De verleidster van Florence

by Salman Rushdie | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Zazoetje of De Bilt, Utrecht Netherlands on 1/9/2019
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Zazoetje from De Bilt, Utrecht Netherlands on Wednesday, January 09, 2019
De Mogol van de liefde, zo noemt de jonge Europeaan zich die als verstekeling aan boord van een schip terechtkomt, om het als vorst te verlaten. Dit is het begin van een schelmenroman die zich al snel ontpopt tot een koningsdrama. Want de jongeman komt een troon opeisen: hij beweert het kind te zijn van een vergeten prinses, de Zwartogige, die ooit een Florentijnse huursoldaat had verleid en daarom de verleidster van Florence werd genoemd. Kan het bestaan, een oosterse koning met westerse wortels? En bestond de verleidster eigenlijk wel?
'De verleidster van Florence' brengt de Italiaanse renaissance en de hoogtijdagen van de Indiase traditie in een meesterlijke stijl samen. Dit verhaal van bedrog, moord en intrige, maar ook van erotiek, geloof en verfijning is misschien wel het mooiste boek van Salman Rushdie.

Recensie Bol.com:
Het idee dat aan deze historische roman ten grondslag lijkt te liggen, is dat er aan het einde van de zestiende eeuw niet een, maar twee Florences bestonden: het Aziatische Mogoelrijk van keizer Akbar de Grote (1542-1605) kende een identieke bloei als het renaissancistische Florence. Als Akbar op een dag een jonge Europeaan ontvangt die zegt zijn oom te zijn, begint met diens relaas een enorm uitgebreid verhaal waarin talloze Europese en Indiase, verzonnen en historische, echte en spookachtige, mannelijke en vrouwelijke, koninklijke en volkse, kuise en hitsige, laffe en moedige personages een rol spelen. Het boek wordt zo als het ware een uitwisseling van de beste elementen in de oosterse en westerse culturen, gevat in een vorm die het midden houdt tussen de 'Vertellingen uit 1001 nacht' en een magisch-realistische roman. Wie zich tot die genres aangetrokken voelt, zal hier veel van zijn gading vinden; voor anderen is dit vooral een chaotische smeltkroes waar buiten de twee hoofdpersonen geen enkel personage tot leven komt en geen enkel idee voorrang krijgt.

Ooit meegenomen uit de Boekspot Hoog Catharijne in Utrecht.

Journal Entry 2 by Zazoetje at De Bilt, Utrecht Netherlands on Monday, January 14, 2019
Het gebeurt me maar zelden en is tegen mijn principes, maar na ruim 100 blz. houd ik het voor gezien. Een chaos aan namen en functies waar ik niet aan kan wennen. Ik kom er gewoon niet doorheen. Rushdie maakt wel heel mooie volzinnen, maar dat is niet genoeg om verder te lezen. Jammer, want een historische roman waarin Florence en Delhi samen komen leek me juist zo mooi. Ik stelde me een roman voor zoals Ildefonso Falcones ze schrijft.

Hopenlijk heeft een volgende lezer meer plezier van dit boek!

Journal Entry 3 by Zazoetje at StationsBoekWissel boven in Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, January 16, 2019

Released 1 mo ago (1/19/2019 UTC) at StationsBoekWissel boven in Utrecht, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

In de kast van de Boekwissel.
Vinder, veel leesplezier!
Boek, goede reis!

Journal Entry 4 by TesM at Utrecht, Utrecht Netherlands on Saturday, January 19, 2019
Ik heb dit boek gevangen op Utrecht centraal en neem het mee naar Leiden. Ik ben benieuwd!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.