Kehtolaulu

by Leïla Slimani | Literature & Fiction |
ISBN: 9789510433331 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing on 8/3/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Friday, August 03, 2018
Chanson douce 2016, suom. Lotta Toivanen, WSOY 2018. 237 s.

Täältä löytyy kustantajan esittely sille joka sitä kaipaa.


Kahden pienen lapsen vanhemmat Myriam ja Paul palkkaavat lastenhoitajan, kun Myriam haluaa palata asianajajan työhönsä. Louise vaikuttaa täydelliseltä, ja onkin - kunnes eräänä päivänä surmaa molemmat lapset.
Kirja alkaa tapahtuneista veriteoista, ja sen jälkeen raakuuksia ei käsitellä; voi lukea rauhassa eteenpäin ja miettiä mitä Louiselle tapahtui.
Slimanin kirjoittajantaitoa on, että kirjan kohtuulliseen sivumäärään mahtuu sekä Louisen aiempi ja nykyinen elämä että palvelusperheen, anoppilan ja leikkipuiston elämää, välähdyksiä Pariisin kaduilta, kapakoista ja vuokrahuoneista, luokkaerot, rasismi ja muu eriarvoisuus, porvariston hillitty charmi, syrjäytyneiden köyhyys ja yksinäisyys. Taitava ja terävä ihmiskuvaaja näyttää eikä selittele. Katsokaapa vaikka: sivulla 98 Louise sanoo "anteeksi" kaikille häntä tönäiseville; mutta satakunta sivua myöhemmin, kun toinen lastenhoitaja yrittää auttaa häntä vinkkaamalla toisesta työpaikasta, Louise tönäisee kumoon tämän vaunut vauvoineen päivineen.


Kirja lähtee Sekaisin syksystä 2018 -kierrokselle ja sen jälkeen muille rinkiin halukkaille:

He_Ri, Raisio
outa1977, Sastamala
Pamina_81, Tampere
Tyrnimarja, Helsinki
Annimanni, Espoo
toukokuu, Helsinki
Tmarju, Roi
Takaisin ruzenalle.

Journal Entry 2 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, September 05, 2018
Luin kirjan loppuun eilen illalla. En oikein tiedä, mitä kirjasta sanoisin. Pidin siitä ja toisaalta taas mielestäni liian paljon jätettiin kirjoittamatta auki. Mitä Louiselle oikeastaan tapahtui? Miksi hän surmasi myös lapset? Selkeästi Louisen mieli järkkyi, mutta mistä kaikki sai alkunsa?

Mielestäni kirjailijalta oli rohkeaa uskaltaa kyseenalaistaa äitiyden myyttejä: Myriam selkeästi ahdistui kotona, koska hän halusi luoda myös uraa. Toisaalta myös hänestä tehtii omalla tavallaan hirviö, koska hän useimmiten asetti työnsä lastensa edelle. Asialleen omistautunut lastenhoitaja teki tämän mahdolliseksi.

Hienovaraiset vihjaukset ihmisten eriarvoisuuteen toistuivat kirjassa pitkin matkaa. Paul ei esimerkiksi halunnut lastensa hoitajaksi paperitonta tai huivipäistä naista. Sinänsä paperittomuus ei vaikuttanut olevan Paulille mikään yhteiskunnallinen ongelma, mutta omien lastensa hoitajaksi hän ei sellaista henkilö kuitenkaan halunnut.

Vaikuttava lukukokemus tämä kuitenkin kaikkiaan oli. Kirja matkaa seuraavaksi Outalle.

Journal Entry 3 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, September 14, 2018
Kirja täällä. Aloitan lukemisen jo tänä viikonloppuna, kun sain juuri oman rinkikirjani luettua. Odotan jo innostunein mielin, mitä tämä pitää sisällään. :)

Journal Entry 4 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, September 16, 2018
Uskomatonta miten samaan aikaan voi tuntea sekä empatiaa, että inhoa ja vihaa Louisea kohtaan. Hyvin kirjoitettu kirja, jota oli helppo lukea. Henkilöt olivat todentuntuisia ja tähän kertomukseen uppoutui helposti.
Goncourt-palkinto on mennyt oikeaan osoitteeseen.
Kiitos ruzenalle tästä elämyksestä!

Journal Entry 5 by outa1977 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 20, 2018

Released 2 yrs ago (9/20/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu miitissä tänään seuraavalle lukijalle.

Journal Entry 6 by Pamina_81 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 20, 2018
Sain tämän kirjan tänään Outalta. Samalla sain toisenkin rinkikirjan, ja kun posti toi viikolla yhden kirjan lisää, niin miulla taitaa nyt olla kaikki haasteen kirjat. Menee siis hetki, ennen kuin lähtevät liikkeelle. :)

Journal Entry 7 by Pamina_81 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, October 12, 2018
Sain tämän viimein luettua, enkä oikein tiedä minäkään, mitä tästä sanoisin. Kirjan alussa jo kerrottiin mihin kirja ikään kuin päättyy, mutta tapahtumiin johtaneet syyt jäivät epäselviksi. Mitä Louiselle oikein tapahtui? Miksi hän teki sen mitä teki? Mikä hänen mielensä sumensi? Kysymyksiä jäi ilmaan useampi.
Kirja oli kuitenkin helppolukuinen ja ihan mielenkiintoinenkin. Lähtee vielä tänään seuraavalle lukijalle. 😊

Journal Entry 8 by Pamina_81 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, October 12, 2018

Released 2 yrs ago (10/12/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähtee listassa seuraavalle. Lukuiloa!

Journal Entry 9 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 15, 2018
Kehtolaulu tuli tänään, kiitokset!

Journal Entry 10 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 20, 2018
Onpa shokeerava ja kurkkua kuristava aloitus kirjalla! Onneksi tiesin etukäteen, että kauheudet lyödään lukijan silmille heti alkuun ja jatko on ”seesteisempää”.
Kehtolaulu on hyvin monitahoinen kudelma luokkaeroista, osattomuudesta, hyväksikäytöstä ja mielen järkkymisestä.
Louisen käytös on outoa ja herättää monenlaisia ajatuksia.
Louise vaikuttaa ihmiseltä,joka ei ole onnistunut missään, jota on aina vähätelty ja työnnetty syrjään, joka hakee keinolla millä hyvänsä hyväksyntää ja merkityksellisyyttä elämäänsä. Louisella on huono itsetunto eikä sitä ainakaan paranna se, että hän on valkoihoisena poikkeus kollegoidensa joukossa.
Väitän, ettei kirjassa kuvatun kaltainen työsuhde työnantajaperheen ja lastenhoitajan välillä voi koskaan olla tasa-arvoinen. Ei varsinkaan, jos lastenhoitaja tekemällä tekee itsestään palvelijan. Minusta Louise tekee paljon enemmän kuin hänen kuuluisi eikä hän osaa tai halua pitää puoliaan. Hän ehkä haluaa tehdä itsestään korvaamattoman. Lapsista hän ei mielestäni piittaa, ne tuovat elannon ja takaavat aseman kulloisessakin perheessä.
Louise on kuitenkin saanut myös arvostusta ja kehuja työnantajiltaan, mutta tuntuu kuin nekään eivät merkitsisi hänelle mitään. Vaikea ymmärtää mitä hän haluaa!
Hän ei uskoudu ja paljasta mitään itsestään kenellekään, ei edes samoissa tehtävissä työskenteleville naisille ja se saattaa hänet outoon valoon. Kirjailija ei juurikaan valota Louisen menneisyyttä, lukija saa itse pohtia mitä siellä mahtaakaan piillä.

Myriam ja Paul puolestaan, no enpä heitäkään kehu ja puolusta. Työorientoituneita ihmisiä, jotka mukavuudenhalussaan antavat lastensa ja kotinsa ohjat täysin Louiselle ja käyttävät armotta hyväkseen tämän jopa kyseenalaista palvelualttiutta. Eivätkä herää ja reagoi Louisen koko ajan oudommaksi muuttuvaan käytökseen. Jään miettimään mikä oli se viimeinen niitti, joka sai Louisen järjen valon sammumaan kokonaan.

Kehtolaulu vaati sulattelua ja pysyy mielessä pitkään. Kiitos vahvasta lukuelämyksestä ruzena!

Journal Entry 11 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, October 26, 2018

Released 2 yrs ago (10/26/2018 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Annimannille seuraavaksi. Nauti:)

Journal Entry 12 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 30, 2018
Kirja on minulla, kiitoksia! Pääsen tämän kimppuun ihan pikapuoliin.

Journal Entry 13 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, November 03, 2018
Huh huh, onpa hieno ja vakuuttava teos. Alku on tyrmäävä, ja sen jälkeen hiljalleen kuoriutuvaa tarinaa lukee henkeään pidätellen. Tämä on minusta erinomainen esimerkki siitä, miten painostavaa tunnelmaa voi rakentaa hienovaraisesti ja mässäilemättä. En myöskään kaivannut tähän mitään lisää, minusta tässä oli kaikki. Kiitos ringistä, ruzena!

***
Näin seuraavana ringissä olevan toukokuun aiemmin tänään, mutta silloin kirja oli minulla vielä kesken. Yritän silti saada kirjan hänelle mahdollisimman pikaisesti.

Journal Entry 14 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 06, 2018
Sain kirjan tänään haltuuni. Luin jo sivulle 83 ja vaikuttaa todella hyvältä. Kiitos siis mahdollisuudesta lukea tämä!

edit 11.11.18: Sain kirjan loppuun jo toissapäivänä, mutta olen sulatellut lukemaani ennen tänne kirjoittamista. Kirja oli taitavasti kirjoitettu. Minä kyllä sain aivan riittävästi taustatietoja Louisen ahdingolle "ymmärtääkseni" hänen järjettömän tekonsa.
Mieleen jäi päällimmäiseksi juuri tuo luottamus ihmisiin, mille se rakentuu, millaisia kulisseja Louise pystyi pitämään yllä ja vaikka ne vähän rakoilikin, niin hän oli tehnyt itsestään jo niin korvaamattoman.

Journal Entry 15 by toukokuu at on Monday, November 12, 2018

Released 2 yrs ago (11/12/2018 UTC) at

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kehtolaulu matkustaa kohti Tmarjua, mutta tarina kiertää yhä mielessä.

Journal Entry 16 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, November 14, 2018
Kehtolaulu on saapunut Napapiirille.
En tässä vaiheessa halua lukea teidän aiempien kommentteja, aloitan lukemisen tyhjästä...tai no, olen toki jonkin lehtiarvostelun lukenut.
Mielenkiinnolla tätä odotan.

Journal Entry 17 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Sunday, November 18, 2018
Huh. Mulla ei ole juurikaan lisättävää edellisiin kommentteihin. Nyt ymmärrän tuon Toukokuun viestin, että on lukenut kirjan, muttei pysty sanomaan siitä mitään. Mulla oli kirjan loputtua aivan sama fiilis. Ja nyt sitten, kun olen tätä vähän sulatellut ja yrittänyt pukea sanoiksi, niin huomaan, että sen, mitä haluaisin sanoa, on Tyrnimarja jo kirjoittanut.
Tämä oli lukukokemus, mikä ei ihan hetkessä unohda. Pidin siis kirjasta, vaikka sen onkin kamala. Tai kuvaa käsittämätöntä asiaa ja ihmisiä.
Pidän tätä vielä hetken hallussani, on vähän tunne, että pitäiskö tämä lukea uudelleen....

No niin, kertasin tämän. Ja olen edelleen ymmälläni. "Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa"

Palautan kirjan kiitosten kera Ruzenalle.

Journal Entry 18 by Tmarju at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Thursday, November 29, 2018

Released 2 yrs ago (11/30/2018 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kiitos kirjasta ja sen kierrätyksestä!

Journal Entry 19 by wingruzenawing at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, December 05, 2018
Kehtolaulu on palannut kotiin (jo pari päivää sitten). Kiitos ajatuksistanne! Oli ilo tarjota kirja, jota kaikki lukijat kiittelivät.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.