De scheepsjongens van Bontekoe Filmeditie

by Johan Fabricus | Literature & Fiction |
ISBN: 9025851797 Global Overview for this book
Registered by wingengelsmanwing of Leiden, Zuid-Holland Netherlands on 10/5/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingengelsmanwing from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Friday, October 05, 2018
"In 't Jaer onzes Heeren 1618, den 28. December, ben ick, Willem IJsbrantsz. Bontekoe uit Hoorn, als schipper van Tessel uytghevaeren, met het schip ghenaemt: Nieu-Hoorn, ghemant met 206 eters, groot omtrent 350 last, met een Oosten-Wint . . ."

Het waargebeurde verhaal van de brand op de Oostindiëvaarder Nieuw-hoorn in 1619, waarbij het schip werging en slechts een klein gedeelte van de bemanning zich wist te redden in een sloep, inspireerde Johan Fabricus tot het schrijven van De scheepsjonges van Bontekoe. Door het noodlot worden de scheepsjongens Hajo, Rolf en Padde samen met koksmaat Harmen van Kniphuyzen gescheiden van de andere overlevenden, als e aan de nog woeste kust van Sumatra proberen proviand in te slaan. Er zit niets anders op dan te voet over het eiland to trekken tot ze weer bij de zee komen. De jongens worden door vele gevaren bedreigd, maar ook geholpen door een inlands meisje, en weten tenslotte met een zelfgebouwd vlot over te steken naar Java, waar Nederlandse schepen in de haven liggen.


Gered van de boekenplanken van OBCZ Hotel De Doelen, Leiden, en geregistreerd.

Ik was verrast dat dit boek zo'n Disney-gevoel had. Een oudere jongen die de anderen pest omdat hij alles weet. Een dikke, domme jongen die altijd in de problemen komt. De jonge held die vecht met de neef van de kapitein, maar dan worden ze beste vrienden. En een jonge inheemse meid die hen helpt en dan verdwijnt.

Het is een boek van zijn tijd toen mensen weinig wisten van de buitenwereld. Op plaatsen wreed en niet zo politiek correct.

Maar het is een Nederlandse klassieker en nu heb ik het gelezen.

Journal Entry 2 by wingengelsmanwing at Kapper Eric, Ketelboetersteeg in Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, December 08, 2018

Released 5 mos ago (12/8/2018 UTC) at Kapper Eric, Ketelboetersteeg in Leiden, Zuid-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

op het leestafeltje

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.