Yhden lapsen kansa

by Mari Manninen | Nonfiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingTyrnimarjawing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 7/24/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTyrnimarjawing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, July 24, 2017
Kuvaus:
Yhden lapsen kansa kertoo Kiinan yhteiskuntaa monin tavoin muokanneesta laista, jonka mukaan perheet saivat vuosina 1979-2015 hankkia tietyin liennytyksin vain yhden lapsen. Politiikan seuraukset ovat raskaat, vaikka ne tehtiinkin ilmeisen hyvin aikein. Tätä nykyä Kiinassa on paljon yksinäisiä ja hemmoteltuja lapsia, mutta myös suurin odotuksin stressattuja ainokaisia. Kiinalaiset naiset tuntevat pakkoabortit, sterilisaation ja salasynnytykset. Toimittaja Mari Manninen asuu Kiinassa ja kokoaa kirjassaan kymmenen kiinalaisperheen tarinat yhteen. Hän kertoo suurperheestä, jonka lapset eivät ole saaneet henkilöpapereita ja nuoresta naisesta, joka palaa Kiinaan adoptiovuosien jälkeen. Yhdessä tarinassa seurataan abortteja vastaan taistelevaa isää ja toisessa perhettä, joka osti pojalleen vietnamilaisen vaimon - kylässä kun ei ollut enää naimaikäisiä tyttöjä. Entä kuinka ainoat lapset selviävät avioituessaan ja joutuessaan "pahimmillaan" hoitamaan 12 vanhempaa ja isovanhempaa? Miten jatkaa elämää, jos ainoa lapsi kuolee? Yhden lapsen politiikka on vaikuttanut jokaiseen kiinalaiseen. Ihmisten monenlaiset, yllättävätkin kohtalot kauhistuttavat, itkettävät ja joskus jopa naurattavat. Ajankohtainen reportaasikirja kertoo 1,3 miljardin asukkaan kansakunnasta, joka vuodesta 2016 sallii perheille kaksi lasta.

Toimittaja Mari Mannisen kirja palkittiin v. 2016 parhaana tietokirjana.
******************
Päivitys 6.8.17
Helppolukuinen, mielenkiintoinen tietokirja.
Kirjan alkulehdillä toimittaja varoittele, että teksti saattaa itketyttää. Minua ei itkettänyt, sillä olen samaa mieltä kuin yksi kirjan haastatelluista: Kiinan hallitsematon väestönkasvu ei ole vain Kiinan ongelma, se on koko maapalloa koskettava ongelma. Yksilötasolla varmasti rajoituksista on koitunut monenlaista surua ja ongelmaa, mutta uskon kuitenkin, että isossa mittakaavassa lapsiluvun rajoittamisesta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Minusta maapallon väestönkasvu on yksi isoimmista ongelmista ja uhista enkä ymmärrä miten se ei herätä nykyistä enempää keskustelua!!
***************

Journal Entry 2 by wingTyrnimarjawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, August 20, 2017

Released 1 yr ago (8/21/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarjottu rinkirjaksi, mutta tarjous ei ottanut tulta. Flower saa pitää kirjan, sillä satuin saamaan toisenkin kappaleen itselleni. Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 3 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, August 21, 2017
Kiitokset kirjasta, Tyrnimarja! Tämä vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta.

Journal Entry 4 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 19, 2017
Tämä olikin hyvin mielenkiintoinen kirja. Liiallinen väestönkasvu on ongelma ja toisaalta ymmärrän sen, että Kiinassa on ollut käytössä yhden lapsen politiikka. Hyvin rajuja (pakkoabortit ym.) ja yksilön omia valintoja rajoittavia kuitenkin ovat olleet nämä keinot. Tuntui pahalta lukea näitä asioita tietäen, että ne ovat yksittäisen ihmisen tai perheen tosielämää. Vuoden 2016 alusta asti Kiinassa on ollut käytössä kahden lapsen politiikka. Kirjan loppupuolella todettiin, että yhä enenevässä määrin kiinalaiset perheetkin alkavat olla sitä mieltä, että 1 tai 2 lasta on perheeessä ihan riittävästi. Täytyy sanoa, että tämän osalta olin kyllä iloinen lukemastani.

Tämä kirja on Tietokirjallisuuden Finlandia 2016 -palkinnon ansainnut.

Journal Entry 5 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, October 08, 2017

Released 1 yr ago (10/10/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vien kirjan tarjolle pks-vakiomiittiin.

Edit. Ei löytynyt seuraavaa lukijaa miitistä.

*varattu Taryalle*

Journal Entry 6 by wingFlower78wing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, November 25, 2017

Released 1 yr ago (11/26/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarya saa tämän kirjan Kaapelitehtaalla pidettävässä pikkujoulumiitissä.

Journal Entry 7 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, November 26, 2017
Sain kirjan tämänpäiväisissä BC-pikkujouluissa, kiitos Flower78! Kiina kiinnostaa ja onhan tämä kirja tosiaan saanut tietokirjallisuuden Finlandian viime vuonna. Ihana muuten tämä kirjan kansipaperimateriaali, samanlaiseen törmäsin ensimmäisen kerran syksyllä 2015, kun ostin Pauliina Vanhatalon Pitkän valotusajan (juu, hyvin jäi se silloin mieleen..!).

Journal Entry 8 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, November 29, 2017
Luin kirjan loppuun jo toissapäivänä. En uskonut, että se itkettäisi, olenhan lukenut muun muassa useamman kirjan pohjoiskorealaisten kärsimyksistä pähkähullussa maassaan, mutta kai tämä sitten jotenkin tuli enemmän liki, vaikka kyllähän nälänhätä ja ruoanpuutteeseen kuoleminen ovat ihan yhtä henkilöön käyviä ja fyysisiä asioita kuin lähes täysiaikaisten sikiöiden (7-9 kk) pakkoabortoinnit. Kummasti silmät vain kostuivat Zhangista (s. 64) ja myös Aurora Xinyistä (s. 73-) lukiessa..

Ei minusta olisi lääkäriksi Kiinassa. Hippokrateen vala on siellä ilmeisesti tuntematon käsite, kun lääkärin on valtion määräämän pakkoabortin epäonnistuttua ja lähes täysiaikaisen vauvan synnyttyä elävänä hukutettava lapsi omin käsin vesisankoon epätoivoisen äidin nähden.

Toisaalta, ei minusta olisi adoptoijaksikaan. Olisi kauheaa pysyä kylmäpäisenä ja valikoida itselleen lapsi ts. päättää siitä, millainen vamma tai sairaus hänellä saa olla, jotta vielä huolisin hänet. Ihan järkevä menettelyhän se on, niin kukaan ei sitoudu enempään kuin mihin uskoo pystyvänsä eikä esimerkiksi epileptinen tai kehitysvammainen lapsi jää uudelleen heitteille. Se, että lomakkeen listaan on lisätty "isot luomet", panee kyllä ajattelemaan. Onko joskus käynyt niin, että joku on saanut kiinalaislapsen, jolla on isoja luomia, ja halunnut palauttaa hänet, kun lapsi ei olekaan sellainen kuin hänen piti olla? Ok, nyt lomake takaa luomettoman lapsen, kun adoptoija ruksii oikean kohdan. Biologiselle äidille ei vielä olekaan moista lomaketta..

Eikä minusta olisi kiinalaiseksikaan, vaikka sehän nyt tietysti on helppo sanoa täältä Suomesta ja täkäläisistä oloista käsin. Yhden lapsen politiikka haudattiin viime vuonna, mutta miltä niistä lapsirakkaista äideistä, isistä, isovanhemmista ja perheistä on kaikkien näiden vuosien aikana tuntunut, kun synnytyksen jälkeen ja valtion salliman lapsiluvun täytyttyä (1-2, riippuen siitä, onko ensimmäinen lapsi poika vai tyttö ja asuuko perhe maalla vai kaupungissa) on saanut pelätä, että sterilisaatiotiimi saapuu minä päivänä tahansa ja vie tuoreen äidin mukanaan.

Eikö muuten jossain vaiheessa Suomeenkin suunniteltu vauvanjättöpisteitä? Onhan niitä muualla täällä Euroopassakin. Tämä taas oli kaikessa kauheudessaan aika hellyttäväkin kirjan kohta: "Monenlaiset perheet adoptoivat lapsen. Vauva saatettiin jättää lapsettoman pariskunnan tai poikamiehen portin pieleen, sellaisille joiden arveltiin haluavan lasta." Siis oikeasti, poikamiehelle jonka arvelee haluavan lapsen?? Siinähän sitä poikamies sitten lähtee tyynenä aamulla työhön ja löytää hänelle tuodun (tyttö)vauvan :O :D

Päätös yhden lapsen politiikasta saattoi hyvinkin olla oikea ja ilman sitä Kiina ja koko maapallo olisi suuremmassa pulassa. Sitä ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö ko. päätöksen takia mieletön määrä ihmisiä olisi joutunut kärsimään - tavalla, johon Pentti Linkolaa lukuun ottamatta yksikään suomalainen ei olisi maapallon pelastamiseksi valmis. Ehkä lasten hankkiminen ei ole tai sen ei tarvitse olla jokaisen ihmisen perusoikeus, mutta pakolla steriloiminen tai lasten tappaminen ei myöskään ole oikein.

Olisi kiinnostavaa perehtyä lisää kiinalaisten nuorten ja nuorten aikuisten ajatusmaailmaan, siihen mitä he asiasta ajattelevat ja miten ko. politiikka on vaikuttanut heidän elämäänsä. Tätejä, enoja ja setiä lapsilla ei ole, mutta vanhemmat paapovat ainokaistaan aikuisenakin ja ilmainen apu otetaan mielihyvin vastaan:
"Kiinalaiset kuuntelevat ihmeissään länsimaisia naisia, jotka hoitavat vauvansa yksinään tai puolisoidensa kanssa. Kiinalaisnaiset eivät ymmärrä, kuinka lännessä jaksetaan. Pikkulapsiaika on vanhempien elämän raskain vaihe, ja silloin Kiinassa sukulaisilta odotetaan apua."
"Joskus mietin, että olisi kiva asua kahdestaan, mutta silloin ei voisi olla lasta. Kahdestaan olisi liian rankkaa käydä töissä ja hoitaa lasta."


Mielenkiintoinen oli myös tämä Mannisen havainto nuorista kiinalaisnaisista:
"Eikä moni nainen valitse miestä, jolla on veli. Veljekset kun jakavat vanhempiensa omaisuuden."
Edellä oleva herättää myös kysymyksen, perivätkö vain pojat Kiinan lakien mukaan edelleenkin? Saako tytär mitään, jos perheessä on poikakin? Jos perheellä on vain tytär/tyttäriä, kai he nyt edes silloin perivät vai meneekö omaisuus esimerkiksi poikaserkuille?

Vaimopula on kymmenien miljoonien kiinalaismiesten ongelma, jonka syntymistä osaltaan edesauttoivat ultraäänilaitteet. Poikamiestä pidetään kummajaisena:
"Maalla vaimotonta miestä halveksutaan. Lapsettomuus, erityisesti se ettei perheessä ole poikaa, on suurin mahdollinen loukkaus omia vanhempia kohtaan." Pohjoiskorealaisten loikkarien pakottamisesta avioliittoon olen lukenut aiemminkin, ja mikähän mahtaa olla eteläisemmistä naapurimaista ostettujen/ihmiskauppaan pakotettujen naisten todellinen määrä? Näihin asioihin ei valtiovalta sitten ymmärtänyt etukäteen varautua vaikkapa tyttökiintiöillä..?

Hyötyjiäkin toki oli, ja monet heistä nimenomaan tyttöjä, jotka ainokaisina ovat saaneet perheen/suvun kaiken huomion ja päässeet kouluttautumaan, mikä ei olisi ollut mahdollista, jos perheessä olisi ollut poika. Kiinan muutos on ollut käsittämättömän nopeaa ja se avautuu pienillä esimerkeillä, kuten sillä, että monen yliopistokoulutetun nuoren aikuisen vanhemmat ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Suomessa siihen väliin mahtuu sukupolvi jos toinenkin.. Tuleva huoltosuhde ei käy kateeksi: jos oikein muistan, nyt yhtä eläkeläistä kohden Kiinassa on viisi työssäkäyvää, tulevaisuudessa suhdeluku on 1:5:n asemesta 1:1,5 :O

Oli kirjassa tämäkin positiivinen asia Kiinasta: naiset pääsevät (vanhuus)eläkkeelle viidenkympin tienoilla. No mutta sehän sopisi! :D

Kiitos, kun sain lukea tämän kirjan, se on kyllä mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu, ja kun en Helsingin Sanomia ja Suomen Kuvalehteä ole lukenut, kaikki jutut olivat minulle uusia. Pari lisälukijaa tälle on jo tiedossa :)

Osallistun kirjalla Alejandan Suomalaiseen lukuhaasteeseen.

Edit: Kirjassa oli minulle uutta se, että Kiinalla oli pyrkimystä myös rodunjalostukseen. En ollut koskaan ajatellut sitä puolta..

Edit 2: Tämän merkinnän kuvassa on luku- ja evästauko 27.11.2017 :)

Journal Entry 9 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, December 06, 2017

Released 1 yr ago (12/7/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee postin matkaan huomenna. Mielenkiintoisia lukuhetkiä ja hyvää joulun odotusta!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com

Journal Entry 10 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, December 14, 2017
Kiitos yllätyskirjasta! Tai eihän kirja aivan yllätys ollut, oli siitä ollut puhetta, mutta yllätys oli että se tuli juuri nyt ja postitse :) Paikallisen Prisman alessa vilkuilin tätä, mutta muistin että saan Taryalta. Mielenkiintoiselta näyttää, kiitos kierrättäjät!

Journal Entry 11 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Saturday, February 24, 2018
Olipa todella mielenkiintoinen kirja. Kauheita tarinoita naisten ja lasten kärsimistä julmuuksista armottomassa yhteiskunnassa. Avasi kyllä kovasti yhden lapsen politiikkaan liittyneitä ilmiöitä. Nykyään Kiinassa on kahden lapsen politiikka mutta edelleenkään lapsi ei voi syntyä avioliiton ulkopuolella. Luulisi sitäkin tapahtuvan, varmaan jäävät sitten paperittomiksi ja yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle.

Ja sen käytännön voisi tosiaan siirtää Suomeen, että naiset jäävät eläkkeelle viisikymppisinä :) Tosin heillä on sitten työmaana lapsenlapsen (tai jopa useamman) hoitaminen.
Todella hyvä kirja, jonka soisi monen lukevan.

Journal Entry 12 by taavina at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Monday, February 26, 2018

Released 11 mos ago (2/25/2018 UTC) at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Isälle lainaan.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.