mieltä ruzenan kanssa siitä ettei tästä kirjasta juuri Kafkaa sen enempää kuin Orwelliakaan löydä, joten (jälleen kerran) nuo takakannen myyntipuheet ovat aavistuksen harhaanjohtavia. Silti kirja on lukemisen arvoinen, jo senkin takia ettei sitä lukiessa aina voi olla ihan varma pitäisikö sitä itkeä vai nauraa.

Journal Entry 4 by Anmavi at Hanko, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 7, 2021

Released 2 yrs ago (3/7/2021 UTC) at Hanko, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Toivelista-Torakka postitettu seuraavalle lukijalle.

Journal Entry 5 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 10, 2021
Kiitos! Ian McEwan on yksi kirjailijasuosikeistani. Hauskaa päästä lukemaan tämä.

Journal Entry 6 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 30, 2021
Ajan hermoon osuva satiiria. En kaikkia parodian hahmoja tunnistanut, mutta nauratti silti.

Helmet lukuhaaste: Kirjassa maailma on muutoksessa.

Journal Entry 7 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 3, 2021

Released 2 yrs ago (6/3/2021 UTC) at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Postin matkaan seuraavalle lukijalle.
Hyvää kesää!

Tämä on kiertävä kirja, joka etsii uusia lukijoita. Voit pitää kirjan, antaa sen jollekin tai jättää jonnekin löydettäväksi.
Teethän pienen merkinnän löydöstäsi, niin tiedän kirjan olevan tallessa. Olisi kiva kuulla myös mitä pidit kirjasta, jos päätät lukea sen. Voit tehdä merkinnän kirjan anonyymisti tai rekisteröidä itsellesi nimimerkin osoitteessa: www.bookcrossing.com
Lukuiloa!


Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Journal Entry 8 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 7, 2021
Postilaatikostani löytyi tänään Torakka :) Kiitos siitä!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.