Kotiopettajan romaani

by Michal Viewegh | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9524712636 Global Overview for this book
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 8/17/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 17, 2017
Alkuteos Výchova dívek v Čechách (1994). Suomennos: Nina Saikkonen. Helsinki : Like 2004. Kovakantinen, 237 sivua.
Kansi: Eliza Karmasalo.

IMPAC Dublin Literary Award -ehdokas 1999

Olen viisi vuotta sitten lukenut Paminan rekisteröimän Kotiopettajan romaanin ja pitänyt siitä kovin. Niin minun kuin muutaman muunkin lukijan mietteitä voi katsoa luetun kappaleen matkapäiväkirjasta.

Takakansi:
Opettajan palkalla kitkuttava prahalainen kirjailija saa tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Paikallinen nousukas Král tilaa häneltä yksityisen kirjoituskurssin tyttärelleen – palkkiona ruhtinaallinen rahatukku. Schwartzenegger-kopioiden vartioimasta portista minäkertoja astuu absurdiin valtakuntaan, jonka tapahtumat suistavat hänen tasaisen elämänsä raiteiltaan. Oppilas, ullakkohuoneeseensa linnoittautunut Beáta, osoittautuu kaikin puolin yllättäväksi haasteeksi.
Vieweghin tragikoominen satiiri sijoittuu samettivallankumouksen jälkeiseen Tšekin tasavaltaan, joka ottaa malttamattoman innokkaita ensiaskeleitaan. 1990-luvun alun Praha vilisee uusrikkaita mafiosoja, amerikkalaisia kirjailijanalkuja ja uudistusmielisiä opettajia. Parikymppisen pieteetillä Beáta heittäytyy uusiin aatteisiin, trendeihin ja rakkauksiin, ja otteensa menettänyt opettaja pyristelee yhä kiihtyvien käänteiden syöksykierteessä.

Etulieve:
Michal Viewegh (s. 1962) on yksi suosituimmista tšekkiläisistä nykykirjailijoista. Hän on tunnettu pisteliäästä ironiastaan ja postmodernista leikittelystään – myös median kanssa. Kotiopettajan romaani sekoittaa omaelämäkerrallisia ja fiktiivisiä aineksia, kommentoi itse itseään ja tekee parhaansa hämmentääkseen lukijaa. Romaanin englanninnos Bringing up Girls in Bohemia oli ehdolla IMPAC Dublin Literary Awardin saajaksi 1999. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva.

Takalieve:
”Ylläpitää tunnelmaa. Olla puhumatta sairauksista. Se periytyy jo lapsuudenkodistani:Teidän täytyy olla vaarille kilttejä, hänellä kun on se kasvain. Yrittäkää vähän ilahduttaa häntä - voisitte vaikka kertoa siitä, kun potkulauta putosi likakaivoon ... Odotatte vieraita, ja vaimo on juuri iskenyt sakset kurkkuunne? Sanokaa, että leikkasitte itseänne partaa ajaessa... Minulta puuttuu eittämättä rohkeutta kertoa totuus, ja siksi kerronkin suloisia valheita. Olen halpamainen pelkuri, koska minulla ei ole kanttia vapauttaa muutamaa tuhatta väsynyttä duunaria heidän viimeisistä ilonaiheistaan. Siispä kerron pari vitsiä ja lisään toivoa kuin kermavaahtoa liian kitkerään kahviin: Sanotteko itsemurha? No hyvä on, mutta muutenhan se oli ihan hilpeä juttu.”

Viewegh, Michal Kirjasammossa
Kotiopettajan romaani Liken sivuilla
Kotiopettajan romaani Kirjasammossa
Opettaja tarttuu syöttiin Turun Sanomissa 17.12.2004

Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 24, 2017
Ensimmäisen vapauttamani Kotiopettajan romaanin lukemisen jälkeen tekemäni merkinnän ja varsinkin CL:n kattavan journaloinnin (merkinnät 10 ja 11) jälkeen sanon vain: kirja tehoaa edelleen. Loput sen aiemmin vapautetun matkapäiväkirjassa.

Lisäys 9.10.18: Kirja oli tämänsyksyisessä Palkintokaapissa (VPK VI), ja sieltä sen poimi Annimanni. Nyt se on siis varattu hänelle.

Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 15, 2018

Released 1 mo ago (10/15/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämäkin VPK-kirja on toukokuulle lähettämässäni Ärräpaketissa. Toivottavasti Kotiopettajan romaani miellyttää, Annimanni. Odotan jännittyneenä, mitä joskus aikanaan kirjoitat journaaliin.

Journal Entry 4 by wingtoukokuuwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 17, 2018
Kuriiri päätti syödä kuormasta, sillä tämä kirja oli yksi niistä, jota harkitsin valitessani luettavaa itselleni palkintokaapista. Olen jo sivulla 80.
Mutta siis matkalla Annimannille.

Myöhemmin samana päivänä:
Kirja hotkaistu. Vaikea kommentoida lukemaani. Pidin kirjasta kyllä ja sen ironiasta. Ne sitaatitkaan eivät ärsyttäneet minua. Beátan traagisen ja sekopäisen hahmon ympärillä pyörittiin alusta loppuun, mutta oikeastaan hän jäi vain tarinan kehykseksi. Ehkä se ironinen etäisyys vaikutti niin, ettei hänen kohtalonsa oikeastaan koskettanutkaan.
Koulumaailmaan ja opettajanhuoneeseen oli hauskaa tirkistellä. Kirjoittamisen kommentointi oli virkistävää.
Playboyn novelli - en ehkä tajunnut vitsiä täysin, sitä oli lähinnä puuduttavaa lukea.

Journal Entry 5 by wingtoukokuuwing at a meetup, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Saturday, November 03, 2018

Released 2 wks ago (11/3/2018 UTC) at a meetup, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Pääsin ojentamaan kirjan eteenpäin. Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 6 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, November 03, 2018
Tämäkin kirja on perillä, kiitoksia! Kiitos myös kirjan väliin pujahtaneesta kauniista syksyisestä kirjanmerkistä!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.