Vaikka vuoret järkkyisivät

by Terhi Törmälehto | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingFlower78wing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on 2/8/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingFlower78wing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, February 08, 2019
Takakannesta:

Ehkä Manuel hymyilee minulle, ojentaa kätensä. Sanoo, että minä tulen, piirrän sinuun uusia lintuja.

Väkevä romaani uskosta ja epäuskosta, kaipuusta ja halusta kuulua johonkin, Kainuun yksinäisistä teistä ja Bogotan arvaamattomista kaduista."

Journal Entry 2 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, October 22, 2020
Tästä kirjasta jäi aika kaksijakoiset tunnelmat. Aiheeltaan tämä oli sinänsä kiinnostava, helluntaiseurakuntaan kuuluminen, ja Kainuuseen sijoittuvia osioita oli mielenkiintoista lukea. Kolumbiaan sijoittuvat osiot taas jäivät jokseenkin etäisiksi enkä jaksanut keskittyä niihin ihan täysillä. Epäselväksi jäi myös se, että mikä oli Elsalle se tekijä, jonka takia hän alunperin kiinnostui helluntailaisuudesta ja liittyi siihen.

Kirja sopii kouluhaasteen kohtaan 8. Uskonto, sillä yksi kirjan merkittävimmistä aiheista on helluntailaisuus.

Journal Entry 3 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 03, 2020

Released 3 mos ago (11/5/2020 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hippasin toukokuuta tällä kirjalla ja kirja lähtee postitse hänelle. Hyviä lukuhetkiä ja mukavaa syksyn jatkoa!

Journal Entry 4 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 09, 2020
Kiitos toivelistakirjasta! Tätä kirjaa osasin odottaa, mutta yllätys oli kyljessä ollut toinen toivelistakirja (mukavaa, että molemmat olivat pokkareita). Ja ilahduin kovasti myös tiskirättiyllätyksestä: on jotenkin tosi lämmittävää saada jotain itsetehtyä ja tämä on ihan minun väriseni :)

Journal Entry 5 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, January 21, 2021
Tämä kirja meni minulla ihon alle, pystyin hyvin asettumaan Elsan nahkoihin. Nuoren tytön ristiriita kodin kulttuurin kanssa nimenomaan siten, että oma hengellinen etsintä menee niin pitkälle, että sille kotona pyöritellään päätä ja äiti ilahtuu, kun näkee uskovaisen tyttärensä kaverinsa kanssa Alkossa, vaikka todellisuudessa tytöt ovat siellä ihan muissa kuin humaltumistarkoituksissa.

"Nykyään äiti kävi kirkossa vain ulkomailla. Kirkossa käyminen ulkomailla oli kulttuuria, kotimaassa se oli jotakin muuta, josta äiti ei välittänyt."

Elsan isovanhempien körttiläisyys oli minusta myös hyvä tausta helluntailaisuudelle - jälkimmäisen korostama ihmisen oman uskonratkaisun merkitys (mielellään kellon tarkkuudella) on niin vastakkainen körttien armon kerjäläisyydelle ja ihmisen osuuden pienuudelle. Nämä ovat nyt minun stereotypioitani, koska tunnen nämä piirit vain ulkoapäin. Oma hengellinen kotini on luterilaisessa herätyskristillisyydessä, mutta olen vieraillut monissa eri seurakunnissa ja monet tässä kuvatut asiat tuntuivat tutuilta, joko itse nähtyinä ja koettuina tai ystävän jakamina kokemuksina.

"Miten Talville selittäisi, kuinka naurettavaa oli puhua heillä niin kuin hellareille, että se oli yhtä tyhmää kuin mennä kylään ja alkaa puhua norjaa. Sillä, minkä sanan valitsi, teki itsensä osaksi jotakin ja osattomaksi jostain muusta, ja vaikka Talvi ei sitä tajunnut, ukki oli jotain muuta."

Ymmärrän hyvin, mitä Elsa mahdollisesti haki helluntaiseurakunnasta, hengellistä kokemusta, elämän tarkoitusta ja merkitystä, pelastusta, yhteisöä, pelastusta ja yhteyttä Jumalaan. Tai ehkä hän lähti ystäviensä perässä sinne aluksi, uteliaisuudesta, mutta omaksui sitten maailmankuvan, joka oli tarjolla. Tai ainakin kovasti yritti.

"Äiti piti itseään esteetikkona, mutta oli kauneuden lajeja, joista äiti ei tiennyt. Luopumisen kauneus, vaikkapa. Ja luopumisen lajeista kauneimpia oli luopua mahdollisuudesta valita. Siinä missä äiti näki taantumusta ja alistamista, minän kuihtumista, Elsa näki yksinkertaisuutta, kaunista ja jumalaista. Hän näki maailman monimutkaisuuden silenevän tolkuksi."

Tässä kuvatussa helluntaiseurakunnassa uskonkäsitykset olivat kovin ylihengellisiä (myös kolumbialaisten uskovien parissa) ja hengellistä väkivaltaa tehtiin.

"Naureskelemme pastorille ja Manuelille, miten yksiselitteisen varmoja ne ovatkaan siitä, mikä on kaikkein vaikeinta: tunnistaa mikä on pyhää ja mikä on pahaa, ja mikä pelkästään viatonta."

En voi sietää tuota painostusta kielilläpuhumisen lahjan suhteen ja miten se on nostettu merkiksi oikeasta uskosta ja henkikasteesta ja tuntui kovin kipeältä lukea, miten Elsa asian kanssa kipuili. Riipi myös kohta, jossa Elsa kohtaa Virpin teatterin väliajalla ja tulee repäistyksi elämänilostaan ahtaaseen vessankoppiin kiusalliseen rukoustilanteeseen. Toki seurakuntaan mahtui erilaisia avarammin ja tasapainoisemmin ajattelevia uskovia, kuten Eeva ja Benjamin, joka uskaltaa kysyä, missä Raamatussa sanotaan, että tanssi on syntiä. Tässä aika hyvin kuvattiin sitä häpeän ja uhon ristiriitaa, kun rukoiltiin herätystä ja sitten toisaalta suljettiin sälekaihtimet, kun rukoiltiin tai saatettiin hätkähtää, kun joku ulkopuolinen saapuu rukouspiiriin. "Koko koulun he halusivat herättää, mutta hiljaa, ilman että kukaan huomaisi mitä oli tekeillä ennen kuin herätyksen tuuli puhaltaisi koulun pölyisille käytäville ja muuttaisi kaiken." Elsakin häpeili paljastaa kiihkeästi tavoittelemaan kielilläpuhumisen lahjaa kotona, vaikka lopulta, kun asia tuli ilmi, tilanne hieman lientyi, kun hän selitti järkyttyneelle perheelleen, mistä siinä on kyse. Mielenkiintoinen yksityiskohta on tosiaan tuo, että herännäisyyden (siis ne körtit) alkuun tosiaan liittyy tuo hengellisen hurmoksen ja kielilläpuhumisen kokemus, kuten Elsa tuo esiin. Näin kristittyjen ykseyden rukousviikon kunniaksi onkin hyvä pohtia, mikä kaikki erilaisia kristittyjä yhdistää ja kannattaako tosiaan tuomita toisen uskonnollisia tapoja vai sen sijaan koittaa ymmärtää ja käydä dialogia.
Kiehtovaa oli myös lukea kuvausta Kolumbiasta, mieleen jäivät pienet arjen yksityiskohdat, kuten maitopussit ja kaakaokimpaleet. Kirjassa kuvattiin myös Elsan kamppailua omaksumansa seksuaalisen pidättäytymisen ihanteen ja fyysisten kaipaustensa ristivedossa. Manuelin Elsan iholle piirtämät kuvat ja niiden hetkien intiimiys jäi mieleen tästä kirjasta.
Tällaisia romaaneja ei ole kovin montaa tullut vastaan, jossa niin hyvin kuvataan uskovaisen nuoren ja aikuisen maailmaa, mutta mielelläni luen näistä teemoista, koska ne ovat itselleni tuttuja ja samaistuttavia.

Helmet-haasteeseen: Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi.
Kolmoishaaste: - Kiitos kiitos kiitos Jeesus, sanoi Virpi. / - Jeesus Jeesus Jeesus, Manuel pärisee.

Journal Entry 6 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, January 24, 2021

Released 1 mo ago (1/24/2021 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hippa! Toivelistahipan ansiosta tuli otettua tämä kirja lukuun. Mukavaa laittaa se nyt postitse eteenpäin muutaman muun asian ohessa. Älä ota stressiä tuosta rekkaamattomasta lisäosasta, heitä vaikka pois, jos sille ei ole käyttöä tai jatkosijoituspaikkaakaan.

Journal Entry 7 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, January 27, 2021
Kiitoksia toivekirjasta.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.