Kaukasialainen matto

by Irmelin Sandman Lilius | Science Fiction & Fantasy | This book has not been rated.
ISBN: 9513095126 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/27/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 27, 2018
Alkuteos Mattan från Kars (1989). Suomentanut Raija Jänicke. Tammi, Helsinki 1991. Sidottu, 269 sivua.

Takakansi:
Tulavallin kaupungissa asuva Anna Liina ei ole vielä yhtätoista täyttänyt, kun hän saa vastuulleen pikkuveljensä Markuksen ja Petterin. Äidillä on näet täysi työ huolehtia perheen toimeentulosta, kirjuri-isän sairastuttua.
Eräänä loppukesän aurinkoisena päivänä Anna Liina löytää sireenipensaasta kapteeni Grunnstedt-vainaan kaukasialaisen maton. Siitä alkaa uskomaton seikkailu. Kun Anna Liina katsoo mattoa kiinteästi, hänestä alkaa tuntua, ettei siinä ole pelkästään pintaa, vaan myös syvyyttä. Vaaleat kohdat kohoavat kallionkielekkeinä, tummat ovat rotkoja ja varjoja. Yhtäkkiä hän näkee, miten nuorta ratsastajaa ammutaan jousipyssyllä. Anna Liina siirtyy ajassa taaksepäin! Hän on saapunut 1800-luvun Kaukasiaan, keskelle vuoristokansojen kapinaa. Vaeltavan laulajan, uljaan Demjunin kanssa he ottavat tehtäväkseen etsiä kiehtovan Kabiran kadonneen pojan, Ahimelin. Yhdessä he kokevat huimia sekkailuja [sic] ja suurta ystävyyttä.
Mestarillisen kertojan jännittävä tarina, matka ajassa ja paikassa.

Jo vuosia sitten (eli yhtä pitkään kuin tämä kirja seissyt hyllyssäni) rekisteröin ja vapautin kotini edellisen Kaukasialaisen maton. Sen päiväkirjaa voi käydä vilkaisemassa täällä.

Irmelin Sandman Lilius Biografiakeskuksen Kansallisbiografia-sivuilla
Irmelin Sandman Lilius Kirjasammossa
Irmelin Sandman Lilius Wikipediassa
Irmelin Sandman Lilius Risingshadowissa

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 03, 2018
Tämä oli ensimmäinen lukemani Tulavall-kirja. Yhden olen valitettavasti vapauttanut lukematta, kaksi onneksi odottaa vielä tosihyllyssä lukuvuoroaan. Kokemus oli yllättävän maittava, vaikka olenkin jo oppinut odottamaan Sandman Liliukselta paljon.
On oikeastaan aika kummallista, että ihastuin Kaukasialaiseen mattoon niin kovin. Sen kuvioissa oli nimittäin aika lailla sellaistakin mistä en pitänyt. Rakenteeltaan kirja on jotakuinkin kaavamainen vuorotellen Tulavalliin ja Kaukasiaan sijoittuvine lukuineen. Toisaalta ratkaisu kertoo lukijalle sen, minkä Anna Liina taitaa kirjan lopulla sanoakin; fyysisesti Anna Liina ei siirry Tulavallista mihinkään, vaikka hän Kaukasiassa seikkaileekin. Kirja kuljettaa lukijaansa ja Anna Liinaa myös kahdessa aikatasossa. Tulavallissa eletään syksyä 1885, kun taas Kaukasiassa ollaan vuodessa 1854, ja käynnissä on Krimin sota. Erityisen hienoa kirjassa on tapa miten se toteuttaa reaalifantasiaansa. Periaatteessa Kaukasia edustaa kirjan fantasia- ja Tulavall realismielementtiä, mutta kummassakin paikassa on vähän sekä fantasiaa että realismia. Kertomuksessa on mukana myös intertekstuaalinen elementtinsä. Ainakin minä luin siinä selviä viitteitä mm. vanhatestamentillisiin ja kalevalaisiin tarinoihin.
Sandman Lilius määritellään usein lastenkirjailijaksi, ja lapsille kai Tulavall-sarjakin on kirjoitettu. Siksi en ollut kovinkaan innoissani esimerkiksi päänleikkausjutuista enkä kohtauksesta, jossa naapurin juoppo yrittää Tulavallissa raiskata 11-vuotiaan tyttölapsen. Enkä oikein tykännyt siitäkään, että Kaukasiassa mieleeni muistui eräskin perverssiksi mieltämäni amerikkalainen lastenkirjaklassikko. Demjun on aikuinen mies ja Anna Liina vasta 11-vuotias ollaan sitten Kaukasiassa tai Tulavallissa. Sandman Lilius on kumminkin niin hyvä kirjoittaja, ettei lukijalle tullut samankaltaista etovaa oloa kuin Villiruusua lukiessa.
Kaiken kaikkiaan lukukokemukseni oli erinomainen, ja odotan innolla pääsyä taas Tulavalliin. Soisin kuitenkin mahdollisten lapsilukijoiden vanhempien tutustuvan kirjaan ennen sen lapselle antamista. Olisi nimittäin hyvä osata tarvittaessa keskustella kirjan tapahtumista nuoren lukijan kanssa. Mutta silti: kirja on upea. Taidanpa viedä sen tarjolle seuraavaan miittiin.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 05, 2018

Released 2 yrs ago (7/5/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miittiin mukaan

Journal Entry 4 by LolaRobin at Vammala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 05, 2018
Kirja on minulla. Meinasin aluksi jättää ottamatta kasvavan muuttokuorman pelossa, mutta yksi kirja sinne tai tänne ei paljon paina. Kymmenen painaakin sitten enemmän. Oli miten oli, tähän tutustutaan.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.