De Krijtman

by C.J. Tudor | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingJoanazinhawing of Amersfoort, Utrecht Netherlands on 2/3/2018
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Saturday, February 03, 2018
Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Of was het toen we het eerste lichaam vonden?

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette.
Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, atlhans...

Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.

*Dit boek heeft een iets andere cover, omdat ik het als preread in een onofficiële uitgave heb gekregen*

Dit boek gaat als RING rondreizen. Wie leest er mee? De normale ringetiquette geldt voor dit boek: wees er zuinig op en stuur het binnen een maand nadat je het hebt ontvangen door naar de volgende meelezer. Heb je langer tijd nodig? Laat het me dan even weten, zodat ik weet dat het boek nog veilig bij jou is.

Meelezers:
* creativechaos
* wurmpje
* oehoeboeroe
* smitjes
* janna2

Journal Entry 2 by wingJoanazinhawing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Saturday, February 03, 2018
Ik heb dit boek gelezen voor een leesclub op Hebban. Dit was mijn recensie:

Het origineel van De Krijtman (The Chalkman) is eerder deze maand verschenen en heeft een verpletterende indruk gemaakt. Nadat de auteur in tien jaar tijd geen uitgever kon vinden voor haar werk, was er voor The Chalkman zoveel belangstelling dat het manuscript geveild moest worden. Daarnaast is het boek aan zo'n dertig landen verkocht, waaronder Nederland. Hier is het boek vandaag onder de titel 'De Krijtman' verschenen. Overal waar het boek uitkomt krijgt het lovende tot zeer uitbundige recensies. En terecht!
Met 'De Krijtman' heeft C.J. Tudor een ongelofelijk mooi en spannend debuut geschreven. Het boek speelt zich af in twee totaal verschillende tijden: in 1986, wanneer hoofdpersoon Eddie 12 jaar is, en in 2016, waar hij, inmiddels 42 jaar oud en vrijgezel, nog steeds in het stadje van zijn jeugd, Aldenbury, woont en werkt. De vloeiende overgangen tussen deze twee tijdzones gebeurt zo gemakkelijk en natuurlijk dat je moeiteloos van het ene naar het andere tijdperk meebeweegt.
In 1986 maken we kennis met Eddie en zijn vrienden Fat Gav, Metal Mickey, Hoppo en het enige meisje van de groep: Nicky. Allemaal dragen ze een last met zich mee, maar samen kunnen ze de wereld aan. Om hun onderlinge band te versterken bedenken ze dat ze met de gekleurde krijtjes die Fat Gav op zijn verjaardag heeft gekregen, symbolen op straat tekenen om elkaar seintjes te geven en ontmoetingen af te spreken. Maar waar ging dat zo vreselijk mis, dat – wanneer Eddie in 2016 een envelop met een met krijt getekend mannetje met een strop om de nek ontvangt – zijn nachtmerries uit het verleden opnieuw de kop opsteken?

De Krijtman is een heerlijk boek om te lezen. De spanning wordt genadeloos langzaam opgebouwd, waarbij de hoofdstukken zich afwisselend in 2016 en in 1986 afspelen. Zo leer je zowel de puberende tieners als de volwassen mensen die ze geworden zijn goed kennen. De karakters worden goed beschreven maar niet tot in detail uitgewerkt omdat de auteur de lezer ruimte voor eigen invulling gunt. Toch mis je niets en kun je de personages prima volgen. De schrijfstijl spreekt heel erg aan: beeldend, vlot en door de relatief korte hoofdstukken met belangrijke onthullingen die weer een opstapje zijn naar het volgende deel, vlieg je door het boek heen. Er blijft ook veel verborgen voor de ogen voor de lezer: wie is het vermoorde meisje uit het begin van het boek? Wie is er verantwoordelijk voor de witte krijtmannetjes die in het dorp opduiken, onder andere bij de zwaar mishandelde vader van Nicky?

Het taalgebruik van C.J. Tudor is prachtig, onopgesmukt, helder maar ook met een sinistere ondertoon die continu een ongrijpbare schaduw over het verhaal legt. Er vallen doden, zowel in 1986 als in 2016. Er zijn geheimen. Er zijn vrienden die geen vrienden meer zijn. De auteur laat zich niet haasten. Onverstoorbaar sleept ze de lezer mee naar een eind dat je gewoon niet aan ziet komen. Grote klasse van deze debutant, dit smaakt naar veel meer!
De cover is net zo mooi als de buitenkant: net zo onopgesmukt en aansprekend maar ook met die sinistere ondertoon. En ik ben benieuwd hoeveel lezers net als ik de neiging hadden om bij het uitpakken van het boek het krijtstof van de cover af te vegen.

Journal Entry 3 by wingJoanazinhawing at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Sunday, March 18, 2018

Released 3 yrs ago (3/18/2018 UTC) at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit ringboek gaat via de 'gratis reizen met het boekenweekgeschen' meeting naar zijn eerste lezer: CC. Veel leesplezier!

Journal Entry 4 by wingcreativeChaoswing at on Monday, March 19, 2018
Ha, daar is 'ie dan, de krijtman. Moet ik 'm welkom heten, of niet uit het oog verliezen? Ik ben benieuwd naar zijn verhaal! Dank voor het meenemen Joanazinha!

Journal Entry 5 by wingcreativeChaoswing at on Thursday, May 24, 2018
Het wil niet klikken tussen mij en dit boek. Na ontvangst was ik er al snel in begonnen, maar ik raakte de draad steeds kwijt tijdens het schakelen tussen 1986 en 2016. Dus heb ik het boek een tijdje laten liggen (te lang, excuses daarvoor) om het de afgelopen week opnieuw te proberen. Nu ben ik wel iets verder gekomen, maar bij een specifiek sinister voorval, waarbij een dier betrokken was, heb ik besloten er een streep onder te zetten.
Ik dank Joanazinha voor de kans dit boek te lezen, en hoop dat anderen er meer plezier aan beleven. Ik zal wurmpje PM'en of het boek welkom is bij haar
nogmaals excuses voor de vertraging...!
PS de cover is fascinerend!!

Journal Entry 6 by wingcreativeChaoswing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Thursday, June 28, 2018

Released 2 yrs ago (7/8/2018 UTC) at Castricum, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Zo ongeveer de leukste dag van het jaar....de jaarlijkse bookcrossmeeting in Castricum bij strandpaviljoen Zoomers!

Dit boek heeft de eer om daarbij aanwezig te zijn ;o)) Het is bestemd voor Wurmpje. Zo door het jaar heen verzamel ik boeken voor collega-bookcrossers. Omdat ze getikt zijn bij tikkertje tag, omdat ze een bepaald boek op hun verlanglijstje hebben, omdat ze geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. Voor Wurmpje heb ik zo maar liefst 8 boeken bijeengesprokkeld, waaronder dit ring-exemplaar. Veel leesplezier!

Journal Entry 7 by wurmpje at Lieren, Gelderland Netherlands on Monday, July 09, 2018
Dit ringboek is via de gezellige meeting in castricum bij mij aanbeland.

Journal Entry 8 by wurmpje at Lieren, Gelderland Netherlands on Sunday, August 05, 2018
Ik vond het een boek wat je makkelijk leest. Heen en weer in de tijd ging prima. Het is een spannend verhaal maar het is een onderhuidse spanning. Er broeit wat...
Mooie verrassende wendingen in het verhaal. Geen doorsnee thriller.
Fijn dat ik mocht meelezen.

Journal Entry 9 by wurmpje at Lieren, Gelderland Netherlands on Wednesday, August 08, 2018

Released 2 yrs ago (8/8/2018 UTC) at Lieren, Gelderland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

via Sandd op weg naar oehoeboeroe

Journal Entry 10 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, August 17, 2018
lag vandaag in de brievenbus, met een zakje bloemenzaad voor ons vakantiehuisje. Dat laatste gaat vandaag mee naar de veluwe, het boek blijft nog even thuis tot ik er aan toe ben :-) Dank voor het ringen Joanzinha, en het versturen en het zaad wurmpje!

Journal Entry 11 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Monday, August 27, 2018
eigenlijk dacht ik dat 'de krijtman' een jeugdboek was, ik kwam er pas later achter dat het een thriller was. En ik lees nooit thrillers (nu weet ik ook weer waarom). Aangezien deze toch bij mij terechtkwam heb ik 'm wel gelezen, maar het is echt niet mijn genre. Toegegeven, best spannend, maar zo vergezocht, dat het me niet echt kon bekoren. Wel een lekkere kaft overigens. Ik had de neiging zelf een krijtje te pakken en er iets aan toe te voegen! Is het goed als ik dit boek hier houd tot ik janna2 of smitjes zie? Ik weet dat ze beiden binnenkort met vakantie gaan en hoop één van de twee daarna binnenkort wel te zien.

Journal Entry 12 by wingoehoeboeroewing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Thursday, October 25, 2018

Released 2 yrs ago (10/27/2018 UTC) at Castricum, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

zoals het er nu uitziet zie ik janna2 27 oktober. Ik geef 'de krijtman' dan aan haar door.

Journal Entry 13 by wingoehoeboeroewing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, October 30, 2018

Released 2 yrs ago (10/27/2018 UTC) at Castricum, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

persoonlijk doorgegeven aan janna2 tijdens een gezellige middag in ons vakantiehuisje op de veluwe. Veel leesplezier :-)

Journal Entry 14 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, November 06, 2018
Via Oehoeboeroe is dit boek bij mij aangekomen. Ik ben benieuwd!

Journal Entry 15 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, November 11, 2018
Ik was aanvankelijk erg enthousiast, maar gaandeweg het boek werd ik minder positief. Het is natuurlijk een heerlijk boek dat vlot weg leest, de opbouw met de verschillende verhaallijnen in twee verschillende jaren is prima, maar toch …………. Te veel verschillende gebeurtenissen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, te veel toevalligheden. En eerlijk gezegd vind ik de belofte van de prachtige titel meer beloven dan waargemaakt wordt.

Het boek wordt gereserveerd voor Smitjes.

Journal Entry 16 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Saturday, March 30, 2019
Gaat morgen mee naar de Boekenweekmeeting in Oss, voor Smitjes.

Journal Entry 17 by wingsmitjeswing at Bilthoven, Utrecht Netherlands on Sunday, March 31, 2019
Gekregen op de meeting van Janna2, wordt vervolgd

Journal Entry 18 by wingsmitjeswing at Bilthoven, Utrecht Netherlands on Sunday, March 28, 2021
Een boek wat je blijft pakken. Heel beeldend beschreven en ik zag de straatjochies dan ook duidelijk voor me toen ik het boek las. Ik had totaal geen problemen met hoe de tijd steeds wisselde. De zin van zijn vader blijft wel hangen: Je moet nooit iets aannemen. Alles in twijfel trekken, Altijd voorbij het voor de hand liggende kijken. Heel veel hangt van toevalligheden af en zo is het hele leven. Langzaam wordt je alles duidelijk in het boek.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.