Pjongjangin akvaariot : 10 vuotta Pohjois-Korean Gulagissa

by Kang Chol-hwan, Pierre Rigoulot | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: 9789522340757 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 8/10/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 10, 2017
Ranskankielinen alkuteos Les Aquariums de Pyongyang, dix ans au goulag nord-coréen (2000). Suomentanut Lotta Toivanen. 3. painos. Helsinki : Siltala 2009/2011. Pokkari, 226 sivua.

Takakansi:
Vuonna 1977 Kang Chol-hwan on 9-vuotias ja asuu perheineen Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin vauraassa naapurustossa. Pojan isovanhemmat ovat innokkaita Kim Il-sungin kommunistisen järjestelmän kannattajia. Eräänä päivänä isoisä kuitenkin katoaa. Samalla koko muu perhe, äitiä lukuunottamatta, pidätetään ja viedään selitystä antamatta Yodokin työleirille.
Tästä alkaa kymmenen vuotta kestänyt leirielämä epäinhimillisissä oloissa. Lapset ja aikuiset alistetaan pakkotyöhön, jatkuvaan tarkkailuun, toistuviin nöyryytyksiin ja julkisiin rangaistuksiin. Nälkä ajaa heidät epätoivoisiin tekoihin ja heikkenevä terveys ja kylmä ilmasto koituvat monen kohtaloksi.
Leirivuosien jälkeen Kang eli muutaman vuoden Pohjois-Korean maaseudulla, mutta pakeni sitten henkensä kaupalla Kiinaan.
KANG CHOL-HWAN kertoo uskomattoman eloonjäämistarinansa ja kuvailee kaunistelematta viimeisen stalinistisen järjestelmän mädännäisyyttä. Reportaasikirja Pjongjangin akvaariot on ensimmäinen länsimaissa julkaistu teos Pohjois-Korean nykytilasta ja lähihistoriasta.
KANG CHOL-HWAN asuu nykyään Soulissa, Etelä-Koreassa. Hän toimii aktiivisena Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomusten ja kommunistisen järjestelmän kriitikkona.
PIERRE RIGOULOT on ranskalainen tietokirjailija ja Histoire & Liberté -aikakauslehden päätoimittaja.

Kang Chol-Hwan Wikipediassa
Pjongjangin akvaariot Siltalan sivuilla

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 15, 2018
Väistämättä lukiessa muistui mieleen Denise Affonçon Elossa kuoleman kentillä. Sen lukemisesta on jo kuusi vuotta, enkä enää muista yksityiskohtia tms. Päällimmäisenä on kuitenkin mielikuva, että elämä (jos sitä siksi voi edes sanoa) ja selviytyminen Affonçon kuvaamalla punakhmerien leirillä oli huomattavasti vaikeampaa kuin pohjoiskorealaisella vankileirillä. Että vartijat olivat huomattavasti raaempia, että nälkä raastoi paljon kovemmin jne. Tosiasiassa niin ei välttämättä ole ehkä ollut; kyse lienee kertojan valitsemasta näkökulmasta ja tavasta muistella. Ero näkyy mm. niin, että siinä missä Affonço moittii miestään leirille joutumisesta, Kang kertoo isoäidin lopulta myöntävän olleensa aikanaan väärässä Koreaan palaamisen suhteen. Kang ei kuitenkaan syyllistä, eikä niin näytä tekevään mukaan perhe. – Osittain kirjan ”helppous” punakhmer-muisteloon verrattuna johtuu taatusti siitä, että siinä on mahdutettu yli 10 vuoden ajanjakso suhteellisen vaatimattomaan sivumäärään. Kuvauksen on silloin pakko olla tietyssä mielessä ylimalkaista. Ja ehkä niin on hyvä; ei raakoja yksityiskohtia tarvitse joka kirjassa toistella, lukijalla kun on oikeus ja kyky myös kuvitella asioita. Kaiken kaikkiaan kiintoisa pieni teos, joka matkaa seuraavaksi hippakirjana Piikun luo.
Vielä lisään, että Kangin kuvailema elämä Pohjois-Koreassa ennen leirille joutumista vaikutti yllättävän helpolta ja mukavalta. No, Kangin perhe kuului etuoikeutettuihin, ja sellaisessa perheessä lapsen elämä lienee joka paikassa melkoisen huoletonta.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, August 17, 2018

Released 2 yrs ago (8/17/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hippa, Piiku!

(Ja sen kerran kun kiireissäni jätin Helpostin läpän läpiteippamatta, niin totta kai liima oli postilaatikolle päästessä jo auennut. Toivottavasti kuori pysyy kasassa perille asti.)

Journal Entry 4 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, August 20, 2018
Kirja on perillä, kiitos Tarna. Kiitokset myös kortista ja hienosta kirjanmerkistä. Kuori oli auennut keskeltä, mutta kirja oli kulmateippien ansiosta pysynyt kyydissä. (Helposti-kuorien liima on kyllä harmillisen huono!)

Journal Entry 5 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, March 24, 2019
Kaikessa karmeudessaankin tämä tarina tuntui lähes "huviretkeltä" verrattuna joihinkin toisiin Pohjois-Koreasta loikanneiden kertomuksiin. Mielenkiintoinen kirja kaiken kaikkiaan, mutta juuri nyt tuntuu siltä että tämäntyyppiset eloonjäämistarinat riittävät minulle toistaiseksi.

Kirja lähtee tarjolle seuraavaan Turun miittiin.

Journal Entry 6 by Cinnamon234 at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, March 31, 2019
Kirja lähti mukaan Turun BC-miitistä. Kirja kiinnostanee puolisoani ja pyrin itsekin lukemaan tämän.

Journal Entry 7 by Cinnamon234 at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, August 16, 2019
Mies luki tuota kirjaa, mutta itse en saanut sitä luettua. Nyt on aika antaa kirjan jatkaa matkaansa.

Kirja vapautuu Bookcrossaajien Turun kesäpäiville tai jos kukaan ei nappaa sieltä mukaansa, niin sitten kirja vapautuu jonkin päin Turun keskustaa.

Lukuiloa kirjan löytäjälle!

Journal Entry 9 by wingSoozreaderwing at Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Sunday, August 18, 2019
Puoliso nappasi kirjan mukaansa kesäpäiviltä. Kiitokset kirjasta!

Journal Entry 10 by wingSoozreaderwing at Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Sunday, October 18, 2020
Puoliso luki tämän ja totesi, että oli ihan hyvä kuvaus Pohjois-Koreasta. Minä taidan kuitenkin jättää tämän lukemisen väliin eli kirja pääsee SAA-hyllyyn odottelemaan seuraavaa määränpäätä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.