Komt goed, jochie - Joop van Tellingen, Nederlands eerste paparazzo

by Ben Groenendijk | Biographies & Memoirs |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingcreativeChaoswing of Groningen, Groningen Netherlands on 9/11/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingcreativeChaoswing from Groningen, Groningen Netherlands on Wednesday, September 11, 2019
Hallo vinder van dit boek!

Wat leuk dat je een kijkje op deze website neemt! Enne...nu dan?

Het zou leuk zijn als:
- je een berichtje achterlaat op de site dat je het boek hebt gevonden, en waar. Dat kan anoniem maar als je lid wordt, kun je de verdere reis van het boek ook gaan volgen en dat is errug leuk.
- daarna zou je het kunnen gaan lezen...
- na lezing eventueel nog iets schrijven over wat je van dit boek vond (en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of wetenschappelijk verantwoord te zijn hoor...)
- en dan: mag het boek de wijde wereld weer in...denk aan: een bushalte, wachtkamer, supermarkt, maar ook een vakantiehuisje, vriendin, buurvrouw...eventueel kun je het in een diepvrieszakje verpakken om het tegen weer en wind te beschermen

trouwens: als je het een heel fijn boek vond, mag het ook bij jou blijven. Het gaat erom dat er iemand blij wordt van dit boek!

een fijne dag nog!

Creative Chaos


Journal Entry 2 by wingcreativeChaoswing at Groningen, Groningen Netherlands on Wednesday, September 11, 2019
Samenvatting
Joop van Tellingen overleed op 13 september 2012. Zijn overlijden was groot nieuws: het eerste bericht op het 8 Uur Journaal, gevolgd door mediabrede berichtgeving.
In 2014 verleende Nathalie van Tellingen, dochter van Joop, toestemming aan journalist en schrijver Ben Groenendijk voor een biografie over haar vader. In Komt goed jochie belicht biograaf Ben Groenendijk de mens Joop van Tellingen, zijn werk als paparazzo (ook door de ogen van de sterren) en zijn betekenis als fotograaf voor de ontwikkeling van het vak. Het verhaal van zijn leven is dat van een optimist die uitblonk in zijn vak: hij wist als geen ander op de juiste plek en op exact het juiste moment af te drukken.
Als eerste en meest bekende showbizzfotograaf van Nederland was Joop van Tellingen veertig jaar lang hét venster op de Nederlandse showbizz. Voor die ene exclusieve foto klom hij in bomen, lag hij in struiken, zat hij in vuilnisvaten, huurde hij helikopters en schoffeerde hij heel veel bekende Nederlanders. Hij incasseerde de hulde én de hoon waarmee zijn werk gepaard ging en stond van meet af aan te boek als de eerste Nederlandse showbizzfotograaf of 'paparazzo'.
Op zijn twintigste wist Joop één ding zeker: hij zou de bekendste fotograaf van Nederland worden. Niet omdat hij 'wereldberoemd' was in Zuilen - waar hij hele gezinnen op de foto zette en zo zijn eerste guldens verdiende met fotograferen - maar omdat hij van zijn passie zijn beroep wilde maken: scoren met 'de nieuwsfoto'.
Joop van Tellingen verkeerde vrijwel zijn hele professionele leven in het gezelschap van bijna alle Nederlandse sterren. Voor veel van hen was hij vaak hinderlijk aanwezig, zeker als hij de grens tussen privézaken en publieke optredens overschreed. Maar door de mens die hij was maakte hij ook alles weer goed. Joop van Tellingen was een mensenmens. Een uur fotograferen was voor hem eigenlijk 55 minuten met Jan en Alleman ouwehoeren. En als hij toch een klootzak was, dan toch in elk geval de aardigste klootzak.
Toon minder
Recensie(s)
Het genre in de fotojournalistiek waarmee Joop van Tellingen (1944-2012) bekend werd, is nauwelijks iets om trots op te zijn. Je wacht een bekende Nederlander op, maakt een gênante foto en verkoopt die aan de hoogste bieder. Natuurlijk, daarvoor is nu eenmaal een publiek en de showbizz kan niet zonder boulevardbladen. Ook getuigt het van vakmanschap dat een lokale Utrechtse fotowinkelier een gat in de markt ontdekte en het daarna tot zijn dood volhield de meest gehate en meest geliefde paparazzo van Nederland te blijven. Maar een man met een neus voor nieuws en de vrees ontberend zomaar op jan en alleman af te stappen, had wellicht zijn talenten nobeler in kunnen zetten. Desondanks is het een boek geworden dat een ode brengt aan een Nederlandse icoon. Een rode draad ontbreekt in het verhaal. Daarentegen staat het vol aardige voorbeelden en presenteert het, geheel in stijl, een niet aflatende sterrenparade. Met nu eens op vrijwel alle foto's (in kleur en zwart-wit) het 'jochie' paparazzo zelf.

Drs. ing. M.C. v. Kerkhoven

>>dit boek trof ik in een buurtbieb in de buurt van Wassenaar aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik het meegenomen en gelezen. Vond het bar slecht geschreven, er staan ook diverse fouten in (Fiona Holt ipv Viola Holt, Pim Fortuin ipv Pim Fortuyn) en het ge-Joop dit en -Joop dat vind ik irritant. Kortom, dit boek mag door naar een volgende lezer.

Released 5 days ago (9/11/2019 UTC) at Buurtbieb Buiten Gewoon, Savornin Lohmanlaan 71 in Groningen, Groningen Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Regelmatig probeer ik de inhoud van mijn buurtbieb te vernieuwen. Ook vandaag weer een stapeltje verse boeken in mijn boekenhuisje! Veel plezier voor de nieuwe lezers!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.