Petros-setä ja Goldbachin hypoteesi

by Apostolos Doxiadis | Literature & Fiction |
ISBN: 9789524713511 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing on 6/14/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Wednesday, June 14, 2017
Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (1992,) 2. painos 2000, kreikasta suom. Reija Tanninen, LIKE 2004. 188 s.

Apostolos Doxiadis on monilahjakkuus. Hän aloitti matematiikan yliopisto-opinnot 15-vuotiaana. Valmistuttuaan hän ryhtyi kirjailijaksi. Hän on myös ohjannut näytelmiä ja tehnyt elokuvia. Kreikaksi kirjoittamansa Petros-sedän hän on itse kääntänyt englannin kielelle.

Goldbachin hypoteesin / konjektuurin mukaan jokainen kahta suurempi parillinen luku voidaan esittää kahden alkuluvun summana. (Voi puuro ja velli! Takakansikirjuri kirjoittaa että kahden pääluvun summana…)

Petros-sedän tarinan kertoo hänen veljenpoikansa, joka nuorena kiinnostuu salamyhkäisyydestä sedän ympärillä. Poika saa selville, että sedän ongelma on ollut Goldbachin hypoteesi, jota tämä - turhaan, kuten tiedämme - yritti todistaa. Tarina on lempeän ironinen kertomus tieteellisestä kunnianhimosta joka lähenee pakkomiellettä.
Kirja tarjoaa samalla mainion ja kirjoittajansa taustan vuoksi luotettavan katsauksen matemaattisen logiikan historiaan ja lukuteoriatutkimukseen, ja fiktiivisten henkilöiden ohella siinä vilahtelee alan suuruuksia tietokoneen isään Alan Turingiin asti. Mutta sujuvasti kirjoitetun tarinan voi lukea olematta järin "matemaattinen", asenne ratkaisee ja kirjan lopussa on viiteliite.
Kaiken kaikkiaan hiukan erilainen romaani. Puoltaa paikkaansa 1001 books -listalla.

-ruzena

Edit. 10.2.2019 Kirjan lukemiselle ei tietenkään ole haitaksi sekään, että lukija pitää matematiikasta :)

Journal Entry 2 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 14, 2019
Tämä oli kyllä melkoinen yllätys! En ole kirjasta tai kirjailijasta mitään aiemmin kuullut, mutta matematiikka on aina ollut mielestäni ihanaa, mielenkiintoista ja kiehtovaa, joten tämä kirja tuli juuri oikeaan osoitteeseen. Vähän jo selailin teosta, ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kiitos kirjasta!

Journal Entry 3 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, July 13, 2019
Koska pidän sekä kirjoista että matematiikasta, niin tämä oli kyllä täydellinen lukuelämys. Vaikka kirja on lyhyt, sen lukemisessa meni jonkin aikaa, koska täytyihän minun etsiä netistä tietooni kaikki mahdollinen Goldbachin hypoteesista. Löysin Tampereen yliopistosta Lehtosen gradun, joka päättyy sanoihin:

"Goldbachin otaksuma ei pidä paikkaansa melkein 0%:ssa kaikista parillisista kokonaisluvuista; tämä melkein 0% ei tietenkään sulje pois mahdollisuutta, että on olemassa äärettömän monta poikkeusta."

Kiehtovaa! Samaisesta gradusta löytyi muutakin mielenkiintoista esim. perättäisten alkulukujen välisistä aukoista, joten suosittelen lukemaan, jos asia kiinnostaa.

Tämä oli ehdottomasti paras tänä vuonna lukemani kirja, sillä se sai minut uppoutumaan kiehtovaan matematiikan maailmaan.

Journal Entry 4 by Saka74 at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, July 13, 2019

Released 1 mo ago (7/16/2019 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Otan kirjan mukaani Tampereelle, jos vaikka miitistä löytyisi tälle uusi lukija. Lukemisen iloa!

Journal Entry 5 by Lukutoukka at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 16, 2019
Minua kannustettiin ystävällisesti ottamaan tämä kirja miitistä. Jännittävältä näyttää! 😊

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.