Vierashuone

by Helen Garner | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789523001114 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/5/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 05, 2018
Alkuteos Spare Room (2008). Suomentanut Taina Wallin. Ensimmäinen painos. Jyväskylä : Atena 2015. Sidottu, 157 sivua.
Kannen kuva: iStockphoto.

Vierashuoneen hankin samalla kerralla kuin heti tuoreeltaan rekisteröimäni Etan ja Oton ja Russellin ja Jamesin. Tätä kirjaa en vain ryhtynyt oitis rekisteröimään, vaan tyrkkäsin sen hyllyyni odottelemaan. Ehkä pian on aika ruveta lukupuuhiin...

Kotimaassaan kirja on kerännyt palkintoja:
Vance Palmer Prize for Fiction 2008 (nyk. Victorian Premier’s Literary Awards)
Queensland Premier’s Literary Awards / Fiction Book Award 2008
Barbara Jefferis Award 2009

Takakansi:
Kun Helen sijaa vuodetta ystävälleen Nicolalle, hän ei osaa aavistaa, mitä on edessä. Hän on tarjonnut vierashuoneensa syöpäsairaalle ystävälleen hoitojen ajaksi, ja viikkojen kuluessa Helenistä tulee Nicolan sairaanhoitaja, psykologi ja suojelusenkeli mutta myös suorapuheinen arvostelija. Itsepäisen toiveikas Nicola uskoo selättävänsä sairauden, mutta Helen herää öisin vieraansa kipuihin ja haluaa tämän myöntävän, että aikaa ei ole paljon.
Vierashuone kuvaa taitavasti kahta voimakastahtoista naista, jotka vuoroin löhöävät toverillisesti sohvalla, vuoroin paiskovat ovia yrittäessään selvitä tilanteessa, jonka edessä kumpikin on peloissaan. Missä menee auttamisen raja? Onko Helenillä oikeus puuttua ystävänsä elämään – ja lopulta kuolemaan?
Vierashuone on tulvillaan myötätuntoa, viisautta ja lämpöä. Palkittu ja kriitikoiden ylistämä teos on hienopiirteinen muotokuva kahden naisen ystävyydestä ja elämän rajallisuudesta.

Etuliene
HELEN GARNER (s.1942) on australialainen kirjailija, käsikirjoittaja ja toimittaja. Vierashuone on hänen seitsemäs kaunokirjallinen teoksensa, ja se voitti ilmestyessään kolme Australian tärkeintä kirjallisuuspalkintoa.


Takalieve:
”Tämä kirja on niin herkkä, surullinen, kaunis ja elävä, että se ansaitsee paikkansa monessa kirjahyllyssä.”
DAILY TELEGRAPH
”Palavan intohimoinen puheenvuoro kokemuksesta, joka koskettaa meitä kaikkia.”
THE OBSERVER


Helen Garner Atenan sivuilla
Helen Garner Kirjasammossa
Helen Garner Wikipediassa

Vierashuone Atenan sivuilla
Vierashuone Kirjasammossa
Helen Garner: Vierashuone Kirjavinkeissä
Helen Garner, Vierashuone Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistossa, arikkeli julkaistu alun perin Maailmankirjat : käännöskirjallisuuden verkkolehdessä

Kirja oli tämänsyksyisessä Palkintokaapissa (VPK VI), ja sieltä sen poimi toukokuu. Nyt se on siis varattu hänelle.

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 11, 2018
Suorastaan hämmennyttävän todentuntuista tekstiä, ajattelin lukiessani Vierashuonetta. Garner kuvaa käytännöllisen minäkertojansa vilpitöntä auttamishalua, jopa uhrautuvaisuutta ja niiden vastapainona vihaa ja muita perikielteisiä tunteita käsittämättömän realistisesti. Olen oppinut, että englanninkielisessä kirjallisuudessa ainakaan keskeisten romaanihenkilöiden nimiä ei ole valittu sattumanvaraisesti; nimillä on merkitystä, ja sen merkityksen ymmärtäminen avaa tekstiä uudella tavalla. Tiedän sen, mutta siltikään Vierashuoneen minäkertojan ja emännän, Helenin, nimi ei sanonut minulle mitään. Vasta kirjan luettuani ja joihinkin englanninkielisiin lähteisiin tutustuessani oivalsin, että kirjan realistisuudelle on syynsä; se perustuu tositapahtumiin. Helen Garner kertoo ajasta, jolloin hän huolehti kuolemansairaasta ystävästään Jenya Osbornesta. Kirjan lopulla (s. 155) hän jopa paljastaa tapahtuma-ajankohdan sanomalla olleensa paikalla, kun ”kun Nobel-palkittu kirjailija sai Australian kansalaisuutensa”. (Australiaan muuttaneelle J. M. Coetzeelle myönnettiin kansalaisuus v. 2006.) Garner on siis kirjoittanut romaaninsa melko pian kaiken tapahtuneen jälkeen. Ehkä se on ollut hänen tapansa selviytyä surusta.
Kirja on kiehtova mutta samalla myös raastava kuvaus kahden naisen ystävyydestä ja toisen sairaudesta. Kertomus alkaa kohtauksella, jossa kuusikymppinen Helen laittaa vierashuonettaan kuntoon ystäväänsä Nicolaa varten. Hän sisustaa sitä pitäen mielessään nimenomaan Nicolan mieltymyksiä. On mukavaa saada ystävä kylään niiksi kolmeksi viikoksi, joina Nicola saa vaihtoehtohoitoja suolistosyöpäänsä. Hilpein mielin hän lähtee viisivuotiaan tyttärentyttärensä kanssa lentokentälle Nicolaa vastaan. Kentällä yllätys on melkoinen.
Nicolan kone oli selvästikin laskeutunut etuajassa. Lähdin puolijuoksua eteenpäin Bessietä perässäni raahaten, etsiskellen vastaantulevien matkustajien joukosta pitkää, valkotukkaista, joustavin askelin harppovaa naista. Tunnistin hänet vasta kun hän oli jäädä jalkoihimme. Hän horjahteli eteenpäin väentungoksessa, hoiperteli kuin ikäloppu eukko, kovin pienenä rinnallaan hämmentynyt nuori mies, joka kantoi olallaan hänen intialaista kangaskassiaan. Bessien ote kädestäni tiukkeni. (s. 14)
Helenille alkaa rankka rupeama. Nicola on todella huonossa kunnossa, ja hänen saamansa hoidot tuntuvat vain pahentavan tilannetta. Helen on väsynyt mutta toteaa useaan kertaan auttavansa ja hoitavansa ystäväänsä ilomielin. Kertaakaan hän ei purnaa joutuessaan vaihtamaan Nicolan lakanoita kolmatta kertaa saman yön aikana. Raskaaksi vierailun tekee Nicolan asenne. Hän on selkeästi jo lähellä kuolemaa mutta uskottelee niin itselleen kuin muillekin voivansa enimmäkseen hyvin ja olevansa täysin terve kolmeviikkoisperiodin päätyttyä. Nicola ottaa saamansa avun vastaan itsestäänselvyytenä, ja Helen tuntee hänen vähättelevän ystävänsä panosta hoidossaan.
»En ole nukkunut yhtään yötä kunnolla sen jälkeen kun hän tuli» sanoin. »Käyn kaupassa, laitan ruokaa, siivoan. Hoitelen puhelut, joihin hän ei halua vastata. Olen palvelusneiti. Pyykkäri. Raahaan hänen peevelin patjaansa ulos aurinkoon kuivumaan. Eikä siinä mitään – ihan oikeasti – tekisin hänen vuokseen mitä vain. Mutta sitten yhtenä päivänä viime viikolla hän teki erittäin selväksi, ’ettei tarvitse mitään sairaanhoitajaa’.» (s. 108)
Lisäksi Heleniä rasittaa se, että selkeästi kuolemansairas Nicola kieltää oman tilansa ja syytää rahaa mitä ilmeisimmän puoskarin tarjoamiin kyseenalaisiin hoitoihin. Helenin tehtäväksi tuleekin saada ystävä ymmärtämään ja myöntämään oma tilansa sekä saattaa hänen takaisin länsimaisen koululääketieteen piiriin.
Myötätuntoni oli selkeästi Helenin puolella. Garnerin kuvaus on kuitenkin niin taitavaa, että opin ymmärtämään myös Nicolaa. En oikein tiedä, voisiko hänen asennettaan kuvata sen paremmin elämänhalulla kuin kuolemanpelollakaan. Varakkaan perheen boheemi tytär, lapsettomaksi jäänyt Nicola kokee ettei ole saanut elämässään aikaiseksi mitään merkittävää. Ei hän voi kuolla, koska hänen elämänsä on vielä kesken.
Vierashuone pakottaa pohtimaan yhtä jos toistakin, ja sitä voi varmaan lukea monella tapaa. Lukiessani koin useita oivalluksen hetkeä, joita pitää vielä pohdiskella moneen kertaan. Nicola oppii hyväksymään ajatuksen elämänsä rajallisuudesta vasta buddhalaisen ystävänsä avulla. Hienoa minusta oli mm. se, että Helenille kuolemaa selittää hän viisivuotias lapsenlapsensa – ja selittää sen viisaasti.
Kaiken kaikkiaan Vierashuone on upea pieni kirja. Ja nyt se siis odottaa pääsevänsä toukokuun käsiin.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 15, 2018

Released 1 yr ago (10/15/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ärräpaketissa, suuntana toukokuu. Toivottavasti myös sinä pidät kirjasta.
Kiitokset VPK-kirjojen kuriroinnista Annimannille ja Saka74:lle.

Journal Entry 4 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 17, 2018
Kiitos kirjasta ja sen (koko paketillisen) lähettämisestä! Kiva sivun kulmaan sopiva kissakirjanmerkki matkassa. En lue vielä tuota, mitä olet kirjoittanut kirjan luettuasi. Tämä kirja tuntuu näin kädessä pideltynäkin oikein hyvältä valinnalta palkintokaapista. Odotan voimakasta lukuelämystä. Ei tule mieleen toista kirjaa, jonka olisin lukenut tästä teemasta.
Ja mieluusti kuriroin toistenkin kirjoja eteenpäin.

Journal Entry 5 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, December 16, 2018
Tämä on justiina_81:n toivelistalla, merkitsen siis varatuksi.

Journal Entry 6 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, April 29, 2019
Hotkaisin kirjan. Kun mainitsin puolisolle kirjan teemasta, hän virkkoi sen olevan sitten samantyylinen kuin näkemämme leffa Filmstars don't die in Liverpool. Todentotta, siinäkin toistui kuvio syövän terminaalivaiheessa olevasta henkilöstä, joka vakuuttelee paranevansa, vaikka häntä majoittavat ihmiset näkevät, miten kuolemansairas henkilö on ja toteavat, etteivät heidän voimansa riitä tilanteeseen. Leffassa kuolevan filmitähden rakastetun äitikin muuten oli lähdössä matkalle, kuten tämän kirjan Helenkin.
Nicolan usko mitä kummallisimpiin hoitoihin tuntui sai kyllä minut pyörittelemään päätäni. Ja se, että hyväuskoisia näin höynäytetään ja rahastetaan.
Vaikka kirjan teema oli raskas, siinä myös naurettiin paljon. Ja lopulta Nicola ja Helen ottivat yhteen yllättävän vähän. Pidin siitä kohtauksesta, jossa Helen antoi tulla täyslaidallisen totuuksia ystävälleen, Nicolan sukulaistytön hienovaraisesti kannustaessa ja miten ystävät sen jälkeen istuivat vierekkäin, henkisesti lähempänä toisiaan. Totuus tekee vapaaksi, ainakin toisinaan.
Suurkiitos, kun palkintokaapin kautta vinkkasit tästä ja tarjosit kertakaikkisen lukunautinnon.

Journal Entry 7 by toukokuu at Helsinki, Finland, Bookcrossing Meetup -- Controlled Releases on Tuesday, July 16, 2019

Released 10 mos ago (7/17/2019 UTC) at Helsinki, Finland, Bookcrossing Meetup -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vihdoinkin osutaan justiina_81:n kanssa samaan miittiin. Tässä toivomaasi lukemista! Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 8 by justiina_81 at Tuusula, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 17, 2019
Kiitos Toukokuu toivelistakirjasta. =)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.