
Heikkouden ylistys
7 journalers for this copy...

"Sveitsiläinen Alexandre Jollien (s. 1975) syntyi vaikeasti CP-vammaisena, ja runsaasta terapiasta huolimatta hän oppi kävelemään vasta yhdeksänvuotiaana. Vastoin ennakko-odotuksia Jollien valmistui ylioppilaaksi ja suoritti filosofian tutkinnon yliopistossa.
Heikkouden ylistyksessä Jollien pohtii toisen ihmisen läsnäolon antamaa tukea ja kritisoi ennakkoluulojamme. Kirja on keskustelu Sokrateen kanssa, dialogi, jossa Jollien käy läpi elämäänsä. Jollienin mukaan vammaisuus on luonnollista, sillä se on luonnon aikaansaannos."


Pidän tätä kirjaa hienona löytönä. Katsotaanpa, minne se jatkaa matkaansa seuraavaksi.

Released 4 yrs ago (9/23/2018 UTC) at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland
CONTROLLED RELEASE NOTES:


Mikä on normaali tai epänormaali, kuka meistä oikeastaan on normaali? Kun kohtaamme vammaisen ihmisen, miten käyttäydymme? Käännämmekö päämme, olemmeko uteliaita, uskallammeko ottaa kontaktia? Näitä kysymyksiä joutuu kirjaa lukiessaan miettimään ja törmää omiin ennakkoluuloihinsa, vaikka kuvittelee olevansa melko avarakatseinen ihminen. Kirjassa sivutaan myös
sitä, että vanhempien tulisi selittää lapselleen, miksi on olemassa erilaisia ihmisiä.
"Lapset, nämä uteliaat ja todelliset filosofien versot, haluavat ymmärtää. He kysyvät tämän tästä "miksi". Usein tiedonjano törmää vaivautuneisuuteen ja vanhempien välinpitämättömyys tappaa kiinnostuksen. Vanhemmat saattavat jopa kieltää lastaan katsomasta vammaista ihmistä."
Kirja on myös ylistys ystävyydelle ja kirjoittajan lapsuudessa ja nuoruudessa viettämä 17 vuoden laitosaika ja siellä syntyneet ystävyydet kantavat häntä vielä aikuisuudessakin.
"Painotan sitä, että ystävyyden tulee olla vilpitöntä ja rehellistä. Aristoteles puhuu eriasteisista ystävyyksistä. Kaiken huippuna hän pitää ystävyyttä, joka yhdistää kaksi tasa-arvoista ihmistä. Molempien täytyy rikastua käyttämättä toista hyväksi. Minulla on ollut onni kokea se. Ammennan siitä tuesta, jota sain laitoksessa kohtalontovereiltani."
Kirja on hämmästyttävä todiste ihmisen sitkeydestä, kun hän haluaa saavuttaa jotain mikä aluksi tuntuu täysin mahdottomalta.
Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia kirjan kirjoittaja valmistui ylioppilaaksi ja suoritti filosofian tutkinnon yliopistossa.
"Vammaisuus on luonnollista, sillä se on luonnon aikaansaannos."
(kirjan takakansi)
Kirja matkaa tyttären luettavaksi ja vapautuu myöhemmin filosofisesta ajattelusta kiinnostuneiden luettavaksi.

Released 3 yrs ago (9/13/2019 UTC) at Kuopion kaupunginkirjasto in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland
WILD RELEASE NOTES:
Löytäjälle kiinnostavia ajattelu- ja lukuhetkiä!

*
Luettu 11.5.2020
Ajatuksiaherättävä kirja. Esim. "Eikö riippuvuus tunnu katkeralta?"- kysymystä Alexandre pohtii näin: "Se, etten voi tulla täysin itsenäiseksi, on saanut minut näkemään joka päivä ihmisen suuruuden." (s.112)

Released 1 yr ago (4/20/2021 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland
CONTROLLED RELEASE NOTES:


Vielä pari tiedonmurua niille, jotka eivät niitä ehkä tiedä. Éloge de la faiblesse on tekijänsä esikoinen muttei suinkaan hänen ainoa teoksensa. Tästä kirjastaan Alexandre Jollien palkittiinkin:
Prix Montyon 2000
Iso kiitos, halonhakkaaja! Myös kortista (Maaningan Korkeakoski – Suomen korkein luonnontilainen koski. Putouskorkeus 46 m). Se taas muistutti mieleen isoäitini ja seudun, jolla hän asui. Koski oli sielläkin, nimittäin Kakabeka Falls.

Pitkään kuvittelin sveitsiläisen laitoshoidon meikäläistä paljon paremmaksi, koska Alexandresta tuli mitä tuli. Kirjan loppupuolella hän sitten paljasti päässeensä yksityiskouluun, ”stimuloivaan ympäristöön, [jossa] kykyni kehittyivät nopeasti”. Toisaalta tunnustan lukeneeni sen verran huolimattomasti, etten oivaltanut oman laitoskäsitykseni olevan toinen kuin kirjassa; Alexandren laitoksessa lapset olivat vain arkisin ja viettivät viikonloput kotonaan.
Muutenkin sanojen/käsitteiden määrittely tuotti minulle ongelmia. Oudoksuin esim. vammaisen vertailua ”normaaliin”. Jäin miettimään, onko kyse kielestä, kulttuurista vai vammaisen oikeudesta käyttää sanaa joka vammattoman suusta kuulostaisi pahalta. Olen tottunut sanomaan vammainen ja vammaton. Mm. testitulokset voivat olla normaaleja, ihmiset eivät.
Alexandre Jollien on sanellut hienon pienen kirjan. Ymmärrän täysin sen, että teksti tarkastelee maailmaa yhden yksilön kannalta. Nälän se kuitenkin jätti: jo lukiessani kaipailin hieman yhteiskunnallisempaa otetta, ja nyt tunnen tarvetta päivittää tietoni vammaisuuden sosiaalisesta mallista, vammauttavan yhteiskunnan tilasta ym. Onhan se hyvä, että kirjailija innostaa lukijansa hankkimaan lisää tietoa.
Kiitos, kierrättäjät!

LUE – odottaa luokitusta
SAA – tarjolla Suomi-foorumilla
PK – tämän toivon voivani vielä lukea
VAR – varattu ja aikeissa lähteä matkaan
MAT – lähtenyt hyllystäni

Released 4 mos ago (11/6/2022 UTC) at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland
CONTROLLED RELEASE NOTES:



Released 4 mos ago (11/15/2022 UTC) at Rebelle in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland
WILD RELEASE NOTES:



Released 4 mos ago (11/23/2022 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland
CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä 120 sivuinen teos pysäytti ulkonäöllään, taidanpa lukea samantien.
Kiitos kirjasta Pippis!

Osallistun tällä Kielillä -haasteeseen, kirja on alunperin kirjoitettu ranskaksi.
BC-Helmet 2023 lukuhaasteessa tämä on mun numero 33 (luin kirjan kerralla alusta loppuun).

Released 2 mos ago (1/23/2023 UTC) at by post, A present -- Controlled Releases
CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä on täysin uusi tuttavuus miulle, mutta aihe ihan mielenkiintoinen.