Tie Myrskyluodolle

by Anni Blomqvist | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by taavina of Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on 6/20/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by taavina from Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, June 20, 2019
etulieve:
"Tie Myrskyluodolle on ensimmäinen Anni Blomqvistin viidestä saaristolaisromaanista, jotka yhdessä muodostavat laajan, vaikuttavan kokonaisuuden, todellisen Ahvenanmaa-eepoksen. Kirjailija kuvaa ulkosaariston kalastajien vaikeita elinolosuhteita 1800-luvulla, aikana jolloin piti kaiken aikaa turvautua omaan rohkeuteen ja kokemukseen, perheen ja kylän tukeen ja Jumalaan. Näin hän välittää tämän ja huomisen päivän lukijoille kuvan maailmasta, joka on katoamassa ja unohtumassa. Toisaalta Anni Blomqvistin suurtyö on riippumaton ajasta ja paikasta - se on tarina ihmisestä ja ihmisen elämästä, siitä oikeasta, alkuperäisestä elämästä lähellä luontoa.
Tie Myrskyluodolle kertoo romaanisarjan päähenkilön Maijan nuoruudesta kodin turvallisessa mutta ankarassa ilmapiirissä. Lapset kasvavat kovassa kurissa ja Herran nuhteessa ja joutuvat pienestä pitäen osallistumaan talon töihin. Ajan henkeen kuuluu myös, ettei Maijan mieltä kysytä, kun hänet luvataan Kala-Erkerin Jannelle ja heidän yhteisestä tulevaisuudestaan päätetään. Häikäisevän kauniina kevätpäivänä Maija ja Janne nostavat purjeensa, irrottautuvat tutusta kotirannasta ja suuntaavat veneensä kohti avomerta ja tulevaa elinpaikkaansa Myrskyluotoa."

Ruotsinkielinen alkuteos Vägen till Stormskäret ilmestyi 1968
Neljäs painos, 1976

Kaunis ajankuvaus aivan erilaisesta elämänmenosta saaristossa. Omasta lapsuudestani muistan, kun äiti katsoi televisiosta Myrskyluodon Maijaa. Ehkä tunnusmusiikki tuli jo silloin tutuksi, vaikka ohjelmaa en katsonut? Se on niin kaunis kappale ja saa nykyään minut helposti liikuttumaan itkuun asti.
En ole vieläkään katsonut sitä tv-sarjaa eikä oikeastaan ole kiirekään, nautin kirjasta todella paljon. Seuraava osakin on jo odottamassa.

Journal Entry 2 by taavina at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, October 18, 2019

Released 1 yr ago (10/19/2019 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Junalla Tampereelle, nääs!

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, October 20, 2019
Eilisellä Tampereen-reissullani sain taavinalta tämän toivomani kirjan :) Olen pitänyt lukemistani Blomqvistin kirjoista ja on kiva päästä lukemaan Myrskyluoto-sarjan aloitusosa :)

Kiitokset kirjasta ja eilisestä! Oli kiva päivä Mansessa :)

* * * * *
- Luoto meressä, https://www.bookcrossing.com/journal/12891111/ (luettu 2/2017)
- Meren voimia vastaan, https://www.bookcrossing.com/journal/13101308/ (luettu 1/2019)
- Hyvästi Myrskyluoto, https://www.bookcrossing.com/journal/15403154/

- Saari tuulten sylissä, https://www.bookcrossing.com/journal/12719506/ (luettu 11/2018)

- Anna Beatan suuri ikävä, https://www.bookcrossing.com/journal/14530608/ (luettu 6/2018)
- Anna Beata kohtaa rakkauden, https://www.bookcrossing.com/journal/15402727/

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, January 16, 2020
Aloitin tämän Blomqvistin tänään, sillä vaikka se oli mukanani asiointireissulla Pasilassa jo maanantaina, en silloin joutunutkaan odottelemaan. Olin varautunut pitkään jonotusaikaan kirjalla, tietenkin :D

Nyt on menossa 56/154. Kirjassa oltiin vähän aikaa sitten heinänteossa saaressa ja vaikka vastaleikatun nurmikon tuoksu on ihana, tämä on kyllä vielä parempi: "... kuivuvan heinän tuoksu tuntuu makeana ja huumaavana heinätyöntekijöiden sieraimissa". On sitä sen verran tullut lapsena hypityksi heinissä (vintiltä alas heinäkasoihin) sekä olluksi myös heinänteossa, joskin viimeisinä aikoina teimme vain yhden-kaksi seipäällistä Ruubenille ja ihan viimeksi olemme vain haravoineet niitettyjä heiniä ojienreunoilta paalaamista varten. Mutta tuoksu on huumaava!

Toinenkin muisto tässä lukiessa on tullut, tosin merkittävästi tuoreempi :D Nyt kirjassa ollaan rukiinpuinnissa riihessä. Viime vuonna kävin Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa, tällä kertaa äitini kanssa. Korteniemi on entinen metsänvartijan tila, joka on edelleen samanlainen kuin 1910-luvulla. Haimme sieltä pari uutta geokätköä ja sitten kävimme katsomassa eläimiä. Nuori kesäemäntä tulikin juuri silloin ruokkimaan kanoja. Meitä oli siinä useampi kävijä samaan aikaan ja kyselimme kaikenlaisia tilan asioita. Emäntä vastaili ja pahoitteli sitten, ettei hän voinut jäädä pidemmäksi aikaa, koska riihen lämmitystä oli vahdittava koko ajan. Harmi vain, että Metsähallituksen säästötoimet ovat iskeneet myös Korteniemeen, mikä näkyy muun muassa tapahtumien vähentymisenä sekä siinä, että savusaunaan pääsee entistä harvemmin. Korteniemen savusauna on yksi harvoista, johon pääsee ilmaiseksi.

Edit: Kuva on tältä aamulta, poikkesin töihin mennessäni aamukahville Kluuvissa :) Tykkään muuten myös Osmo Omenamäen käsialaa olevasta kansikuvasta, se jatkuu takakanteen ;)

Journal Entry 5 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 18, 2020
Luin kirjan loppuun eilen, tai no tämän vuorokauden puolella kello taisi kyllä silloin jo olla. Kuten jossain aiemmin lukemassani tämän sarjan kirjassa, tässäkin vauhti on minusta liian kova ja vuodenajat vain vilahtavat ohi. Saaristolaiselämä ja kirjan ajankohta ovat niin kiinnostavia, että niistä lukisi mielellään vähän enemmänkin eikä hitaampi tempo haittaisi yhtään ;)

Pari asiavirhettä kirjaan oli pujahtanut: ei Simskälä niin kaukana - eli eteläisellä pallonpuoliskolla - ole, että siellä talvipäivänseisauksen jälkeen päivät lyhenisivät ;) Eikä herneitä peltoon istuteta ;) Ohje oli kyllä mielenkiintoinen: "Herneenvarsien väliin pitää mahtua lammas ja vehnänitujen väliin karvalakki, silloin on kylvö kunnolla tehty [- - -]" :D

Mielenkiintoista oli Maijan valmistaminen muuttoon kauas Myrskyluodolle, olihan siihen viisaasti varattu parin vuoden aika. Kokonaisen päivän kestävä venematka saa aikaan sen, että apua ei ole nopeasti saatavissa ja omillaan on pärjättävä tilanteessa kuin tilanteessa. Ja toki osan aikaa vuodesta kulkeminen ei onnistu lainkaan, esimerkiksi myrskysäässä tai kelirikkoaikana.

Pitkiä olivat tuohon aikaan jumalanpalvelukset, jos yli kolme tuntia piti istua talvisin jääkylmässä kirkossa.. Mankeli hieman ihmetytti, miten noissa alkeellisissa saaristo-oloissa oli mankeli ja millainen?

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen (kohta 25. Kirjassa ollaan saarella) sekä Nimimerkkihaasteeseen.

Journal Entry 6 by wingTaryawing at Asukastalo Vikspirtti in Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Wednesday, January 22, 2020

Released 9 mos ago (1/31/2020 UTC) at Asukastalo Vikspirtti in Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Blomqvistin kirjan voi napata luettavakseen Vikspirtin kirjahyllystä! Hyvää matkaa Myrskyluodolle ja mukavaa talven jatkoa!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.