De boekhandelaar van Kaboel

Registered by elsje86 of Rhenen, Utrecht Netherlands on 12/3/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by elsje86 from Rhenen, Utrecht Netherlands on Sunday, December 03, 2017
Ongekend fascinerende geschiedenis van het gezin van een boekhandelaar in de hoofdstad van Afghanistan na de val van de Taliban.

Journal Entry 2 by elsje86 at Ede, Gelderland Netherlands on Sunday, December 03, 2017

Released 1 yr ago (12/5/2017 UTC) at Ede, Gelderland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek is onderdeel van de Boekendoos met boeken over boeken. Ik hoop dat de volgende lezers er ook veel plezier van hebben!

Journal Entry 3 by wingvioloncellixwing at on Sunday, April 01, 2018
Dit boek mag hier blijven logeren nu de boekendoos met boeken over boeken weer doorreist. Dankjewel, elsje86!

Journal Entry 4 by wingvioloncellixwing at Groningen, Groningen Netherlands on Monday, August 13, 2018
Fascinerend boek van een journaliste die een half jaar mocht meedraaien in het gezin van een boekhandelaar in Kaboel. Enkele citaten:

Maar mijn verhaal over Kaboel is dan ook een verhaal over een heel ongewone Afghaanse familie. Een boekhandelaarsfamilie is ongewoon in een land waar driekwart van de bevolking niet kan lezen en schrijven.


Ik was gast, maar ik werd algauw een huisvriendin. Er werd fantastisch voor me gezorgd, de familie was royaal en openhartig. We hebben samen heel veel gezellige uren gehad, maar ik ben tegelijkertijd zelden zo kwaad op iemand geweest als op leden van de familie Khan, en ik heb zelden zo’n ruzie gemaakt als met hen. Ik heb nooit zo’n zin gehad om iemand te slaan als daar.Slechts een kleine groep vrouwen in Kaboel heeft zich van hun boerka ontdaan. De meesten weten niet dat de vrouwen van een paar generaties terug, Afghaanse vrouwen uit de vorige eeuw, dit kledingstuk helemaal niet kenden. Pas tijdens de regering van koning Habiboellah, die het land bestuurde van 1901 tot 1919, werd de boerka ingevoerd. Hij gebood de tweehonderd vrouwen in zijn harem er een te dragen, zodat ze met hun knappe gezichten geen andere mannen zouden verleiden als ze zich buiten de deuren van het paleis begaven. (...)
Maar prins Daoed wilde alle boerka’s het land uit hebben. In 1961 kwam er een wet die het gebruik ervan voor ambtenaren verbood. Het duurde ettelijke jaren voordat men zich aan deze wet begon te houden, maar in de jaren zeventig liep vrijwel elke lerares of secretaresse in Kaboel in rok en bloes rond, terwijl de mannen kostuums droegen. De aldus geklede vrouwen liepen echter het risico dat fundamentalisten hen in hun onderbeen schoten of zuur in hun gezicht spoten.


Na publicatie is er een serie rechtszaken geweest tussen de familie van de boekhandelaar en de auteur over met name schending van privacy. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Zie ook https://www.theguardian.com/theguardian/2010/jul/31/bookseller-of-kabul-interview-asne-seierstad

Journal Entry 5 by wingvioloncellixwing at A-straat in Groningen, Groningen Netherlands on Thursday, August 16, 2018

Released 8 mos ago (8/15/2018 UTC) at A-straat in Groningen, Groningen Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Dit boek is losgelaten in een ziplockzakje, tegen de etalage van een boekhandelaar van Groningen, Van der Velde, A-Kerkhof 45-47. Het is een thema-loslating.

Beste lezer en vinder, leuk dat u even op de website komt kijken. Ik zou het zeer op prijs stellen als u via een 'journal entry' zou willen laten weten wat u van dit boek vindt. Dat kan anoniem, of onder een 'screenname'. Veel leesplezier gewenst! En natuurlijk een plezierig en interessant bezoek aan de boekhandelaar van Groningen gewenst.

Met vriendelijke groeten,
violoncellix

PS Dear finder, if you cannot read Dutch, would you please pass on this book to someone who can, or leave it in a place where a Dutch speaker is likely to find it? Thank you!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.