Puodinpitäjän poika

by Lars Sund | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by taavina of Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on 9/17/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by taavina from Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, September 17, 2017
Takakansi:

"REHEVÄ ROMAANI POHJANMAALTA

"Vähän ennen kuolemaansa äidinisäni survaisi vanhainkodin uuden väritelevision rikki airolla. Hän haavoitti yhtä ihmistä, säikäytti muut suunniltaan ja aiheutti tulipalon. Sitten hän lähti pakoon."

Romaani alkaa kuin farssi vaasalaisessa vanhainkodissa, josta 94-vuotias Otto Näs karkaa kesäiltana 1992. Pako on tarkoin suunniteltu, ja Ottoa avustaa hänen tyttärenpoikansa, romaanin kertoja. Miehet ajavat autolla kohti Sixlaxin kylää, sillä Otto tahtoo vielä kerran nähdä kotinsa. Hän on luvannut paljastaa mitä oikein puuhaili 1930-luvulla - silloin hän nimittäin katosi jäljettömiin Suomesta, koska hänet oli etsintäkuulutettu murhasta. Tyttärenpoika taas kertoo Otolle samojen vuosien dramaattiset tapahtumat kotipuolessa.

Kohtaamme siis 'Colorado Avenue'-kirjasta tutun puodinpitäjän Dollari-Hannan ja hänen poikansa Oton, 20-luvun maineikkaan pirtutrokarin. 30-luku koittaa, mutta sisällissodan haavat eivät ota parantuakseen. Punaisiin kohdistuu yhä ankara viha, ja Lapualla orastaa liike, jossa on fasistisia piirteitä. Siklaxissakin tällä liikkeellä on kannattajansa, mistä on kohtalokkaat seuraukset.

Puodinpitäjän poika on mukaansatempaava lukuelämys. Lars Sund vyöryttää lukijan eteen hauskat seikkailut, syvät tunteet, ilot ja murhenäytelmät.

Svenska Litteratursällskapetin palkinto 1998. Finlandia-ehdokas 1997."

Colorado Avenuesta alkaneen trilogian toinen osa.
Poistettu lakkautetusta Piehingin kirjastosta Raahesta.

Journal Entry 2 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, October 03, 2017
Puodinpitäjä tai ainakin hänen poikansa tupsahti kylään, kiitokset! Tykkäsin trilogian ekasta osasta, Colorado Avenuesta. Pitää lukea tämä taavinan seuraavaan Vantaan-keikkaan mennessä :) Kiitokset kirjasta ja myös aamu- ja iltaseurasta tänään!

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, October 20, 2017
Hyllyssäni majailee tästä kirjasta myös alkuperäinen versio, mutta suosiolla luin tämän suomennoksen :) Sain kirjan loppuun tänään ja vaikka tykkäsin enemmän Colorado Avenuesta, hyvä oli tämäkin. Sund on kyllä loistava tarinankertoja, ja Lustigista kertoessaan hän pääsee irrottelemaan satusetänä oikein kunnolla :D Muuten pidän hänen kirjoissaan juuri siitä, että ne sijoittuvat todellisiin tapahtuma-aikoihin Suomen ja koko maailman historiassa. Luontoa sekä eteläpohjalaisia ihmisiä, kyliä ja elämää niissä hän kuvaa taidokkaasti, tätäkin kirjaa oli ilo lukea :)

Puodinpitäjän poikaa lukiessa huomasi hyvin sen, miten tärkeää on lukea tämän trilogian kirjat järjestyksessä, vaikka joissakin muissa trilogioissa kirjat ovat itsenäisiä osia ja toimivat yksinäänkin. Tässä osa asioista ei avaudu samalla tavalla tai ei avaudu ollenkaan, jos ei ole lukenut Colorado Avenueta, vaikka jonkin verran ensimmäisen osan tapahtumia kerrataankin.

Lukiessa oli mukavaa törmätä itselle tuttuihin paikkoihin esimerkiksi Tukholmassa ja Vaasassa. Oxfordin liikkeen googlasin ihan mielenkiinnosta, samoin kuin sen, että saaristossa kahvi tosiaan keitettiin meriveteen ;) Kahville annettiin kirjassa sen ansaitsema arvo ;)

"Kahvi on ihmeellinen juoma, taikaeliksiiri, jolla on kyky herättää väsyneet naiset uuteen elämään ja palauttaa voimat ja kohottaa mielialaa."

"- Saiskos olla pootoori.
- No, kiitos.
Tämä siunattu kahvi! Se tuo hiukkasen lievitystä suruun, sen aromi ja lämpö pehmittää jäykät kielet."


Kääntäjälle annan pyyhkeitä: pohjalaisia nimitetään pohjanmaalaisiksi ainakin kahdesti, itäuusimaalaisessa on kyllä yksi i-kirjain liikaa (oikea muoto on uusmaalainen) eivätkä lehdet ole ulkomaalaisia vaan ulkomaisia (ulkomaalainen on henkilö).

Osallistun kirjalla Alejandan Suomalaiseen lukuhaasteeseen ja Stinapin Trilogiahaasteeseen. Huomenna kirja aloittaa kotimatkansa :)

Trilogia:
Colorado Avenue, http://www.bookcrossing.com/journal/12282161/
Puodinpitäjän poika
Erikin kirja

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, October 20, 2017

Released 1 yr ago (10/21/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Sundin kirja on palaamassa taavinalle ja koetan ujuttaa sen Stinapin kuriroitavaksi huomisillan Mesopotamia Café Caisan miitissä :)

Lue ja vapauta - BookCrossing.com

Journal Entry 5 by stinaP at Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, October 22, 2017
Kuriiri kuittaa ;)

Journal Entry 6 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, November 02, 2017
Kiitos palautuksesta! Kai joskus vielä on aikaa lukea tämäkin trilogia...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.