Sydämen asioita. Perhe ja planeetta kriisissä

Registered by wingAnnimanniwing of Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on 9/7/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, September 07, 2019
Tammen sivuilta:

"Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden ja hänen perheensä koskettava tarina

Ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme ja yhä useampi kokee ympäristöahdistusta. Kirja kertoo tositarinan perheestä, joka käsittelee henkilökohtaista kriisiään ryhtymällä taistoon ilmastonmuutosta vastaan.

Malena Ernman, yksi Ruotsin tunnetuimpia oopperalaulajia, eli jännittävää elämää matkustaen maailmalla puolisonsa Svante Thunbergin ja lastensa kanssa. Kun Greta, tyttäristä vanhempi, lopettaa 8-vuotiaana syömisen miltei kokonaan, perheen arki hajoaa. Vanhemmat ponnistelevat saadakseen apua koulusta ja terveydenhuollosta. Lopulta tytär saa diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä. Myös nuorempi tytär Beata alkaa oireilla ja saa diagnoosit muun muassa Aspergerista ja ADHD:stä.Sitten Greta näkee koulussa dokumentin ilmastokriisistä ja järkyttyy: Miksi tästä ei puhuta, vaikka tämä on ainoa tärkeä asia? Greta taivuttelee vanhempiaan muuttamaan elämäntapojaan eikä halua enää lentää. Syömishäiriö alkaa parantua samalla, kun Greta löytää intohimonsa. Maailmanlaajuiseen julkisuuteen hän nousee 15-vuotiaana elokuussa 2018 ryhtyessään koululakkoon Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmastokriisille."

***
Ostin Lankisen lukupiirin innoittamana.

Journal Entry 2 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, September 07, 2019
Tämä kirja ei ehkä ole kaunokirjallinen mestariteos, mutta jokaisen kannattaisi se siitä huolimatta lukea. Se on nopea- ja helppolukuinen, koskettava ja ajatuksia herättävä ja kuvaa kiinnostavasti sekä autismikirjon häiriöitä että ilmastokriisiä. Minut kirja sai entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että enää meillä ei ole aikaa suunnitella ja miettiä, vaan nyt vaaditaan tekoja. Kuten eräs asiantuntijahaastateltavani hiljattain sanoi, tarvittavat teknologiat meillä on jo on, poliittiset päätökset niihin siirtymisestä sen sijaan vielä uupuvat. Kiitos Greta, että herättelet meitä muitakin tajuamaan tämän.

Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, September 07, 2019
Kirja lähtee kiertämään rinkiä. Normaalit säännöt:
* Journaloi kirja, kun saat sen.
* Lue kirja neljän viikon kuluessa tai ilmoita, jos tulee viiveitä.
* Journaloi kirja uudelleen.
* Pyydä seuraavan osallistujan yhteystiedot ja toimita kirja hänelle. Myös kuriiria voi käyttää, ellei se viivytä kirjan liikkumista kohtuuttomasti.

Osallistujat (järjestys voi vielä muuttua):
1. Flower78 (Kerava)
2. Saka74 (Vantaa)
3. toukokuu (Helsinki)
4. sigyn22 (Piikkiö)
5. lukutuoli (Tampere)
6. Kipsu (Tampere)
7. Louhi (Kajaani)
.
.
.
8. takaisin Annimannille

Journal Entry 4 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 12, 2019
Kirja on nyt minulla, kiitokset! Otan luettavakseni, kun olen lukenut nyt kesken olevan kirjan.

Journal Entry 5 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, November 20, 2019
Tärkeä ja paljon ajatuksia herättävä kirja ilmastoasioista, Aspergerin oireyhtymästä ja ADHD:sta! Kirjassa oli paljon uutta tietoa minulle, sillä myönnän että en ole tarpeeksi hyvin perillä ilmastoasioista. Mutta jo nyt huomaan, että kuuntelen/katson/luen ilmastoon liittyviä uutisia eri tavalla. Kirjan liitteenä olevat Gretan pitämät puheet olivat todella vaikuttavia!

Kiitokset kirjan ringittämisestä, Annimanni!

Journal Entry 6 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 22, 2019

Released 1 yr ago (11/23/2019 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Saka74 saa kirjan lauantaina, kun tapaamme rautatieasemalla.


Journal Entry 7 by Saka74 at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, November 23, 2019
Kiitos mukavasta pikatapaamisesta ja kirjasta. Ringissä seuraavan olevan toukokuun tapasin miitissä ja sovittiin, että hän saa kirjan joulukuun vakimiitissä tai sitten teen pyörä/kävelyretken toukokuun kotiin.

Journal Entry 8 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 29, 2019
Minulle ilmaantui yllättäen ylimääräistä lukuaikaa, kun jouduin jäämään sairaan lapsen kanssa kotiin, joten tämä tulikin jo luettua.

Tämä oli todella nopealukuinen eikä mikään kirjallinen mestariteos, mutta kirjassa oli paljon asiaa hyvin yleistajuisesti kerrottuna monista tärkeistä asioista. Itselleni asiat olivat ennestään hyvin tuttuja, sillä Aspergeriin, autismiin jne olen perehtynyt sekä teoriassa että käytännössä. Nykyään Suomessakin toitotetaan inkluusiota sekä koulussa että päivähoidossa, joten monenlaiset erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat arkipäivää työssäni. Ilahduin, kun inkluusio otettiin kirjassakin esiin sekä se, miten aikuisten toiminta ja esimerkkinä toimiminen joko mahdollistaa sen, että ryhmän muut lapset hyväksyvät jokaisen lapsen omana itsenään, tai sitten tuhoaa lapsen elämän. Lapset ovat arvokkaita sellaisena kuin he ovat ja aikuisten tulee esimerkillään näyttää, että kaikki ovat yhtä arvokkaita omine erityispiirteineen. Työni kautta olen joutunut monesti kokemaan myös sen, miten lapsen haasteet vaikuttavat koko perheeseen: Erityisesti epätietoisuus ennen diagnoosia on monille haastavaa aikaa ja sisarukset saattavat oireilla, koska koko perhe oireilee eivätkä vanhemmat välttämättä jaksa kaaoksen keskellä panostaa sellaiseen, mikä joissain muissa perheissä on arkipäivää.

Kirjassa olevat ilmastoasiat olivat myös tuttuja, sillä olen seurannut asioiden käsittelyä lehdistössä ja televisiossa. Lisäksi lähipiiriini kuuluu energia-alalla toimiva henkilö, joten kuulen asioista sitäkin kautta. Mieheni taitaa olla itseäni paremmin toteuttamassa ilmastonmuutosta hillitseviä asioita. Hän käy meillä usein kaupassa ja kauppakassista paljastuu nykyään usein niin sanottua ilmastoystävällisempää ruokaa. Ja kun joku perheestä nostaa vastalauseen, niin hänellä on argumentit valmiina.

Kaikkinensa tämä oli lukemisen arvoinen kirja. Tärkeät asiat oli kerrottu niin kansantajuisesti, että tähän kirjaan on kenen tahansa helppo tarttua.

Journal Entry 9 by Saka74 at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, December 06, 2019

Released 1 yr ago (12/7/2019 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kiitos Annimannille kirjan kierrättämisestä ja mukavia lukuhetkiä seuraaville lukijoille.

Journal Entry 10 by wingtoukokuuwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 07, 2019
Kirja on nyt minulla. Odotan mielenkiinnolla sen lukemista ja kiitän mahdollisuudesta tutustua tähän.

Journal Entry 11 by wingtoukokuuwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 14, 2019
Luin kirjan eilen loppuun ja tänään aamulla mies sai kuunnella analyysia kirjan esille tuomista asioita. Osaankohan nyt enää kirjoittaa mitään? Oli aika hyvä lukea tämä kirja näin suuren kulutusjuhlan alla. Hillitsee osteluhaluja kummasti.
Todella mielenkiintoista lukea tästä perheestä ja myös äidin omasta erityisyydestä. Ilmastoasioissa Greta perheineen on tosiaan melkoinen tuomiopäivän profeetta ja kirja ravisteli minuakin, vaikka hiilijalanjälkeni ei ole varmaankaan kaikkein suurimmasta päästä, niin olihan se hurjaa lukea arvio, että yksi lentomatka mitätöi kahdenkymmenen vuoden lajittelun. Juuri tässä tuli lennettyä, sille lentomatkalle en ottanut "Gretaa mukaan" eli matkalukemiseksi, vaikka kirjaa mulle tarjottiin juuri ennen sitä. Kunnioitin hänen lentolakkoaan.
Olen tainnut vaahdota näistä asioista ja pyöritellä näitä niin paljon eri näkökulmista, että nyt en enää jaksa täällä pohdiskella, mutta kiitos ajatuksia herättäneestä ja koskettavasta lukukokemuksesta!

Journal Entry 12 by wingtoukokuuwing at sent to a fellow bookcrosser, Bookring -- Controlled Releases on Wednesday, December 18, 2019

Released 1 yr ago (12/18/2019 UTC) at sent to a fellow bookcrosser, Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja on matkalla seuraavalle lukijalle ärräpaketin uumenissa. Täytyy vielä täydentää elettyä, että onhan se munkin hiilijalanjälki suuri verrattuna vaikka siihen bangladeshilaiseen, jota kirjassa käytettiin esimerkkinä. Paljon on kirja jäänyt elämään mielessä ja on kiva tietää Gretan taustoista, kun kaikenlaiset ihme teoriat leviävät somessa. Mutta mielenkiintoisesti Greta näkee toivoa siinä, että häntä vastaan hyökätään: vastustajilla ei ole sen parempia argumentteja. En muista käsiteltiinkö tätä kirjassa vai olenko lukenut tämän muualta. Aika moisessa pyörityksessä kyllä teinityttö on, vähän kyllä hirvittää sitä seurata. Eikä edistystä päästövähennyksissä saatu aikaan Madridin ilmastokokouksessa, kun tietyt maat jarruttelivat päätöksiä.

Journal Entry 13 by sigyn22 at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, December 19, 2019
Kiitos,nyt on minun vuoroni tarttua tähän kiinnostavaan kirjaan.
Joulutouhut ehkä vähän hidastaa ,mutta koetan selvityä niin pian kuin mahdollista lukuprojektista. Ja jos alkuun pääsee ,niin tässähän on syy laistaa tai ainakin vähentää siivoamiseen käytettyä aikaa.
Niin ja kiitos myös Ärräpaketin mukana tulleista joulunamuista!!

Journal Entry 14 by sigyn22 at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, January 02, 2020
Todella mielenkiintoinen kirja. Ensinnäkin perheen ja lasten tarina ja kamppailu ongelmiensa kanssa. Sekä se miten Gretasta kasvaa ilmastoaktivisti ja miten hän asiansa tuo esille. Olisi paljonkin kommentoitavaa, mutta en nyt osaa enkä jaksa.(Tuli just vähän hankalampi puhelu kesken journaalin.) Mutta toivottavasti tuo en osaa enkä jaksa ei päde kenenkään kohdalla( ei itsenikään) kun on kyse ilmastonmuutoksesta.

Journal Entry 15 by sigyn22 at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, January 05, 2020

Released 1 yr ago (1/5/2020 UTC) at Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtenyt ÄRRÄ pakettina Tampereelle.

Journal Entry 16 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 08, 2020
Rinkikirja perillä. Kiitos sigyn22:lle myös paketista löytyneestä kalenterista :)

Journal Entry 17 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 12, 2020
Kannatipa lukea! Todella paljon ajatuksia herättävä kirja, joka ravisteli tarkastelemaan omaa käyttäytymistä suhteessa hiilijalanjälkeen ja ilmastonmuutokseen. Tässä kirjassa oli myös tärkeää asiaa liityen nepsy-lasten ja heidän perheidensä todellisuuden ymmärtämiseen.
Suurkiitos tästä lukukokemuksesta ja kirjaringistä, Annimanni! Siirtyy Kipsulle seuraavassa miitissä, toivottavasti jo tammikuun aikana.

Journal Entry 18 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, January 21, 2020

Released 1 yr ago (1/21/2020 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kävin tipauttamassa rinkikirjan Kipsun postiluukusta sisään!

Journal Entry 19 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 23, 2020
Kiitos lukutuoli, kun tiputit kirjan postiluukustamme! Ja kiitos Annimanni ringistä. En ihan salamana tätä välttämättä lue, mutta yritän kohtuullisessa ajassa.

Journal Entry 20 by Kipsu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, February 12, 2020
Luin tämän kirjan jo jokin aika sitten. Minusta oli ihanaa lukea myös lasten erityisyydestä ja perheen haasteista, toi kirjaan monipuolisuutta ja kiinnostavuutta. Ehkä erityiset lapset ovat joskus satuttavankin rehellisiä ja oikeudenmukaisia? Ilman Gretan erityisyyttä ei tätä kaikkea olisi varmaankaan tapahtunut.

Kirjan tekstiä on kritisoitu ja ensin minäkin ajattelin, että ei jestas, eikö tätä nyt ole voitu kirjoittaa paremmaksi. Mutta kun mietin, mikä se parempi sitten olisi, tajusin, että oikeastaan tykkäsin kirjasta näin, perheenäidin vuodatuksena. Kosketus perheeseen ja ilmasto-ongelmiin olisi voinut etääntyä, jos kirjasta olisi tehty tekstin suhteen parempi.

Mutta sitten se ilmastonmuutos!! Kyllä ahdistaa! Se ahdistava tunne, kun oma hiilijalanjälki on todennäköisesti pienempi kuin keskivertolänsimaisen keskiluokkaisen, mutta silti tietää, että voisi kuluttaa ja tuhlata luonnonvaroja ihan tosi paljon vähemmänkin. Ja ne omat tekemiset tuntuu ihan pisaralta meressä, kun samaan aikaan lentoliikenne vain lisääntyy, lihaa syödään kaksin käsin, autoillaan joka paikkaan ja ostetaan koko ajan jotain.

Luen yhden Louhen toivelistakirjan ja lähetän sitten hänelle useamman kirjan, kun muuten tämän yhden kirjan postikulut nousevat kovin korkeiksi.

Journal Entry 21 by Louhi at Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Saturday, February 22, 2020
Kiitos kirjasta! Yritän lukea mahdollisimman pian.

EDIT 26.5.20
Pahoittelen kirjan pysäyttämisestä nelinkertaiseksi ajaksi! Olemme olleet koronasta vapaita fyysisesti, mutta korona teki minulle tosi pahan henkisen jumin, enkä saanut edes luettua juuri mitään. Nyt kevään viimeinkin tullessa olen toipunut. Uskon että ilmaston keikaus on jo tapahtunut, mutta haluan OLLA VÄÄRÄSSÄ, tavallisesti haluan olla aina oikeassa.

Tämä oli hyvä ja helppolukuinen kirja ja sopi täydellisesti lukujumin purkuun. Olen seurannut ilmastonmuutosuutisia, mutta tässä tuli silti oikeasti paljon uutta asiaa, joka pisti miettimään omaakin elämää ja erityisesti mikä on oman lapsen tulevaisuus. Sain tästä kirjasta inspiraatiota jatkaa lentämättömyyttä ja huomion kiinnittämistä ruokavalioon, kulkemisiin ja ostoksiin.

Erittäin mielenkiintoista oli myös lukea perheen neuropsykologisista oireista ja niiden kanssa selviämisestä. Nepsyasiat ovat tuttuja jo entuudestaan sekä teoriasta että omasta elämästä, onneksi ei kuitenkaan näin vaikeina, koputan puuta.

Kiitos Annimannille kirjan kierrättämisestä!


Journal Entry 22 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 08, 2020
Greta palasi kotiin. Kiitos kaikille rinkiläisille!

Journal Entry 23 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, July 21, 2020

Released 11 mos ago (7/21/2020 UTC) at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Virtuaalimiittinappaus matkaan.

Journal Entry 24 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, July 22, 2020
Kiitos kirjasta Annimanni!
Tarjosit tänä virtuaalimiitissä enkä edes tunnistanut kirjaa, ennen kuin mainitsit Greta Thunbergin. Onneksi mainitsit :)

Journal Entry 25 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Sunday, September 13, 2020
No, eihän mulla ole enää mitään lisättävää edellisten lukijoiden kommentteihin (ei mikään kaunokirjallisuuden huipputeos, on helppolukuinen ja vaikuttava). Mutta korostan edelleen tuota vaikuttavuutta: tämä on ymmärrettävällä kielellä paljon ilmastonmuutostietoa sisältävä kirja. Eihän kukaan länsimaalainen luku- ja kirjoitustaitoinen ihminen ole voinut välttyä tiedolta siitä, että ilmastonmuutokseen olisi pitänyt reagoida voimakkaammin viimeistään eilen. Siitä huolimatta me jokainen voidaan omilla valinnoillamme vaikuttaa.

Tarjoan kirjaa HEP-ketjussa, sillä se on liian hieno vapautettavaksi villisti.

Osallistun tällä BC-Helmet 2020 -haasteeseen (tämä on numeroni 4; kirjan kannessa on monta ihmistä) sekä
Duffelin pyöreiden vuosien haasteeseen (nro 16; kirjan kannessa on hieman lilaa väriä) ja vielä
Kouluhaasteeseen seuraaviin aineisiin terveystieto, elämänkatsomustieto sekä kirja, jonka yksi päähenkilöistä on 12-15 -vuotias ja tapahtumapaikkana on koulu.
Suomi mainittu -haasteeseenkin tällä voi osallistua: sivulla 142 sanotaan "Sademetsäthän on jo pilattu ryöstöhakkuilla, eivätkä kaikki asu sellaisissa suurissa metsätalousmaissa kuin Ruotsi, Suomi, Kanada, Venäjä ja....niinpä. Siinä ne sitten olivatkin.


Journal Entry 26 by Tmarju at Sipoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 26, 2020

Released 7 mos ago (10/27/2020 UTC) at Sipoo, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä lähtee reissuun ja vastaanottajana Kirjakko. Matkassa on pari pysähdystä, eli kärsivällisyyttä, pliis.

Journal Entry 27 by wingkirjakkowing at Sipoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 09, 2020
Ujo sipoolaiskuriiri uskaltautui lopulta tänään panemaan kirjan ulkona olevaan postilaatikkoomme, kun ilta oli turvallisesti alkanut hämärtää...
Olen nähnyt pätkiä jostain Gretan puheista. Donald Trump twiittasi, että Gretan kannattaisi työstää vihanhallintaansa ja mennä vaikka ihan perinteiseen leffaan jonkun ystävänsä kanssa. Trump sai Gretalta saman twiitin takaisin, kun alkoi riehua vaalituloksia odotellessaan...
Yhdellä veljistäni on asperger, joka tosin diagnosoitiin virallisesti vasta, kun hän oli 58-vuotias ja pikkusisko patisti hänet testeihin, jotka Muori lupasi maksaa. Kun ikää tulee lisää ja jos hän sukuumme tulee, niin jokin muistisairaus iskee - silloin on ihan hyvä, jos on asperger-diagnoosi, ettei kaikki mene höperöitymisen piikkiin. Tosin ainakaan toistaiseksi virkailijat eivät ole käsitelleet hänen asioitaan yhtään ymmärtäväisemmin, päin vastoin. Siitä on varmaan noin 20 vuotta kun luin jotain naistenlehteä kampaajalla ja siellä oli kuvattu asperger-potilasta, joka oli aivan kuin veljeni, joten meillä "diagnoosi" on tehty jo silloin, tosin Muori päätti tuolloin olla sanomatta asianomaiselle mitään. Asperger-oireiden kirjo on valtaisa, hiukset pystyssä olen kuunnellut asiakastamme, joka kertoi itsetuhoisesta asperger-pojastaan, joka vietti jo kouluaikana puoli vuotta suljetulla osastolla. Tämä asiakas juurikin sanoi, että he maksoivat tutkimukset itse, koska heidän poikansa ei olisi lähtenyt siihen julkisen puolen pyöritykseen, jonka diagnoosi siellä vaatii, ja silloin lamppu syttyi myös minulla veljeni suhteen.
Mielenkiinnolla luen mitä Gretalla on sydämellään. Viime viikolla Timo Harakka sanoi uutisissa, että kun Suomi on luvannut vähentää päästöjään 50% vuoteen 2030 mennessä, niin nyt jo on vähennetty 37%. Wau.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.