1954 - een literaire doorsnee

Registered by wingcreativeChaoswing of Groningen, Groningen Netherlands on 12/7/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingcreativeChaoswing from Groningen, Groningen Netherlands on Thursday, December 07, 2017
Hallo vinder van dit boek!

Wat leuk dat je een kijkje op deze website neemt! Enne...nu dan?

Het zou leuk zijn als:
- je een berichtje achterlaat op de site dat je het boek hebt gevonden, en waar. Dat kan anoniem maar als je lid wordt, kun je de verdere reis van het boek ook gaan volgen en dat is errug leuk.
- daarna zou je het kunnen gaan lezen...
- na lezing eventueel nog iets schrijven over wat je van dit boek vond (en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of wetenschappelijk verantwoord te zijn hoor...)
- en dan: mag het boek de wijde wereld weer in...denk aan: een bushalte, wachtkamer, supermarkt, maar ook een vakantiehuisje, vriendin, buurvrouw...eventueel kun je het in een diepvrieszakje verpakken om het tegen weer en wind te beschermen

trouwens: als je het een heel fijn boek vond, mag het ook bij jou blijven. Het gaat erom dat er iemand blij wordt van dit boek!

een fijne dag nog!

Creative Chaos


Journal Entry 2 by wingcreativeChaoswing at on Thursday, December 07, 2017

Released 1 yr ago (12/8/2017 UTC) at

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Fascinerend inkijkje in het literaire jaar 1954. Reist mee in de boekendoos met boeken over boeken op weg naar Violoncellix.

Journal Entry 3 by wingvioloncellixwing at on Sunday, April 01, 2018
In 1994 verscheen bij Querido deze terugblik op het literaire jaar 1954, waarin verschillende schrijvers verschillende aspecten op zich nemen. Het boek is voorzien van een aantal mooie en intigerende zwart-witfoto’s.

Bij het eerste doorbladeren vile mijn oog op een zin in het hoofdstuk van Adriaan Morriën over de dichtkunst in 1954: “Voor mij ligt een lijst met de titels van de dichtbundels die in 1954 zijn verschenen.(…) Maar wie in de jaren zestig is geboren, Nederlands heeft gestudeerd en net als ik in de vaderlandse dichtkiunst geïnteresseerd is, heeft waarschijnlijk nooit gehoord van Willem Brandt, Hans Edinga, Okke Jager, Jo Landheer, Nel Noordzij, Gabriël Smit en Jan Wit, die allen in 1954 een dichtbundel hebben gepubliceerd.”

Wat een arrogantie! Ik ben in de jaren 60 geboren en hoewel ik geen Nederlands heb gestudeerd, ken ik er wel drie van die bovenstaande lijst: Okke Jager en Jan Wit waren beroemde theologen-dichters die veel liederen voor het protestantse Liedboek voor de Kerken schreven. Die leerde ik als kleinkind van een dominee al vanaf de kleuterschool.

En Nel Noordzij is bekend als belangrijke literaire voorloper van de vrouwenbeweging. Gelukkig wordt zij in de door anderen geschreven hoofdstukken in dit boek over 1954 wel degelijk heel positief benoemd, bijvoorbeeld in het hoofdstuk over verhalen door Antony Mertens: “Twee jaar na de bekroning van haar verhaal zou Nel Noordzij het opmerkelijkste romandebuut van dat seizoen schrijven, “Het kan me niet schelen”. Al met al wordt er in dit interessante overzichtsboek van het literaire jaar 1954 gelukkig meer over Nel Noordzij dan over Adriaan Morriën zelf geschreven. Lekker puh :-)

Veel dank, CreativeChaos, voor dit fascinerende boek in de boekendoos. Deze mag nu weer mee verder reizen met de doos.

Journal Entry 4 by elsje86 at Rhenen, Utrecht Netherlands on Sunday, August 12, 2018
Dit boek zat in de boeken-boekendoos. Dit is niet echt een boek voor mij, dus deze mag snel weer verder op reis.

Journal Entry 5 by elsje86 at Rhenen, Utrecht Netherlands on Monday, August 20, 2018
Het lijkt er op dat er een tweede ronde komt voor de boeken-boekendoos. Dit boek mag weer mee!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.