Himmun rakkaudet

by Eila Pennanen | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9510158518 Global Overview for this book
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/27/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 27, 2018
Neljäs painos. Bestseller-kirja. Porvoo : WSOY 1971/1989. Pehmeäkantinen, 355 sivua.
Päällys: Ilkka Kärkkäinen.

Tampereen laitoskirjastopoisto.

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 1971
Valtion kirjallisuuspalkinto 1972


Olen lukenut Himmun rakkaudet (ja itse asiassa koko sitä seuranneen sarjan) ainakin kahdesti – heti tuoreeltaan ja uudestaan reilut 10 vuotta siten – ja aina olen siitä pitänyt. Mikäs on pitäessä, kun kirja kerran kertoo tamperelaisesta historiasta. Vieläkin aina Kuninkaankadun Instrussa käydessäni vilkaisen ohikulkeissani Tirkkosen talon putkipostia. Kirjaan perustuvan näytelmänkin olen käynyt katsomassa ainakin kerran.

Takakansi:
Hilma on nuori tyttö, torppariskodin köyhyyden takia lähetetty kaupunkiin jo kymmenvuotiaana.
Neljä vuotta myöhemmin hän seisoo tiskin takana fasteri Varosen kaupassa. Fasteri haukkuu usein Hilmaa, tämä kun ei käsitä että elämä kaupungissa on erilaista kuin maalla. Mutta vähitellen ja ankaralla kädellä Hilma kasvatetaan sivistyneistön tavoille. Itkun ja porun jälkeen hän oppii sanomaan kakluuni, etashääri, pianiino ja muut herrasväen hienot sanat. Hiljalleen Himmu alkaa tajuta, että jollei saisi miestä, hänen täytyisi olla puodissa kuolemaansa saakka. Mutta oikullinen kohtalo puuttuu Himmun avioliittohaaveisiin: työläispoika joka on kosiskellut Himmua tulee vähän maailmaa nähtyään toisiin ajatuksiin eikä Himmu hänelle enää kelpaakaan...
Himmun naisenkokemuksista tapojen ja asenteiden likistyksessä heijastuu elävänä vuosisadanvaihteen elämänpiiri Tampereen tehdaskaupungissa.
Himmun rakkaudet on alku Eila Pennasen kiitettyyn sukuromaanisarjaan — »läpikotaisin hauska kirja» (Pekka Tarkka, HS).

Arvostelevassa Kirjaluettelossa 12/1971 julkaistu Kerttu Mannisen teosarvio Kirjasammossa:
Pennasen uusin teos on eräänlainen toinen 'vanhempieni romaani' ja ehkä siitä johtuu sen täyteläinen lämpö ja hienovarainen hymyilevä hellyys kuvattuja kohtaan. Romaani sijoittuu viime vuosisadan loppuvaiheisiin ja uuden taitteeseen tamperelaisen kauppahuoneen tuntumissa. Torpparintytär Hilma (Himmu) on jo lapsena lähetetty maalta kasvatintapaiseksi kulkukauppiaasta vauraaseen kauppiassäätyyn kohonneeseen fasterin perheeseen Tampereelle. Fasterin patriarkallisesti johtelemassa kodissa Hilmaa tosin kohdellaan miltei perheenjäsenenä ja koulitaan herrasväen tavoille, mutta näin hänet samalla aikuistuessaan alistetaan liikkeen uskolliseksi apulaiseksi. Avioliitto kangastelee tytön mielessä ainoana pelastuksena kauppahuoneen yksitoikkoisuudesta, mutta vasta hieman hymyilyttävien ja totistenkin rakastumisien perästä löytyy se oikea. Romaanin ajan- ja tapojenkuvaus sekä varakkaassa kauppiaskodissa että laitakaupungin työväenasumuksissa on suoritettu kerrassaan mallikkaasti taiten napattuine ruotsinvoittoisine sanontoineen ja autenttisine kirjeotteineen. Taustalla heijastuvat myös ajan yhteiskunnalliset virtaukset, sosialismin ensi askeleet ja luokkarajojen selkiintyminen luontevasti Himmun kokemuksiin kiinnittyen. Vain poliittinen Helsinki-vaihe ja mm. Matti Kurikan osuus jää pelkästään tutkitun tuntuiseksi ja ulkokohtaiseksi ja katkaisee sitä paitsi juonen luonnollisen kulun.

Eila Pennanen Biografiakeskuksen Kansallisbiografia-sivuilla
Eila Pennanen Kirjasammossa
Eila Pennanen Wikipediassa
Himmun rakkaudet Kirjasammossa
Himmun rakkaudet Kirjavinkeissä

Journal Entry 2 by wingTarnawing at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, February 13, 2019

Released 1 mo ago (2/13/2019 UTC) at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja oli viimesyksyisessä Palkintokaapissa, josta Annimanni valitsi sen optiokierroksella. Hämäläiseen tapaan Himmu on pahasti myöhässä, mistä olen pahoillani. Klovnit eivät taida kuulua Himmun rakkauksiin, koska hän matkustaakin yksin, ilman hänelle kaavailtua seuralaistaan, vaikka samaan aikaan matkaan lähtivätkin.
Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 17, 2019
Himmu saapui perille juuri oikeaan aikaan, kiitoksia! Kiitos myös toisen kirjan välissä olleesta vanhasta Pispala-kortista. Niin kodikas näkymä! (Vaikken siis ole Pispalassa enkä edes Tampereella koskaan asunutkaan.)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.