Yksin vartiopaikalla

by Bernhard Stokke | Teens | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/5/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 05, 2018
Norjalainen alkuteos Den ensomme vaktpost (1937). Norjan kielestä suomentanut Aino Airamo. Neljäs painos. NTK 96. Porvoo : WSOY 1938/1959. Sidottu, 190 sivua.
Päällys: Jorma Nousiainen.

Isäni hyllystä. Sinne se päätyi lii5an avulla; lii5a kysyi minulta, mahtaisiko isäni kiinnostua tästä kirjasta. Arvelin että mahtaisi. Kiitos vielä kerran, lii5a!
Mielenkiintoista, muuten, että kun norski-Wikipedia luettelee kirjan käännöksiä (ruotsi 1946, ranska 1947, islanti 1950 ja hollanti 1964), se unohtaa ilmeisesti vanhimman eli suomennoksen vuodelta 1938. Artikkelin kirjoittaja ei tainnut jaksaa kaivautua niin syvälle arkistoihin. Tuskin WSOY sentään luvatta on kirjaa suomennuttanut.

Takakansi:
Nelitoistavuotiaan Ingridin pientä kotia uhkaa onnettomuus: isä on sairastunut, hänen on jätettävä metsänvartijantoimensa. Ja pahinta kaikesta, edessä on ero Karhukalliosta, korkealla tunturilla olevasta yksinäisestä vartiomajasta, joka on Ingridille rakkain paikka maailmassa.
Epätoivoissaan tyttö keksii huimapäisen tuuman. Hän puhuu puhumistaan, ja lopulta vanhemmat taipuvat: hän, Ingrid, saa astua isänsä vartiopaikalle. Hän lähtee kesäksi ypöyksin metsien saartamaan tunturimajaan. Hän ottaa hartioilleen vastuun pikku kylän turvallisuudesta.
Niin uusi reipas metsänvartija ja hänen.uskollinen Susi-koiransa muuttavat kaukaiseen vartiomajaan — aavistamatta, mitkä seikkailut ja vaarat heitä erämaan hiljaisuudessa odottavat. Yhdessä näiden kahden kanssa lukija elää ihania jännityksen ja yllätyksen hetkiä Norjan salojen ja tunturien raikkaassa ilmapiirissä.

Bernhard Stokke Kirjasammossa
Bernhard Stokke Norsk biografisk leksikonissa (norjaksi)
Bernhard Stokke norjankielisessä Wikipediassa
Bernhard Stokke englanninkielisessä Wikipediassa
Yksin vartiopaikalla Kirjasammossa
Den ensomme vaktpost norjankielisessä Wikipediassa

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 06, 2018
Oikein oli mukava lukukokemus. Hauskaa, että poikamaisen seikkailullisen kirjan keskiössä oli sankarilliseksi osoittautuva reipas tyttö. Ingridin tyttömäisiksi oletettuja piirteitä (mm. siisteys ja huolellisuus) lukuun ottamatta kirjassa kieltämättä oli vähän tylsyyteen asti perinteiseen poikakirjagenreen kuuluvia juonenkäänteitä aina lopun suurta yllätystä (kirjan hahmoille, ei lukijalle, huom.) myöten. Kyllä kirjassa sen verran vauhtia ja vaarallisuutta riitti, että nykyisetkin nuoret saattaisivat siitä pitää, luulen.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, June 06, 2018

Released 1 yr ago (6/6/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CL:lle tarjosin; josko hänen parannettu painoksensa vaikka kiinnostuisi Ingridin kesäseikkailusta. Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 07, 2018
Tattista! Otan tämän omaankin lukuun ennen jälkikasvulle siirtämistä.

Journal Entry 5 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, June 07, 2018
Olipas mukava kirja! Ihanaa Norjan luontoa ja yksinkertaista elämistä; toki lapsen näkökulmasta yksinkertaistettua, mutta mökkisuomalaisille silti kovinkin tuttua ja läheistä. Ja kontrasti nykypäivän elintaso-Norjaan on aikamoinen.

Sopivan jännä- ja jylhätunnelmainenkin kirja on. Ehkä kliseinen, mutta silti jotenkin aito ja raikas. Kai se johtuu luonnonläheisyydestä. Ingrid ypö yksin Karhukalliolla, öinen ratsastaja, ukkospilvet ja rajuilma, vaarallinen metsäpalo, kulkurit ja roistot... (Joo: Ingridin ja Susy-kirjojen yhdistelmä olisi varsin pätevää lasten- ja nuortenlukemistoa.)

Yksinäisen vartiopaikan teema kiehtoo minua; siksipä mm. Kerouacin Desolation Angels on suosikkilukemistoani. (Arvailtavaksi jää, kumpi oli tehokkaampi metsänvartijan toimessa: beatnik Jack Kerouac vaiko 14-vuotias Ingrid...)

Jälkikasvulle suositusten kera!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.