In gesprek met kardinaal Danneels

by Jan Becaus en Christian Laporte | Nonfiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789085281238 Global Overview for this book
Registered by wingKafka1954wing of Deurne, Antwerpen / Anvers Belgium on 1/17/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingKafka1954wing from Deurne, Antwerpen / Anvers Belgium on Thursday, January 17, 2019
Gekregen voor BookCrossing. Dank!

Voor dit boek interviewden twee doorgewinterde journalisten van de VRT en La Libre Belgique afscheidnemend kardinaal Danneels. Het voorwoord werd geschreven door de nieuwe voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Zowel de vragen als de antwoorden getuigen van een rustige vastheid. Dat uit zich bijvoorbeeld wanneer de kardinaal het heeft over de roerige sixties, met de splitsing van de Leuvense Alma Mater waarover Danneels aarzelend zegt dat 'het zijn ding niet was'.
Ook als het gaat over het tweede Vaticaanse Concilie en de liturgiehervorming, getuigt Danneels van een standvastige overtuiging, wars van allerlei liturgische experimenten. Vaak moet je raden wat hij tussen de regels vertelt. Verder wordt kort ingegaan op zijn relatie met de opeenvolgende pausen en koning Boudewijn, en op zijn contacten met Afrika en de media, waardoor hij voor velen een vertrouwd figuur is geworden.
Waar het gaat over zijn lievelingsterrein - de theologie en de meer intellectuele invalshoeken - wordt het interview echt interessante lectuur. Danneels komt hier naar voren als een intelligente man die verstaanbaar, maar bedachtzaam over geloven spreekt. Bij dat alles is hij zich bewust van zijn zwaktes en sterktes, maar ook van zijn functie als 'bruggenbouwer'. In zijn eigen woorden is hij ook 'niet in de wieg gelegd' om bezig te zijn met de huidige politieke strubbelingen in het land.
Verrast om Danneels grote vrijmoedigheid, zoals op de kaft van het boek vermeld staat, wordt de lezer niet echt: een heel aantal onderwerpen komt niet aan bod, en bepaalde vragen worden niet gesteld. Maar het levensverhaal van de kardinaal zal wel heel wat lezers kunnen boeien. [Jan Scheers]

Journal Entry 2 by wingKafka1954wing at Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium on Thursday, January 24, 2019

Released 3 wks ago (1/24/2019 UTC) at Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Voor de boekenkast in de Meerloop!

Journal Entry 3 by Meerloop at Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium on Thursday, January 24, 2019
Dankjewel!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.