Marsipaanisotilas

by Ulla-Lena Lundberg | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9512059703 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 3/1/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 1, 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Marsipansoldaten (2001). Suomentanut Leena Vallisaari. Toinen painos. Helsinki : Gummerus 2001/2002. Sidottu, 496 sivua.
Päällyksen kuva: Ulla-Lena Lundbergin arkisto. Päällys: Helena Kajader.

Hämmästyinpä löytäessäni tämän kirjan äitini hyllystä. Muistan toki lainanneeni sen hänelle melkoisen monta vuotta sitten, mutta luulin hänen palauttaneen sen. Nyt se on taas minulla.

Takakansi:
”Tytöt.” Pieni tauko. ”Älkää hermostuko älkääkä pelästykö. Toivotaan että kyseessä on pelkkä väärinkäsitys. Ei heitetä kirvestä kaivoon. Venäläiset nimittäin ovat pommittaneet Helsinkiä. Koska olemme niin lähellä ja kaiken lisäksi aivan radan varrella, rehtori on päättänyt että koulu lopetetaan tältä päivältä.”
Ulla-Lena Lundbergin kauan odotettu, suuri romaani kertoo talvi- ja jatkosodasta Kummelin opettajaperheen näkökulmasta. Sota tömähtää arjen keskelle, keskelle koulupäivää, ja oppilaat ovat lähes helpottuneita, kun pääsevät irti koulusta. Mutta pian Kummelin perheelle koittavat vakavat ajat, sillä kaksi pojista, Göran ja Frej, joutuvat kutsuntoihin ja vanhin poika Petter saa kotirintamalla vastuullisia tehtäviä. Alkavat säännöstelyn, annostelun ja liikekannallepanon ajat. Perheen äidillä Martha Kummelilla on harvinaislaatuinen kyky löytää arkihuolten takaa jokin korkeampi tarkoitusperä. Ja Charlotte-tytär on oikea silmänilo, joka saa sodan arjesta irti suunnattomasti romantiikkaa ja dramatiikkaa.
Ulla-Lena Lundberg, joka on syntynyt 1947, osaa sotahistoriansa. Asiantuntevasti hän kuvaa sitä elämää, jota eletään parakeissa ja rintamalla, mutta myös sitä, jota huolestuneet omaiset elävät kotona. Sota ei ole pelkästään verisiä iskuja ja dramaattisia käänteitä; se merkitsee vähintään yhtä paljon myös odotuksen pitkiä tunteja kasarmeilla ja kodeissa. Kirjeitä ja paketteja lähetellään puolin ja toisin, ja vähitellen alkaa tulla kaatuneita arkuissaan.
Se mikä tekee romaanista nautittavan ja suuren taideteoksen, on kerronnan ilo, joka säteilee joka sivulta. Ulla-Lena Lundberg avaa meille uusia näkökulmia sodan arkipäivään: huolimatta julmuudesta ja kärsimyksestä sota merkitsee Kummelin pojille vapautumista perheen syleilystä. He ovat ennen kaikkea nuoria, ja kirjasta säteilee paradoksaalinen hilpeys.
Marsipaanisotilas on ensimmäinen suuri romaani, joka kertoo suomenruotsalaisten osallistumisesta sotaan. Samalla kun se on väkevä kartoitus sodan ajasta se on myös inhimillisesti pätevä kuvaus, joka ei ole sidottu aikaan eikä tilaan.
Ladattua eeppistä kerrontaa, jossa kertojan ääni kuuluu voimakkaana.

Etulieve:
Ulla-Lena Lundberg on syntynyt Kökarissa ja asuu nykyisin Porvoossa. Lundberg on julkaissut kahdeksantoista kirjaa: runoja, raportteja, matkakertomuksia ja kahdeksan romaania. Hänet on palkittu moneen kertaan; hän on mm. saanut kahdesti valtion kirjallisuuspalkinnon, Runebergin palkinnon, Ruotsin Akatemian Finland-palkinnon, Kaarlen-päivän palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin sekä ollut kahdesti Finlandia-palkinnon ja Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Ulla-Lena Lundberg Gummeruksen sivuilla
Ulla-Lena Lundberg Teoksen sivuilla
Lundberg, Ulla-Lena Kirjasammossa
Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundberg: ”Lopulta jokainen kirjani henkilö on minä itse” Suomen Kuvalehdessä

Marsipaanisotilas Gummeruksen sivuilla
Marsipaanisotilas Kirjasammossa
Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas Kirjavinkeissä
Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas Kotiliedessä

Journal Entry 2 by Tarna at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, November 5, 2022

Released 1 yr ago (11/6/2022 UTC) at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Joudun luopumaan käytännöllisesti katsoen kaikista BC-kirjoistani. Siksi kategorisoin niitä vähitellen omalla tavallani:
LUE – odottaa luokitusta
SAA – tarjolla Suomi-foorumilla
PK – tämän toivon voivani vielä lukea
VAR – varattu ja aikeissa lähteä matkaan
MAT – lähtenyt hyllystäni

Ihanaa, kirja poistui hyllystäni. Kiitos!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.