Vrouw breekt los: De vele gezichten van Japan

by Kjeld Duits | Journals |
ISBN: 9055019801 Global Overview for this book
Registered by wingHoisvolbuukskeswing of Helmond, Noord-Brabant Netherlands on 9/19/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, September 19, 2017
Samenvatting
Japan onthult. In Vrouw breekt los verduidelijkt Kjeld Duits de unieke fantastische cultuur, zeden en gewoonten aan de hand van tientallen verhalen. De spanningswereld tussen mystieke riten en moderne omgangsvormen, oude gebouwen en pragmatische vormgeving en andere ogenschijnlijke tegenstellingen worden voor de lezer verklaard. En dan lijken al die beleefde buigingen en vriendelijke glimlachjes plotseling lang niet zo vreemd meer.
Japan verbijstert. Japan is het land met de megasteden van miljoenen inwoners en met veel beton; maar ook het op vijf naties na meest beboste land ter wereld, met bergen waar wilde apen en beren vrij rondzwerven. Japan heeft een boeiende geschiedenis die vele duizenden jaren terugreikt en waarvan de overblijfselen over het hele keizerrijk nog zichtbaar zijn. Die gebruiken uit dat verre en vergeten verleden worden echter nog roekeloos vermengd met een nietsontziende modernisering.
Japan verwart. De meeste Nederlanders zijn het erover eens dat Japanners over een fascinerende belevingswereld beschikken. Het grootste raadsel is echter waarom een intens boeiend land als Japan zo weinig Nederlanders herbergt. Nederlanders hebben duidelijk moeite zich het land eigen te maken. Slechts een duizendtal heeft zich er gevestigd; het gros verblijft er maar tijdelijk.
Japan inspireert. Maar Nederlander Kjeld Duits voelt er zich lekker. Alhoewel hij in 1959 in Nederland is geboren, noemt hij Japan al sinds 1982 zijn thuis. Hij heeft met de Japanners gewerkt als zakenman, Olympisch attaché, journalist, fotograaf en als Kjeld Duits zelf. Hij kent de ziekenhuizen, de scholen, de mensen. Hij overleefde de moordende aardbeving van 1995, waarbij zijn sympathieke relaas televisiekijkers in zowel Japan als Nederland schokte en hem lanceerde als journalist en fotograaf.

Journal Entry 2 by wingHoisvolbuukskeswing at Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Monday, October 16, 2017
Tijdens onze zonnige vakantie in het zuiden van La Douce France is dit boek gelezen door manlief. Hij vond het een zeer informatief boek over Japan!

Journal Entry 3 by wingHoisvolbuukskeswing at by hand, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Monday, October 16, 2017

Released 1 yr ago (10/16/2017 UTC) at by hand, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

En het boek - op verzoek - weer mee teruggenomen naar Nederland voor een liefhebber ;-)

Journal Entry 4 by wingiiwiwing at Zeist, Utrecht Netherlands on Tuesday, February 20, 2018
Ik vond het een zeer goed boek over het huidige Japan. Het komt overeen met wat ik heb gezien in Tokio afgelopen jaar. De over elkaar heen liggende wegen, de Matsuri festivals, de vele 65+ers die werken in kleine baantjes, de manier waarop wensen aan de Goden gegeven worden bij Boedhistische tempels, dat is 15 jaar laten nog zo!
Het verhaal over de weg gewezen worden naar niets is me letterlijk overkomen toen ik naar mijn boekenhostel zocht. Ik was een verkeerd gebouw binnengelopen (nadat ik al een uur had lopen zoeken) waar ik dacht dat het hostel op een van de verdiepingen zou zijn, en de receptionist die ik de Japanse karakters op mijn telefoon had laten zien ging alle verdiepingen mee, naar buiten. 'Samen vinden we het wel'. In tegenstelling tot Kjeld Duits _vonden_ we het inderdaad!
Dat poppen een ziel zouden hebben volgens Japans geloof wist ik niet, maar daardoor snap ik een verhaallijn uit de japanse crimi-serie Shokuzai beter, waarin alle gezinnen grote poppen hebben die gestolen worden.
Ook de minder mooie kanten van de moderniteit van Japan komen in dit boek in verhalen naar boven. Zo wilde ik op een avond een bento eten in het park in tokio, en zag tot mijn verbazing op elk bankje een Japanse meneer zitten en andere mannen over de weg lopen. Ik dacht eerst dat het wellicht een homo-ontmoetingsplek zou zijn, maar dat leek toch ook niet zo, want ontmoet werd er niet. Uit de verhalen van Kjeld Duits begrijp ik dat het de flexwerkers van Tokio moeten zijn geweest.
Het tot diep in de avond werken zie je in de metro van Tokio, waar mensen niet meer de innerlijke kracht hebben elkaar te zien en te kijken naar de wereld. Een deel daarvan is denk ik de manier waarop je de enorme drukte in de metro moet overleven, maar Japanse forenzen vallen ook gewoon staand in slaap!

Journal Entry 5 by Keiveulbuukskes at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, July 10, 2018
retourontvangen tijdens de meeting in Castricum.

Journal Entry 6 by Keiveulbuukskes at Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, July 15, 2018

Released 5 mos ago (7/15/2018 UTC) at Helmond, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boek wordt aan een kennis gegeven, die dit boek zeker zal waarderen.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.