Niemi

by Juha Hurme | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9789518518108 Global Overview for this book
Registered by winglukutuoliwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 12/27/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, December 27, 2017
Jouluna 2017.

Kustantajan esittely:

"Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia.

Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois.

Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoit tajalle suuressa arvossa, sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat.

Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta."

Teos, 2017, neljäs painos

Journal Entry 2 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 07, 2018
Kuvittelin tarttuvani jonkinlaiseen lukuromaaniin, mutta tämä olikin tiivis ja tuhti tietopaketti historiastamme aina alkuräjähdyksestä 1800-luvun alkupuolelle. Kielellisesti riemastuttavaa luettavaa sellaisellekin ihmiselle, joka ei tavallisesti historiallisista kirjoista innostu. Tarkkaan lukemiseen olisi kulunut ikuisuus, joten osin etenin selaillen, muutamiin kohtiin tarkemmin pysähdellen. Takaosasta löytyvä henkilöhakemisto auttaa mainiosti siinä, että kirjaan voi palata useampaan kertaan tiedonhakumielessäkin. Kirjan lukemisen jälkeen yleissivistynyt olo!

Kirja jää pysyväishyllyyni, mutta lähtee aluksi lahjan antajan toiveen mukaisesti kiertämään lähisukua.

#4 for Reduce Mount TBR 2018 Challenge by Dove-i-Libri

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.