De Schemerpoort

by Jeanette Winterson | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingJoanazinhawing of Amersfoort, Utrecht Netherlands on 11/20/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Tuesday, November 20, 2018
Goede vrijdag, 1612. Een groep van dertien vrouwen heeft zich verzameld voor een mysterieuze bijeenkomst wanneer ze worden gestoord door een rechter, Roger Nowell. Hij vraagt zich af of er sprake is van een samenscholing van heksen. Tot de groep behoort de rijke Alice Nutter, die twee van hekserij beschuldigde vrouwen verdedigt.

Ondertussen gonst het van de geruchten over de terugkeer van een priester die naar Frankrijk was gevlucht voor de protestantse koning James I. Een bekende uit het verleden van Alice Nutter. Zal ze hem onderdak geven? En hoe snel zullen ze hem pakken? En haar?

Schemerpoort is een ijzingwekkende roman over de strijd tussen goed en kwaad. Winterson voegt hiermee een nieuwe dimensie toe aan haar indrukwekkende oeuvre.

Journal Entry 2 by wingJoanazinhawing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Tuesday, November 20, 2018
Dit boek heb ik in 2013 al gelezen. Dit schreef ik er toen over:
Jeanette Winterson (Manchester, 1959) is sinds haar debuut Oranges are not the only fruit (1985), dat haar de Whitbread Prize opleverde, een geliefd auteur. Is haar debuut nog sterk autobiografisch, haar latere werk kenmerkt zich door postmodernisme, met als meest in het oog springende kenmerk het in twijfel trekken van vaststaande ideeën over waarheid en authenticiteit. Ze schrijft naast romans ook essays en kinderboeken, en speelt daarin graag met de begrippen tijd en ruimte, fictie en werkelijkheid.

De Schemerpoort is de tijd tussen daglicht en avond waarin het volgens de overlevering mogelijk is een blik te werpen in een andere tijd, om in contact te komen met wat niet bestaat.

Pendle Hill is een desolaat oord in het noorden van Engeland van waaruit je het hele graafschap Lancashire kunt zien. Het is woest land, donker, dreigend en niet te temmen. Hier heeft in 1612 een groot heksentribunaal plaatsgevonden, opgetekend door de jurist Thomas Potts, die in dienst was van de papenhatende koning James I. Zijn geschrift The Wonderfull Discoverie of Witches in the Countie of Lancaster wordt beschouwd als de beroemdste en meest gedetailleerde beschrijving van een heksengericht. Het is de tijd waarin het levensgevaarlijk is om af te wijken van de norm. Een bochel of scheve ogen konden al genoeg zijn om je in de kerkers te doen belanden, waar je werd geradbraakt, gemarteld, gevild, de ogen uitgestoken — alles om je tot een bekentenis te dwingen, waarna executie wachtte.

Alice Nutter is een welgestelde vrouw, die jarenlang in Londen heeft gewoond waar ze heeft samengewerkt met een alchemist. Hoewel het protestantisme tot staatsgodsdienst is verheven, is bijgeloof wijdverbreid in alle lagen van de bevolking. Niemand is veilig wanneer de verdenking van hekserij op je is gevallen, zelfs niet wanneer je geld hebt. Alice is een wat oudere vrouw, maar ze ziet er dankzij een elixer nog prachtig uit. Dat wekt argwaan op; net als de bescherming die zij biedt aan een haveloze familie, armer dan arm. Zij heeft hiervoor haar redenen — de mater familias Elizabeth Southern was vroeger haar vriendin. Er wordt echter gefluisterd dat Elizabeth een heks is en de mensen zijn bang voor haar. Wanneer een boer ziek wordt en de schuld bij Elizabeth en haar familie wordt gelegd, slaat de vlam in de pan met grote gevolgen.

Jeanette Winterson brengt dat allemaal in korte, heftige hoofdstukken tot leven. Hoewel ze zich ook enige dichterlijke vrijheden permitteert, drukt ze haar lezers met de neus op de feiten van de donkere Middeleeuwen. De grote armoe, de willekeur, het grove onrecht of, zoals Winterson het beschrijft: "Alleen mensen kunnen weten wat het is om een mens te ontdoen van het menselijke." Een ander mooi citaat wordt aan Shakespeare toegedicht, die ook zijn opwachting maakt in het boek: "Maar, mevrouw, zorg dat u niet te ver van de werkelijkheid wordt gezien die zichtbaar is voor anderen, of u zult worden beschuldigd van de werkelijkheid die zichtbaar is voor u."

Fascinerende roman, geschreven in een prachtige, tot de verbeelding sprekende stijl. Omdat het boek geen thriller is in de gewone zin van het woord, is het niet goed mogelijk spanning en plot te beoordelen. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen: lees en huiver.

(Tot op de dag van vandaag spreekt het duistere, waargebeurde verhaal van de heksen van Pendle tot de verbeelding en komen er toeristen op af. Er zijn boeken over geschreven en via websites zijn poppetjes te koop van Alice Nutter, Elizabeth Southern en de andere slachtoffers van die vreselijke tijd.)

Journal Entry 3 by wingJoanazinhawing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, November 25, 2018
Dit boek gaat als RAY op reis, met de volgende meelezers:
* oehoeboeroe
* Zazoetje
* Berdi48
* estafette

Journal Entry 4 by wingJoanazinhawing at Bookring/Bookray, -- By post or by hand/ in person -- Canada on Tuesday, November 27, 2018

Released 2 yrs ago (11/27/2018 UTC) at Bookring/Bookray, -- By post or by hand/ in person -- Canada

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boek gaat onderweg naar de eerste lezer: oehoeboeroe.
Veel leesplezier!

Journal Entry 5 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, November 30, 2018
Lag vanmiddag in de brievenbus op me te wachten, waarvoor dank Joanazinha. Ook voor het rayen natuurlijk. Ik ga er binnenkort in beginnen ;-)

Journal Entry 6 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, December 04, 2018
wat een heftig boek is dit. Geweldig geschreven maar de inhoud is gruwelijk. En het zal niet precies zo geweest zijn, maar ik ben bang dat het er wel ongeveer zo aan toe ging tijdens de heksenprocessen. Gaat volgende week (ik denk niet dat ik er deze week aan toekom) verder op reis.

Journal Entry 7 by wingoehoeboeroewing at De Bilt, Utrecht Netherlands on Monday, December 17, 2018

Released 2 yrs ago (12/17/2018 UTC) at De Bilt, Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

onderweg naar de volgende lezeres van deze ring. Veel
leesplezier :-)

Journal Entry 8 by Zazoetje at De Bilt, Utrecht Netherlands on Wednesday, December 19, 2018
Ik vond het boek vanavond bij thuiskomst op de deurmat.
Dank voor het opsturen oehoeboeroe! Het komt boven op de lees-stapel.

Journal Entry 9 by Zazoetje at - Per post of in persoon doorgegeven , Overijssel Netherlands on Wednesday, January 09, 2019

Released 2 yrs ago (1/10/2019 UTC) at - Per post of in persoon doorgegeven , Overijssel Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boekje las las een trein, hoewel ik in het begin even moeite moest doen om de personages te leren kennen. In 2 uurtjes uit gelezen. In een mooie gothic-achtige sfeer geschreven en een spannend einde.

Dank voor het mee mogen lezen!
Gaat z.s.m. per post naar Berdie48
Edit 22/1: adres ontvangen, pakje gepost.

Journal Entry 10 by Berdi48 at Deventer, Overijssel Netherlands on Wednesday, January 23, 2019
Boek is aangekomen in Deventer, ben benieuwd! Dank voor het doorsturen Zazoetje!

Journal Entry 11 by Berdi48 at Deventer, Overijssel Netherlands on Saturday, March 09, 2019
Fijn boek, leest makkelijk weg
Wel een bijzonder verhaal, ik kan me voorstellen dat dit redelijk overeenkomt met hoe het in die tijd ging, best heftig dus.

Boek is onderweg naar Estafette!

Journal Entry 13 by estafette at Nuenen, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, March 13, 2019
Dit boek vond ik gisteren op de deurmat. Bedankt voor het verzenden!
Het zal nog een paar weken duren voordat ik er in begin te lezen. Ben erg benieuwd wat ik er van zal vinden.

Journal Entry 14 by estafette at Nuenen, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, May 09, 2019
Hmmm...dit is niet echt mijn boek, merk ik wel. Dat ligt niet aan de schrijfster, maar aan het onderwerp. Wellicht heb ik een te zwakke maag voor dit heftige thema. Alhoewel...ik heb in het verleden meermaals probleemloos verhalen van dezelfde strekking gelezen, dus misschien ben ik in de loop der jaren weker geworden. Eigenlijk weet ik gewoon niet wat het is, maar ik heb het boek in ieder geval niet uitgelezen. Misschien heeft de volgende lezer er meer aardigheid in.

Journal Entry 15 by estafette at - Per post of in persoon doorgegeven , Utrecht Netherlands on Friday, May 17, 2019

Released 2 yrs ago (5/16/2019 UTC) at - Per post of in persoon doorgegeven , Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek gaat naar de volgende bookcrosser. Veel leesplezier!

Journal Entry 16 by Inge1990 at Rhenen, Utrecht Netherlands on Thursday, June 06, 2019
Boek is tijdje terug al veilig bij mij aangekomen.

Ik ga het lezen als de andere 2 ringen uit zijn :) Gelukkig mocht ik hem even een tijdje bij me houden ;)

Journal Entry 17 by Inge1990 at Rhenen, Utrecht Netherlands on Friday, July 05, 2019
Om eerlijk te zijn vond ik het nogal een chaotisch book. Er zitten heel veel personages in een relatief kort boek, waardoor de personages aan de vlakte blijven.

Daarnaast zijn ze vaak maar even in het verhaal waardoor ik me afvraag wat de meerwaarde is van zoveel personages, het maakt de overgangen nogal verwarrend en chaotisch omdat het soms moeilijk te bepalen is wie nu waar bij hoort en waarom.
Kortom, het boek had heel veel potentie, en hij is zeker niet slecht geschreven, maar ik denk wel dat er misschien wat teveel in een dun boek gepropt is (heksen jacht, geschiedenis, alchemie, vervloekte liefdes etc etc)

Journal Entry 18 by Inge1990 at Rhenen, Utrecht Netherlands on Friday, July 05, 2019

Released 1 yr ago (7/7/2019 UTC) at Rhenen, Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Gaat mee naar de castricum meeting voor Enitjai de volgende lezer van deze ring

Journal Entry 19 by wingEnitnajwing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, July 07, 2019
Boek lag op me te wachten in Castricum, ben benieuwd! Kan even duren, heb nog wat andere zaken eerst te lezen.

Journal Entry 20 by wingEnitnajwing at Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, April 02, 2020
Toen ik vorige week mijn boekenkasten verhuisde van de voormalige boekenkamer naar de nieuwe boekenkamer op zolder kwam dit boek door mijn handen. Inge had er een mooi plakkertje op gedaan, dat het onderdeel is van een boekenray. Ik schrok me een hoed!
Maar na even zoeken kwam ik er achter dat alleen Kwatje nog als lezeres staat genoteerd, dus het valt mee. Ik vraag me af of ze het zelf nog weet. Ik vraag me ook af wanneer het boek kan worden doorgegeven. Zou Castricum door mogen gaan??
Over het boek: het pakte me op een gegeven moment en toen kwam er een voor mijn lief vervelende leesflow op gang, waarbij hij diverse malen iets tegen me zei, of me iets aanreikte en ik niet reageerde, gewoon omdat ik m niet hoorde maar opging in het verhaal...
Wat een verdrietig relaas, gruwelijk hoe mensen met elkaar omgingen (omgaan?) en veroordelen wat ze niet begrijpen. Prachtig en pakkend geschreven.
Wat mij betreft een aanrader!

Journal Entry 21 by wingEnitnajwing at Goirle, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, June 28, 2020

Released 10 mos ago (6/28/2020 UTC) at Goirle, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Voor kwatje, wordt overhandigd tijdens de picknickmeeting!

Journal Entry 22 by kwatje at Turnhout, Antwerpen / Anvers Belgium on Monday, June 29, 2020
Dit ringboek is via Enitnaj bij mij geraakt

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.