Πολικούσκα

Registered by KatCat of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 12/23/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by KatCat from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, December 23, 2017
Σιγά σιγά έμπαιναν όλοι οι μουζίκοι που είχαν έρθει, όλοι οι εργάτες του εμπόρου, ακόμα και ξένος κόσμος. Μάντευαν περίπου τι είχε γίνει, μα κανένας δεν τολμούσε να διακόψει τον γέρο που μιλούσε με τόση επισημότητα.

Ο Ιλία σηκώθηκε, μα σώπαινε, μην ξέροντας τι να πει. Τα χείλη του σιγότρεμαν από τη συγκίνηση. Ο Ντουτλόφ την απομάκρυνε με μια αργή και επιβλητική κίνηση του χεριού και συνέχισε.

«Πολύ βαριά κουβέντα ξεστόμισες χτες. Με δαύτην ήταν σαν να μου έμπηξες δίκοπο μαχαίρι την καρδιά. Ο πατέρας σου, πεθαίνοντας, σε παρέδωσε στα χέρια μου και εγώ δεν σε ξεχώρισα από παιδί μου. Αν σου έφταιξα σε τίποτα, άνθρωποι είμαστε. Αμαρτάνουμε δίχως να το θέλουμε, χωρίς να το καταλάβουμε. Καλά δεν λέω, χριστιανοί;» στράφηκε στους μουζίκους που τον κύκλωναν. «Κι η μάνα σου εδώ να είναι κι η νια γυναίκα σου, μπροστά σ’ όλους σού παραδίνω αυτό το χαρτί. Στο καλό τα λεφτά! Και μένα συγχωρέστε με, για τον Χριστό».

Καλωσήρθες στο BookCrossing!

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Journal Entry 3 by T91 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 06, 2018
Το δικό μου ταξίδι με τη κλασική λογοτεχνία άρχισε σχετικά πρόσφατα. Όχι ότι στο παρελθόν δεν έχω ξαναδιαβάσει κάτι σχετικό, αλλά αυτή τη περίοδο άρχισε ένα νέο ενδιαφέρον για πράγματα με τα οποία αν και ήθελα να ασχοληθώ, τελικά οι προτεραιότητες με τραβούσαν αλλού. Για αυτό και, όταν ένα πρωινό περνούσα από την περιοχή της Ακρόπολης και είδα απλωμένα τόσα βιβλία, δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω με περιέργεια περί τίνος πρόκειται και να παρατηρήσω τους τίτλους. Ναι, αν είναι να συμμετέχω τελικά σε αυτό το κίνημα, γιατί να μην αρχίσω με ένα μικρό βιβλίο του Τολστόϊ;

Το "Πολικούσκα" είναι το δεύτερο έργο του που διαβάζω (πριν από 2 χρόνια περίπου είχα διαβάσει το "Πατήρ Σέργιος" - ακόμα ένα διαμάντι για τη περίπλοκη ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που προσπαθεί να ζήσει αγαθά και άγια, με όλους τους πιθανούς κινδύνους). Ακόμα εντυπωσιάζομαι πως ένας άνθρωπος, φτιάχνοντας μία ιστορία, παίρνει από το χέρι τον αναγνώστη και τον βουτά στην ψυχή του ανθρώπου. Τα βασικά στοιχεία της τότε ρώσικης κοινωνίας με τις δυναμικές της, και οι μικρές λεπτομέρειες στις κινήσεις, τις σκέψεις και τα κίνητρα των χαρακτήρων...και τόσα άλλα συμμετέχουν στο να αναδυθούν βασικά ζητήματα όπως οι κοινωνικές τάξεις, το κοινωνικό κύρος, η αγωνία να βρεις ο ταπεινωμένος αξιοπρέπεια, η φτώχεια, το χρήμα, ο ρόλος τους μεταφυσικού (χριστιανική θρησκεία και πίστη στα κακά πνεύματα) στην καθημερινότητα, οι οικογενειακοί δεσμοί...ο καθένας που διαβάζει θα εστιάσει και θα σκεφτεί διαφορετικά ζητήματα, ανάλογα με το σταυροδρόμι του σήμερα του καθενός.

Δεν μετανιώνω καθόλου που έδωσα τον χρόνο μου σε αυτό το μικρό έργο (ειδικά στις μετακινήσεις της Αθήνας, είναι εύκολο να βρεις 30' "χαμένου χρόνου" στο Μετρό και να τα αξιοποιήσεις με ένα τέτοιο βιβλίο)

Journal Entry 4 by T91 at Acropolis - Ακρόπολη in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 06, 2018

Released 3 yrs ago (1/7/2018 UTC) at Acropolis - Ακρόπολη in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Θα το αφήσω απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.