Kulta ja kimallus

by Consuelo Vanderbilt Balsan | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by myrtillus of Pori, Satakunta Finland on 1/18/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Friday, January 18, 2019
Englanninkielisen alkuteoksen nimi THE GLITTER AND THE GOLD. Suomentanut Kaarina Visakanto. WSOY, 1955.

Consuelo Vanderbilt Balsan on kuuluisan amerikkalaisen monimiljoonikon tytär. Hänet pakotettiin vastoin tahtoaan naimisiin englantilaisen herttuan kanssa. Uudessa asemassaan hän joutui Marlborough'n linnan valtijattareksi ja mukaan vuosisadan vaihteen kiihkeään huvielämään. Hänen tuttaviinsa kuuluivat mm. useiden kuningassukujen jäsenet. Consuelo tunsi kuitenkin elämänsä tyhjäksi ja tarkoituksettomaksi, sillä pelkkä seurapiirielämä ja sen mukanaan tuomat velvollisuudet eivät tyydyttäneet häntä. Sitä paitsi avioliitto kahden täysin erilaisen ihmisen välillä osoittautui mahdottomaksi ja purkautui lopulta. Tämän jälkeen alkoi uusi kausi Consuelon elämässä. Hän ryhtyi suorittamaan laajakantoista sosiaalista työtä ja solmittuaan entistä paljon onnellisemman avioliiton ranskalaisen everstin Jacques Balsanin kanssa hän kokosi uuteen seurapiiriinsä ajan etevimmät kirjailijat ja taiteilijat.
Consuelo Vanderbilt Balsanin värikäs kirja ei ole yksinomaan tunnetun seurapiirinaisen muistelmateos. "Kulta ja kimallus" on myös kokonaisen, ensimmäiseen maailmansotaan päättyneen aikakauden kuvaus ja henkevän naisen omaelämäkerta, jonka kaltaista meidän aikanamme tuskin toista syntyy.


"Nämä persoonalliset muistelmat on kirjoitettu hyvällä maulla, eläytymiskyvyllä ja huumorilla Erittäin kultivoituneesta hengestä ovat peräisin niiden omalaatuinen väri, viehättävyys ja hienostunut loisto."
(Boston Sunday Herald)


Olin yllättynyt löytäessäni tämän kirjan hyllystäni. Olin sen joskus ostanut kirpputorilta varmaankin ajatellen, että pidän elämänkerroista siispä ostan sen. Yllätysmatkustajana kirjan mukana tuli entisen omistajan ilmeisesti kirjanmerkkinä käyttämä KULTAPOSSUKERHON mainoslehtinen. :)


Kirjan lukemiseen meni yllättävän kauan aikaa kunnes pääsin puoleen väliin kirjaa. Kirjan alkuosa, jossa kerrottiin Consuelon lapsuudesta ja nuoruudesta oli ihan mielenkiintoista luettavaa huolimatta siitä, että hänen äitinsä oli aivan karmea kasvattaja. Onkin ristiriitaista, että vaikka hän pakotti tyttärensä naimisiin brittiläisen monarkin kanssa, hänestä myöhemmin tuli naisasianainen.


Varsinainen "kulta ja kimallus" osuus oli minusta melko tylsää luettavaa. Johtuu varmaankin siitä, että siinä lueteltiin niin paljon silloisia aristokraatteja, heidän asumuksiaan ja seurapiirietikettejään aikana jolloin naisten kuului olla kauniita ja miesten älykkäitä. Consuelo kotiutui ihmeen helposti tähän kaikkeen, vaikkakin hän oli myös ylpeä amerikkalaisuudestaan. Tämä tulee esiin, kun hän kirjoittaa esim. toisesta amerikkalaisesta Englantiin naidusta Nancy Astorista: "Hänen loistava älynsä, huumorintajunsa, itsevarmuutensa, rohkeutensa ja riippumattomuutensa ovat kaikki amerikkalaisia ominaisuuksia samoin kuin myös hänen kauneutensa." Mitähän englantilaiset olivat tästä mieltä.


Eniten pidin kirjan loppuosasta, jossa kuvattiin Consuelon elämää itsenäisenä, aikuisena naisena. Koko ajan kirja toi mieleeni Downton Abbeyn. Ei voi olla ajattelematta, että tätäkin muistelmateosta on käytetty luotaessa käsikirjoitusta ks. sarjaan.

Journal Entry 2 by myrtillus at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, February 27, 2019

Released 2 wks ago (2/27/2019 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Posti vie kirjakolle.

Journal Entry 3 by wingkirjakkowing at Sipoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, March 02, 2019
Posti toi eilen, mutta töissä en ehtinyt koneelle ja ilta meni kyläillessä.
Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, yritän päästä lukemaan pian. Minusta ei ole yhtään ihmeellistä löytää asunnostaan yllättäviä kirjoja. Hyllyyn ne kaikki eivät ole enää aikoihin mahtuneet, mutta yllätyksiä tulee vastaan aina, kun kasoja kääntelee.
Vai toi kirja mieleen Downton Abbeyn. En ole katsonut sarjaa, hyi minua, mutta pääsin viime toukokuussa katsomaan Highclere Castlea, jossa sarja on kuvattu. Kerrassaan upea paikka ja synkkä historia.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.