Känslan av ett slut

by Julian Barnes | Literature & Fiction |
ISBN: 9789137137209 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing on 5/17/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing on Wednesday, May 17, 2017
Orig. The Sense of An Ending (2011), översättning Mats Hörmark, Forum (2012). 192 s.

Vinnare av Man Booker Prize 2011

"Den nyligen pensionerade Tony Websters liv tar en ny vändning när modern till den gamla flickvännen Veronica efterlämnar ett sällsynt arv – ungdomskamraten Adrian Finns dagboksanteckningar. Under skoltiden i 1960-talets England umgicks de flitigt men allt fick ett abrupt slut när Adrian inledde ett förhållande med Veronica. Kort därefter tog Adrian, endast tjugotvå år gammal, sitt liv. Fyrtio år senare, när han återser Veronica, går det upp för Tony att han har undertryckt händelser i det förflutna. Det handlar om ordens makt och om vår oförmåga att förutse verkningarna av våra handlingar. Först i efterhand kan vi se helheten. Tony tvingas ompröva sin självbild och rannsaka sitt samvete. Men livet har redan runnit iväg och inget kan göras ogjort. Julian Barnes skildrar skickligt det mänskliga psykets komplexitet. En psykologisk thriller som utforskar minnets dunklare vrår."

"Julian Barnes tycks helt enkelt oförmögen att skriva en enda oskön mening, eller ens ett ord för mycket, eller en onödig beskrivning av hur någon öppnar en dörr eller dricker kaffe."
- Expressen.

Jag har läst originalen som ringbok (min Journal Entry: #22) och till och med köpt ett exemplar på finska för Permanent Collection. Den här svenska Känslan får gärna resa vidare som RABCK.

-ruzena

Bortrest 15.4.2021.

Journal Entry 2 by eijukka at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, April 21, 2021
Tack för Känslan... Boken verkar intressant, har själv gått genom gymnasium och universitetet på sextiotalet och har nog ganska många minnen från den tiden! Men "en psykologisk thriller", vi ska se...

Journal Entry 3 by eijukka at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Saturday, April 24, 2021
Jag tyckte verkligen mycket om boken. Det var absolut min typ av bok. Den var lätt att läsas, men fick mig att tänka mycket på mitt eget förflutna. Av något skäl kände jag inte författaren och hade hela tiden känslan av att det skulle ske något tragiskt, åtminstone i slutet av boken. Dock bjöd Barnes också en nån slags överraskning.

Jag känner inte bra det brittiska samhället men det avviker förstås från vårt eget på många sätt. Huvudpersonen, berättaren, Anthony (Tony) är inte någon speciell man, men jag kunde känna mig på något sätt i honom (fast jag är en kvinna :D), när jag tänker på mig själv. Vi levde ju på samma 60-talet. Jag började tänka på mina egna minnen, om jag minns rätt och om jag har utfört något jag inte mera kan gottgöra.
"Och om vi talar om starka känslor som aldrig kommer åter tror jag att man kan vara nostalgisk vid minnet av smärta lika väl som vid minnet av glädje. Och det vidgar perspektivet, eller hur? "
Min ungdom var lugnare och utan så dramatiska händelser. Jag kommer inte ihåg att nån skol- eller studentkamrat hade begått självmord, men lika osäker var jag i alla fall. Jag sörjer över att jag inte talade mera med mina föräldrar om deras barndom och ungdom. Nu är det för sent!
"Det slår mig att det här kan vara en av skillnaderna mellan ungdom och ålderdom: när man är ung fantiserar man om olika sorters framtid för en själv; när man är gammal fantiserar man om olika sorters förflutet för andra".
Boken handlar om ordens makt. Jag började reflektera över alla händelser i mitt förflutna. Finns det några som har påverkat långt in i mitt nutida liv?
Jag tycker att boken inte är på något sätt tung, inte heller nån riktig thriller, det finns också humor i den, kanske lite kyniskt.
Jag hoppas att boken ska hitta nån dag nya läsare.

Jag tar del med boken i "Matkustan ympäri maailmaa-lukuhaaste".
Jag har aldrig varit i England och är säker på att inte heller ska besöka landet, men jag tycker om brittisk literatur och humor ;-).

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.