Ennen kuin mieheni katoaa

by Selja Ahava | Literature & Fiction |
ISBN: 9789512407071 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing of Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on 9/10/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
13 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, September 10, 2017
Gummerus 2017. 231 s. (Katsos pirua! Kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ite piti laskea.)

Luin ihan äskettäin Selja Ahavan aiemmat romaanit [ei BC]. Eksyneen muistikirja kuvaa muistinmenettävää, ja sen rakenne ja ilmaisu tuottavat epävarmuusolon kuvitelman lukijallekin. Taivaalta tippuvat asiat jatkaa epävarmuusteemaa, taivaalta voi tippua yhtä ja toista. Pidin molemmista, varsinkin jälkimmäisestä, ja valitsinkin tämän uusimman kirjan pelkästään kirjallisin kokemusperustein. En ollut lukenut yhtään arvostelua, plokia tai kirjailijajuttua. Vasta kirjan luettuani kuulin, että se perustuu vahvasti Selja Ahavan henkilökohtaisiin kokemuksiin joita hän on valaissut lehtijutuissakin. En aio lukea niitä vastakaan. Kirjojen pitää pärjätä, ja tämä pärjää, omillaan.

Jo melko alussa selviää, että minäkertojan mies ilmoittaa kymmenen vuoden yhteiselon jälkeen, että on aina halunnut olla nainen. Mitä sitten seuraa ja miten kertoja tämän asian kanssa elää?

Ahava kirjoittaa hienoa, rehellistä ja ahdistavaakin tekstiä, ei mitään mitä vaikeudet minulle opettivat -henkistä terapiakirjoitusta. Paljon jää pohdittavaa kummankin osapuolen tilanteesta, tämä on hyvä kirja keskusteltavaksi - rinkiläiset olkaa hyvät!, en nyt kirjoita mattoa altanne. Toki tämä on romaani, fiktio, ja edustaa yhden kertojan kuvaa yhdestä transsukupuolisesta (jota sanaa muistaakseni ei edes mainita) henkilöstä yhdessä parisuhteessa. Tämä on kuitenkin faktahkoa verrattuna esimerkiksi kaikkien transsukupuolisten …ööö… äitiin, Virginia Woolfin Orlandoon (joka sekin kyllä pohjautui elävään malliin).

Parisuhdetarinan lomassa purjehtii Kolumbus. Vaikka Kolumbuksen matkojen vertauskuvallisuus on kirjassa ehkä turhankin aukikirjoitettu, matkaosuudet ovat jo itsessään mielenkiintoisia. (Tässä muistin Lauri Otonkosken Cameon, runoteoksen joka kuvaa Kolumbuksen ensimmäisen matkan. Lähteet ovat jokseenkin samat kuin Ahavalla.)

Teemaan sopiva hauska metadetalji on, että kirjasta puuttuu sivunumerointi. Ula(pa)lla ollaan, ei tiedetä missä mennään. (En oikeasti laskenut sivuja, luku yllä on Adlibriksestä.)


Sekaisin syksystä -rinki:

Mutteri
Anuliini1975
LiskoMiettinen
Annimanni

ja sitten muut osallistujat (ilmoittaudu PM:llä):
. erpax (Hki)
. outa1977 (Sastamala)
. Tmarju (Roi)
. Maansal (Tre)
- Hambo (Tre)
. justiina_81 (Tuusula)
. Flower78 (Kerava)

EDIT. ja sen saakin sitten hep-kirjana ken ensin ehtii. EDIT.EDIT. LolaRobin ehti!

Journal Entry 2 by wingruzenawing at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Wednesday, September 20, 2017

Released 1 yr ago (9/20/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lisää luettavaa Mutterille!

Journal Entry 3 by Mutteri at Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Thursday, September 21, 2017
Kirja saapui tänään minulle. Onpas niin mielenkiintoinen tämäkin.

Mistä minä sain päähän, että tässä puhuttaisiin dementiasta. Juu ei! Olipas mukaansa tempaava aihe. Kyllähän minä ne Kolumbuksetkin luin sieltä ja kun olin Kuubassa aiheeseen kuluvassa museossakin keväällä, mutta ei se nyt niin kiinnostanut kuin itse aihe. En tunne aihetta paremmin, mutta jos tämä ei ole kirjailijalle tapahtunut henkilökohtaisesti niin ihmettelen miten on päässyt niin kiinni aiheeseen. Näkökulmaa on kyllä molempien henkilöiden puolesta, mutta toki paremminkin kertojan tuntemuksiin ja ajatuksiin. Onneksi tämä on mahdollista tänä päivänä, mutta kyllä se on niin iso muutos ihmisen elämässä, että ihmettelee miten sen voisi prosessoida ja käsitellä. Kirjoittaja onkin osannut pilkkoa asian niin pieniin osiin, että siitäkin käy ilmi miten mullistava tällainen tilanne on.
Luin kirjan yhteen soittoon, ei tästä voinut päästää irti.

Journal Entry 4 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, September 28, 2017
Kiitos kirjan postituksesta :)

Journal Entry 5 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Wednesday, October 04, 2017
Uskallan antaa kirjalle vain yhden tähden. Minua häiritsi suuresti, kun kirjassa ei ollut sivunumeroita, mutta kiitos ruzenalle, että oli löytänyt sivujen määrän rekisteröintiin :)
Tarina vaikutti hyvin seikkaperäiseltä, en ole oppinut, enkä tottunut lukemaan tämän tyylistä tekstiä. Aihe sinällään oli kyllä ihan hyvä, vähempi tämän aiheen kirjoja tulee vastaan. Suurta ihmetystä kirjassa tuottaa Kolumbuksen matkojen kuvaus, miksi tällaista on kirjoitettu tarinaan? Ehkä sen takia, että onhan tämän kirjan tarina eräänlainen matka minuuteen, mutta kumminkin. Olisin paljon mieluummin lukenut tarinaa, jossa ei hypeltäisi aiheesta toiseen. Oli liika "hieno" kirja minun makuuni. Olipa tämäkin ihka ensimmäinen kirja tältä kirjoittajalta, jonka nyt sain sitten luettua.

Journal Entry 6 by Anuliini1975 at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland on Thursday, October 05, 2017

Released 1 yr ago (10/5/2017 UTC) at Ähtäri, Etelä-Pohjanmaa / Södra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja postittuu tänään kyläreissulla matkalleen kohti uutta lukijaa. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa!

Journal Entry 7 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 06, 2017
Kiitoksia. Sain lisää luettavaa viikonlopuksi ja tulevalle ensi viikolle. :D

Journal Entry 8 by LiskoMiettinen at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Friday, October 13, 2017
Todella mielenkiintoinen ja hyvä kirja.

Pidin ehkä enempi kirjoituksista, jotka käsittelevät miehen katoamisesta naisen muistoista. Jotenkin koskettavaa ja surullista naisen kannalta katsottuna.

En ole aiheesta paljon lukenut, vaikka tälläinen minua kovasti kiinnostaa ja herkistää.

"Olen tiennyt tämän aina. "(alle viivattuna kaksi kertaa!)

Lisää aion kirjailijalta kyllä lukea, vaikka pelkäsin jo historia kuvausten aikana, että mitä ihmettä sitä tulikaan tilattua.

Ja täytyy vielä sanoa, että todella hienosti kirjoitettu, jos tarinalle on vielä tosiaan henkilökohtaisia kokemuksia.

Minua ei häirinnyt sivunumeroiden puuttuminen, mutta jos meinaisi kertoa jollain sivulla tapahtuneesta asiasta tai palata siihen se olisi vaikeaa. Siksi ja kirjan hienon aineen vuoksi tämän voisin varmaan joskus toistekin lukea uudemman kerran.

Journal Entry 9 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 30, 2017
Kirja on nyt minulla, kuten kaksi muutakin rinkikirjaa. Yritän lukea turhia viivyttelemättä.

Journal Entry 10 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 10, 2017
Hienohan tämä on, ei siitä pääse mihinkään. Ahava kirjoittaa tarinaa juuri niin hapuilevasti ja aukkoisesti kuin tilanteeseen sopiikin. Teksti on runollista, haikeaa ja hienovireistä, mutta sallii samalla satunnaiset mustan huumorin pilkahdukset. Rinnakkaistarina Kolumbuksen harharetkistä täydentää teosta oivallisesti. Itsepetoksesta kyse kummassakin.

Minä olin lukenut muun muassa Helsingin Sanomien Ahava-haastattelun ennen kirjan lukemista, mikä varmasti vaikutti lukukokemukseen ja näin jälkikäteen ajateltuna vähän häiritsikin, tekstilähtöisen tulkintasuunnan edustaja kun olen. Mutta mennään nyt tällä, kun ei peruuttaakaan enää voi.

Aihehan tässä on keskustelua herättävä ja hyvin ajassa kiinni myös. Olen ymmärtänyt, että paljon kritiikkiä on herättänyt kirjan täysin subjektiivinen näkökulma, jossa toisen osapuolen tunteille ei ole sijaa (vaikka kyllä niitä minusta siellä täällä rivien välissä pilkahtelee). Myös sitä on arvosteltu, että kertoja "hylkää" puolisonsa, kun tämä vihdoin löytää (tai tunnustaa) itsensä – sama ihminenhän hän kuitenkin pohjimmiltaan on. Ymmärrän tämän kritiikin, mutta ymmärrän myös kirjan näkökulman: kokemus on kertojalle maailmaa mullistava ja musertava ja hänellä on tähän kokemukseensa oikeus. Loppujen lopuksi me jokainen katsomme tätä maailmaa juuri siitä omasta näkökulmastamme, omista tunteistamme ja omista kokemuksistamme käsin. Yhden kaunokirjallisen teoksen – olkoonkin sitten autofiktiivinen – ei minun mielestäni tarvitse käsitellä aihettaan objektiivisesti kaikista mahdollisista vinkkeleistä. Se on yksi näkökulma asiaan, mikä riittäköön. En sitä paitsi muista aiemmin törmänneeni juuri tästä näkökulmasta aihetta käsittelevään teokseen.

Mutta onpa mielenkiintoista jäädä seuraamaan, mitä mieltä seuraavat rinkiläiset kirjasta ovat!

Journal Entry 11 by wingerpaxwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, November 23, 2017
Sain kirjan tänään Taryalta. Olen lukenut kirjastolainana aiemmat teokset ja tämä kiinnosti näiden lukukokemusten perusteella paljon. Pitkään niitä lainajonossa odotin, nyt ei tarvinnut odotella. Kiitos, ruzena!

Journal Entry 12 by wingerpaxwing at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases on Thursday, November 30, 2017

Released 11 mos ago (11/30/2017 UTC) at BookRing, a fellow bookcrosser -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ekassa merkinnässä mainittu tuki- ja palautuskuori ei rantautunut tänne. Kirja ja kortti lähtivät aamulla pahvikuoressa seuraavalle kokelaalle. Kiitokset, ruzena ja muut rinkiläiset!

Journal Entry 13 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 01, 2017
Kirja Sastamalassa. Tuli perille tukevassa kuoressa. Otan luentaan heti kun saan toisen rinkikirjan "alta pois."

Journal Entry 14 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, December 06, 2017
Minua ei sivunumeroiden puuttuminen häirinnyt yhtään. Sopi kirjan runolliseen(kin) tyyliin. Muutenkin tämä oli ulko - ja tekstiasultaan kaunis.
Hienosti kerrottu tarina siitä, miten yhtäkkiä kaikki, entinen ja nykyinen elämä on aivan toisin.
Tämä oli ensimmäinen lukemani Ahavan kirja. Voisin lukea enemmänkin.
Kiitos ruzenalle, että sain osallistua tähän. Kirja lähtee viikon sisällä eteenpäin.

Journal Entry 15 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, December 10, 2017

Released 11 mos ago (12/11/2017 UTC) at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee maanantaina ärräpaketissa kohti Rovaniemeä.
Antoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 16 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, December 13, 2017
Kiitos mielenkiintoisesta rinkikirjasta. Luin tästä jonkin esittelyn juuri ennen kuin ruzena tarjosi tätä ringiksi. Eli kiinnostus on suuri.

Journal Entry 17 by Tmarju at Rovaniemi, Lappi / Lappland Finland on Sunday, December 31, 2017
Luettuani kirjan olen hämmentynyt. En tiedä miksi. Uskon, että voisin pitää tästä kirjasta paljonkin, mutta jotenkin aika ja asiat eivät kohdanneet. Olen varmaan nyt liian kiireinen ja levoton lukeakseni (ja ymmärtääkseni) tämän tyyppistä kirjallisuutta.
Ja tähän mielentilaan sopii enemmän kuin hyvin se, että sivunumeroiden puuttuminen häiritsi.....

Seuraavana vuorossa oleva Aava viestitteli lukeneensa kirjan jo, joten teos jatkaa matkaansa, kun saan seuraavan lukijan yhteystiedot.

Journal Entry 18 by Tmarju at by mail, Finland -- Controlled Releases on Wednesday, January 03, 2018

Released 10 mos ago (1/3/2018 UTC) at by mail, Finland -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja on postissa matkalla kohti seuraavaa lukijaa.

Journal Entry 19 by Maansal at Ylöjärvi, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 05, 2018
Kirja tuli postitse Rovaniemeltä ihan kotiin asti kannettuna, kiitos Tmarju!

Journal Entry 20 by Maansal at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 18, 2018

Released 10 mos ago (1/18/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein kirjan seuraavalle ringissä... eli Hambolle nautinnollisia lukuhetkiä.

Journal Entry 21 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 19, 2018
Kirja minulla, kiitos Maansal. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta....

Journal Entry 22 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 31, 2018
Keittiönpöydän ääressä kirjailijan monivuotinen aviomies ja lasten isä vetää henkeä ja lausuu harkitut sanat, jotka muuttavat perheen koko elämän:

"Olen oikeastaan aina halunnut olla nainen."

Heti seuraavana päivänä Ahava tekee pakonomaisesti sen, minkä osaa: alkaa kirjoittaa ajatuksiaan muistiin. Ajatukset ovat runollisia mutta taitavasti hän liittää ne tekstiin ja kokonaisuuteen. Kirjan rankka ja paikoin ahdistavakin tunnelma kevenee Ahavan runollisella tekstillä.

Minua ei haitannut sivunumeroiden puute millään tavalla, tuskin huomasin sitä. Jäin pohtimaan miten perheen lapset reagoivat isän muuttuneeseen identiteettiin, sitä ei Ahava millään tavalla käsitellyt.

Tämä kirja ei ollut mitenkään kevyttä luettavaa. Paljon jäin pohdittavaa ja ajatusten jakamisen tarvetta.

Kiitos ruzenalle kirjan kierrättämisestä.
Kirja jatkaa matkaa heti kun saan seuraavan lukijan osoitteen.

Journal Entry 23 by Hambo at Tuusula, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 01, 2018

Released 9 mos ago (2/1/2018 UTC) at Tuusula, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee kohti seuraavaa lukijaa Tuusulaan.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 24 by justiina_81 at Tuusula, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 07, 2018
Kirja Tuusulassa. Toinen rinkikirja kesken. Sen jälkeen tämä

Journal Entry 25 by justiina_81 at Tuusula, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 17, 2018
Tämä oli ensimmäinen Ahavan kirjoittama kirja jonka luin. Tykkäsin todella paljon, vaikka aihe ei ollutkaan kevyimmästä päästä. Hienosti kirjoitettu.

Journal Entry 26 by justiina_81 at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, March 02, 2018

Released 8 mos ago (3/4/2018 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Flower_78 saa tämän rinkikirjan vihdoinkin sunnuntaina, kun näemme teatterin merkeissä. Lukuiloa!

Journal Entry 27 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 04, 2018
Kirja on nyt minulla. Luen niin pian kuin mahdollista.

Journal Entry 28 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 12, 2018
Odotin kirjan olevan aika erilainen kuin se loppujen lopuksi oli. Aihe on mielenkiintoinen ja kirja hienosti kirjoitettu. Ajatus siitä, että puoliso ja koko avioliitto sellaisena mitä se oli, noin vain katoaa, ei varmasti ole helppo käsitellä. Minua häiritsi se, että Kolumbuksen löytöretkeilyt veivät kirjasta niin paljon sivuja, olisin mieluummin lukenut varsinaisesta aiheesta enemmän.

Olen lukenut aiemmin Ahavan kirjat Eksyneen muistikirja ja Taivaalta tippuvat asiat ja nyt luettuani tämän, voin todeta, että Taivaalta tippuvat asiat on edelleen ehdoton suosikkini hänen kirjoistaan.

Journal Entry 29 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 12, 2018

Released 8 mos ago (3/13/2018 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee postitse LolaRobinille, joka huusi tästä hep! Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 30 by LolaRobin at Vammala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 14, 2018
Kiitos kirjasta! Luen, kun saan kaiken sekamelskan elämästä pois alta.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.